Pentru a treia cursă la rând, Ferrari a câștigat – de data aceasta cu Sebastian Vettel plecat al treilea de pe grilă. Germanul a utilizat strategia opririlor pentru a trece de coechipierul și ocupantul pole-position, Charles Leclerc, care a încheiat pe doi. Pilotul Red Bull, Max Verstappen a încheiat pe podium, primii șapte clasați utilizând aceeași strategie într-o cursă extrem de compelxă din punct de vedere tactic și fizic, încetinită de trei perioade de safety car.
MOMENTELE CHEIE
- Primii nouă clasați pe grilă au pornit pe pneuri soft, toți ceilalți pe medium, în afară de Pierre Gasly de la Torro Rosso care a pornit de pe poziția 11 pe hard, încheind în final pe 8.
- Vettel a beneficiat de avantajul unui „undercut”, oprind înaintea coechipierului său pentru a prelua conducerea cursei. Pilotul Mercedes, Lewis Hamilton – care a fost depășit la boxe de Verstappen – a optat pentru o strategie diferită, cu un prim stint foarte lung și controlându-și foarte bine ritmul până la final când a încheiat pe patru.
- Managementul ritmului a fost crucial în prima jumătate a cursei, ceea ce înseamnă că rezultatul a fost deci în ultimele momente ale cursei
- Singapore și-a menținut recordul de 100% de apariții ale safety-car-ului, trei astfel de perioade influențând a doua parte a cursei și în consecință, acțiunea.
- Ambii piloți Renault au fost forțați să adopte strategii alternative, Daniel Ricciardo pornind ultimul de pe grilă, iar Nico Hulkenberg, oprind pentru hard-uri în primul tur după un contact. Pilotul McLaren, Carlos Sainz a fost într-o situație similar, schimbând de asemenea pe hard în turul 1.
- Deși piloții fruntași au adoptat aceeași strategie, a fost o mare varietate de tactici la mijlocul plutonului, cu un număr diferit de piloți care au oprit odată sau de două ori.
CUM AU PERFORMAT PNEURILE:
- HARD C3: Fiecare pilot a utilizat hard-ul, care s-a dovedit a fi un pneu crucial pentru cursă și care a permis stinturi foarte lungi în special cu Gasly, Hulkenberg și Sainz.
- MEDIUM C4: Pilotul Alfa Romeo, Antonio Giovinazzi a completat un prim stint lung pe această compoziție până a ajuns în fruntea cursei, pe măsură ce piloții din fața sa opreau.
- SOFT C5: Cel mai lung prim stint pe această compoziție a fost reușit de Hamilton cu un anumit grad de management.
MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING „A fost cu adevărat un grand prix interesant, strategia pneurilor fiind un element cheie. Am văzut destul de mult management al pneurilor în prima parte a cursei, cu piloți economisind combustibil și pneuri pentru mai târziu într-un foarte lung grand prix: în special pe măsură ce safety-car-ul a șters instantaneu orice avantaj. Grija față de pneuri în anticiparea safety=car-ului s-a dovedit un element cheie al cursei, iar aceste perioade de safetu car au avut ca efect reducerea usurii și degradărrii. Cum Singapore este un circuit care nenesită multă tracțiune de la pneurile spate, set-up a pus o mare presiune pe partea frontală a mașinilor, cu scopul de a proteja spatele. În ciuda acestui lucru sunt emulțumiți de nivelul de uzură și degradare pe care l-am văzut azi. Pentru cei din față, strategia soft-hard s-a dovedit a fi optimă, pentru primii șapte, dar toate cele trei compozițiile au jucat un rol important în cursa de azi și am vzău foarte multe strategii diferite. Felicitări lui Sebastian Vettel, Charles Leclerc și Ferrari pentru dublă și pentru o cursă spectaculoasă.”