Alessandro Zanardi se pregăteşte pentru BMW BERLIN-MARATHON

În week-endul care urmează, o nouă provocare îl aşteaptă pe pilotul oficial şi ambasadorul mărcii BMW, Alessandro Zanardi (Italia): duminică, 27 septembrie, el va participa pentru prima dată la prestigiosul BMW BERLIN-MARATHON (Germania). Cu toate acestea, Zanardi nu va concura cu modelul său obişnuit de handcycle cu care a câştigat două medalii de aur la Jocurile Pralimpice şi opt titluri mondiale. Italianul va aborda traseul de 42,195 km de pe străzile capitalei Germaniei cu handcycle pe care va sta culcat, un dispozitiv sportiv pe care nu l-a mai utilizat anterior.

 

În acest week-end, BMW BERLIN-MARATHON este organizat pentru a 42-a oară. Este un eveniment al recordurilor: vor concura 70.000 de participanţi; un milion de spectatori sunt aşteptaţi de-a lungul traseului, care trece prin centrul Berlinului şi se încheie cu sosire din faţa faimoasei Brandenburger Tor.

Nottwil (SUI) 1st August 2015. UCI Para-cycling Road World Championship 2015 - Training - BMW Ambassador Alessandro Zanardi (ITA). This image is copyright free for editorial use © BMW AG
Nottwil (SUI) 1st August 2015. UCI Para-cycling Road World Championship 2015 – Training – BMW Ambassador Alessandro Zanardi (ITA). This image is copyright free for editorial use © BMW AG

Acesta este un eveniment atractiv pentru mine şi îl aştept cu nerăbdare“, a spus Zanardi. “Este, probabil, unul dintre cele mai importante maratoane din lume, cu numeroşi atleţi de top de pretutindeni, şi este un eveniment sportiv pe care BMW îl susţine cu mândrie de mulţi ani. Mai presus de orice, Berlin este un oraş foarte special pentru mine.” După accidentul serios pe care l-a suferit în etapa Champ Car de la Lausitzring (Germania) în data de 15 septembrie 2001, când şi-a pierdut ambele picioare, Zanardi a fost tratat într-un spital din capitala Germaniei: “Berlin este locul unde viaţa mea a fost salvată şi unde pot spune că m-am născut a doua oară. Datorită acestor motive, participarea mea la acest eveniment este una foarte specială“.

 

De-a lungul ultimelor săptămâni, Zanardi s-a concentrat pe pregătirea pentru BMW BERLIN-MARATHON. El a împrumutat handcycle de prietenul şi coechipierul său din naţionala de paraciclism a Italiei, Vittorio Podestà (Italia), şi a adaptat-o nevoilor sale. “Din punct de vedere sportiv, este o aventură complet nouă pentru mine. Anterior nu am mai folosit acest tip de handcycle şi, după ce am urcat prima dată în ea, a trebuit să recunosc faptul că este un sport complet diferit“, a recunoscut Zanardi. În timp ce el îşi conduce handcycle stând în şezut, pe acest tip de handcycle se stă în poziţie culcat. Acest lucru duce la diferenţe majore sub mai multe aspecte.

 

Când stau pe modelul meu de handycle, trunchiul se mişcă împreună cu mâinile pentru a propulsa bicicleta. Când pedalez, îmi folosesc fiecare muşchi din corp. Muşchii abdominali, cei dorsali, umerii – totul lucrează. Pe o bicicletă în care stai culcat, îţi foloseşti doar braţele. În plus, mişcările sunt diferite de cele pe care le fac în mod normal pe handcycle“, a explicat Zanardi. Pedalatul pe handcycle culcat este mult mai scurt decât cel cu care este obişnuit Zanardi: pedalele au o lungime maximă de 1.700 mm, în timp ce pedalele utilizate pe modelul normal de handcycle au o lungime de peste 2.000 mm. Şi ritmul este diferit. În mod obişnuit, Zanardi efectuează 80 de rotaţii pe minut, în timp ce la handcycle culcat va efectua între 105 şi 110 rpm.

 

Un alt factor este vizibilitatea: “Când stai în poziţie culcat, practic te uiţi la cer în orice moment. Este foarte dificil să priveşti în faţă pentru a vedea ceea ce faci. Pentru mine, vizibilitatea este un factor important pentru că nu sunt obişnuit cu acea poziţie“, recunoaşte Zanardi. “În plus, acest tip de handcycle nu este unul uşor de condus. Are un nivel decent de agilitate, dar este un alt lucru pe care trebuie să-l învăţ – cum să utilizez acea agilitate la viteze ridicate pe traseu. Şi nu sunt obişnuit cu acest aspect aşa cum sunt alţi sportivi.

Nottwil (SUI) 30th July 2015. UCI Para-cycling Road World Championship 2015 - Training - BMW Ambassador Alessandro Zanardi (ITA). This image is copyright free for editorial use © BMW AG
Nottwil (SUI) 30th July 2015. UCI Para-cycling Road World Championship 2015 – Training – BMW Ambassador Alessandro Zanardi (ITA). This image is copyright free for editorial use © BMW AG

În consecinţă, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice şi Campionatul Mondial şi-a stabilit obiectivele pentru maratonul de duminică. “Dacă aş fi concurat împotriva celor mai buni sportivi din lume la categoria mea, cu modelul meu de handcycle, aş fi venit la Berlin cu un singur obiectiv – să încerc să câştig maratonul. Dar mă voi confrunta cu cei mai buni atleţi ai lumii într-o categorie diferită, cu un dispozitiv sportiv diferit“, a subliniat Zanardi. “Aşa că, dacă voi putea termina în primul grup de sportivi ajunşi la sosire, voi fi extrem de fericit. Voi considera că am făcut o treabă foarte bună. Aş fi ca un pilot de raliuri care concurează într-o cursă DTM şi ar termina în acelaşi tu cu învingătorul. Sunt nerăbdător pentru că viaţa înseamnă să ai experienţe noi, iar aceasta va fi, fără îndoială, una foarte interesantă pentru mine. Voi da totul şi vedem ceea ce va aduce această aventură nouă.

 

A 42-a ediţie a BMW BERLIN-MARATHON va începe duminică, 27 septembrie 2015, la ora 9.00 (10.00 ora României). Sportivii din proba de handcycle vor începe mai devreme, la ora 8.43 (9.43 ora României).