Alessandro Zanardi concurează în campionatul GT al Italiei

Următoarea misiune a lui Alessandro Zanardi (Italia) este într-o maşină de curse BMW la începutul lunii octombrie. Pilotul oficial BMW va concura în penultima etapă din sezonul 2019 al campionatului GT al Italiei, la Mugello (Italia), alături de BMW Team Italia, la 4-6 octombrie. Zanardi va împărţi cockpitul unui BMW M6 GT3 modificat cu juniorul BMW Motorsport Erik Johansson (Suedia) şi cu Stefano Comandini (Italia).

Zanardi a amintiri foarte plăcute de la Mugello. El a concurat în campionatul GT al Italiei la finala stagiunii 2016. A fost debutul său cu BMW M6 GT3 şi a sărbătorit o victorie aclamată de întregul paddock în cursa de duminică. Acum, Zanardi revine la Mugello cu BMW M6 GT3 şi echipa BMW Team Italia condusă de italianul Roberto Ravaglia.

 

Aşteptăm cu nerăbdare să concurăm din nou cu Alex la Mugello“, a declarat directorul BMW Group Motorsport, Jens Marquardt. “Emoţiile victorie lui, în urmă cu trei ani, sunt încă foarte vii în memoria noastră, la fel cum sunt şi impresiile pentru apariţia lui specială în ianuarie, la cursa de 24 de ore de la Daytona. Este plăcut să-l vedem din nou la volanul unei maşini de curse BMW şi suntem încrezători că week-endul de la Mugello va fi fantastic.

Am mai multe motive pentru care sunt nerăbdător să vină week-endul de la Mugello“, a spus Zanardi. “Pe de-o parte, deja sunt câteva luni de la ultima mea cursă, la Daytona, şi abia aştept să revin la volan. BMW Team Italia, condusă de vechiul meu prieten Roberto Ravaglia, este precum o a doua familie pentru mine- la fel cum sunt şi inginerii de la BMW M Motorsport, care mi-au fost aproape pentru mulţi ani. Acu, revenim împreună pe circuit. Şi nu în ultimul rând sunt amintirile victoriei din 2016, la debutul meu cu BMW M6 GT3. A fost un week-end de neuitat şi greu de descris. Deja ştiu că mă voi bucura de pregătirile şi de cursa de la Mugello, de la primul până la ultimul moment.

 

Spre deosebire de 2016, când la finala sezonului au avut loc două curse de sprint, iar Zanardi a fost singurul pilot din maşină, de data aceasta este o cursă de anduranţă, de trei ore. Acesta este motivul pentru care Zanardi va împărţi cockpitul cu cei doi piloţi obişnuiţi, Johansson şi Comandini, care concurează în tot sezonul pentru BMW Team Italia. BMW M6 GT3 va fi modificat special de către inginerii BMW M Motorsport. Sistemele dezvoltate continuu, care i-au permis lui Zanardi să concureze, au fost perfecţionate pe baza informaţiilor de la cursa de 24 de ore de la Daytona (SUA).

De asemenea, Zanardi va pilota fără proteze la Mugello, pentru că această modalitate s-a dovedit a fi opţiunea ideală pentru el. El va frâna cu ajutorul unui sistem de frânare manuală, care a fost prezent pe BMW M8 GTE la Daytona. Acesta va fi combinat cu pedalele standard ale BMW M6 GT3 pe care Eriksson şi Comandini le folosesc. Volanul lui Zanardi, cu inel cu gaz, este familiar şi el din apariţiile în curse GT şi startul special în DTM petrecut anul trecut la Misano (Italia). Volanul va fi înlocuit în timpul schimbului de piloţi. Modificările aduse BMW M6 GT3 includ şi ambreiajul centrifugal complet automat, care a funcţionat bine la Misano şi Daytona. Acest sistem are un mare avantaj pentru Zanardi, care nu trebuie să opereze şi ambreiajul cu mâinile. Software-ul pentru frâna de mână, volan şi ambreiajul centrifugal va fi adaptat la cerinţele apariţiei la Mugello. Zanardi a testat deja maşina.

 

Au fost săptămâni intense pentru italian, pentru că, între testele cu BMW M6 GT3 şi week-endul de cursă de la Mugello, a fost un nou punct de atracţie în programul său: Campionatele Mondiale UCI de paraciclism pe şosea de la Emmen (Olanda). Zanardi şi-a continuat fascinanta sa poveste de succes în lume paraciclismului într-o manieră entuziasmantă şi a câştigat două medalii de aur şi una de argint. Zanardi a obţinut aurul miercuri, în proba de ştafetă cu echipa naţională a Italiei, şi vineri, la contratimp – asigurându-şi al 11-lea şi al 12-lea titlu mondial. De asemenea, a fost al doilea în proba de fond, la capătul unui final foarte strâns.

Fără îndoială, am mers la Emmen cu aşteptări mari, dar aceste rezultate au depăşit probabil chiar şi cel mai optimist obiectiv al meu“, a declarat Zanardi. “Sunt foarte mândru, în special de tricoul de campion mondial pe care l-am câştigat la contratimp, pentru că a fost una dintre cele mai dificile curse. Am dat totul şi în cursa de fond. A avut o desfăşurare fantastică şi totul a decurs perfect, inclusiv ultimul viraj, unde încă eram liderul cursei. Totuşi, în cele din urmă, Tim de Vries a fost pur şi simplu mai puternic decât mine. A meritat victoria şi sunt foarte mândru de locul al doilea.

 

Rezultatele lui Zanardi la Emmen au dovedit încă o dată că este unul dintre cei mai buni paraciclişti din lume. Obiectivul lui este să se califice la Jocurile Paralimpice din 2020 care vor ave loc la Tokyo. În week-endul acesta, Zanardi se va concentra pe o altă pasiune a lui: triatlonul. Sâmbătă, 21 septembrie, el va concura în “Ironman Italy Emilia-Romagna” la Cervia (Italia). Anul trecut, el a stabilit un nou record mondial la acest concurs, cu timpul de 8h26m06s, cel mai bun timp înregistrat vreodată de un triatlonist cu dizabilităţi fizice pe distanţa Ironman. Duminică, la Cervia, Zanardi va concura într-un nou triatlon pe jumătatea din distanţa unui concurs Ironman.