BMW revine cu o victorie în Cursa de 24 de ore de la Nürburgring

Echipa BMW Motorsport a reuşit o revenire triumfală şi a câştigat ediţia 2010 a celebrei curse de 24 de ore de la Nürburgring, desfăşurată pe celebra variantă Nordschleife. La cinci ani de la ultimul succes al constructorului, modelul BMW M3 GT2 cu numărul 25 a obţinut a 19-a victorie pentru BMW în această întrecere clasică de anduranţă. Maşina învingătoare, în al cărei cockpit s-au aflat Jörg Müller (Germania), Augusto Farfus (Brazilia), Uwe Alzen (Germania) şi Pedro Lamy (Portugalia), a trecut linia de sosire în prima poziţie, după 154 de tururi la circuitul în lungime de 25,378 kilometri. Cvartetul de piloţi a avut o evoluţie impresionantă şi a reuşit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în ciuda problemelor avute la cutia de viteze a automobilului în ultimele trei ore.

Cel de-al doilea echipaj BMW M3 GT2, cu numărul 26, pilotat de Dirk Werner (Germania), Dirk Müller (Germania), Andy Priaulx (Marea Britanie) şi Dirk Adorf (Germania), a avut o revenire spectaculoasă. La final a încheiat pe locul al şaptelea, reuşind să recupereze peste 170 de poziţii. Cei 220.000 de spectatori au văzut cum evitarea unei coliziuni a dus la o ieşire în decor, consecinţa fiind că cei patru piloţi au pierdut o oră la standuri chiar la începutul cursei şi au fost nevoiţi să retrogradeze până pe locul al 182-lea. În condiţii de vreme uscată, dar răcoroasă, automobilul cu numărul 26 a reuşit să-şi facă loc prin pluton, recuperând tur după tur. În cele din urmă efortul celor patru piloţi a fost recompensat cu o clasare în Top 10.

Cele două automobile private BMW Z4 GT3, având numerele de start 76 şi 69, înscrise de Schubert Motorsport, respectiv de Dörr Motorsport, au completat un rezultat general foarte bun pentru BMW, după ce s-au clasat pe locurile al patrulea, respective al nouălea. Pe lângă victoria în clasamentul general, echipele BMW au înregistrat zece succese la diferite categorii în întrecerea de pe Nordschleife. Aceste rezultate au consolidat poziţia ocupată de BMW în istoria all-time a cursei, ca fiind cel mai de succes constructor. Din cele 198 de automobile care au luat startul la ediţia din 2010, 63 au fost modele BMW.

Directorul BMW Motorsport, Mario Theissen, a declarat: “Aceasta a fost o revenire fantastică în cursa de 24 de ore de la Nürburgring, pe Nordschleife. Acest succes îmi reaminteşte de cel obţinut în 1999 la Le Mans. Niciodată nu am trăit un sentiment mai palpitant ca cel de astăzi. După ce o parte din adversarii noştri au avut diferite probleme, victoria noastră a fost ameninţată. În jurul orei 12.00, maşina învingătoare a început să aibă probleme la cutia de viteze, ceea ce a însemnat pierderea unuia din rapoarte. Imediat după ora 13.00 şi alte trepte ale cutiei nu au mai fost funcţionale. Modul în care Jörg Müller şi Uwe Alzen au reuşit să aducă maşina la sosire în prima poziţie a fost o performanţă magnifică, mai ales în această fază crucială a cursei. Tensiunea a atinse cote înalte pentru toţi, aşa că fericirea a fost şi mai mare la trecerea liniei de sosire. Trebuie să mulţumesc fiecărui membru al echipei. Toţi au lucrat perfect. Le mulţumesc şi fanilor noştri, care ne-au primit cu căldură după o pauză de cinci ani şi ne-au susţinut aşa cum numai ei ştiu să o facă”.

Pentru echipa Schnitzer Motorsport, aceasta este a cincea victorie în “Infernul Verde” după cele reuşite în 1989, 1990, 2004 şi 2005. Directorul echipei Charly Lamm a declarat: “Zile precum aceasta reprezintă motivul cel mai important pentru care îmi iubesc meseria atât de mult. Angajamentul arătat de întreaga echipă este cu adevărat unic. A trebuit să trecem peste situaţii dificile, dar mereu am crezut în forţa noastră. Pregătirea a fost dificilă, pentru că a trebuit să avem la dispoziţie cel mai bun pachet într-un interval de timp relativ scurt.

Dar, fără îndoială, am reuşit. Nu pot omite să nu-mi exprim regretul pentru adversarii noştri care nu au încheiat cursa. Totuşi, fiabilitatea este crucială într-o întrecere precum aceasta, iar la acest aspect am fost cei mai buni”.

Munca rapidă şi fără erori pe care Schnitzer Motorsport a demonstrat-o de-a lungul deceniilor a jucat un rol important în acest triumf. După accidentul suferit de Werner în turul opt, mecanicii au schimbat suspensia stânga faţă, radiatorul şi amortizorul stânga spate de la modelul BMW M3 GT2 cu numărul 26. Şi maşina învingătoare a experimentat momente dificile: pana de cauciuc din turul 46 şi radiatorul distrus după alte şase tururi au însemnat pit stopuri neprogramate. În plus, automobilul a dezvoltat o problemă a cutiei de viteze în cursul ultimelor trei ore. Echipa şi piloţii şi-au păstrat însă calmul şi au refuzat să cedeze victoria odată ce au preluat conducerea cursei cu două ore înainte de sosire.

Cea de-a cincea victorie pe Nordschleife îl duce pe Pedro Lamy (Portugalia) la egalitate în clasamentul all-time cu Marcel Tiemann (Germania). Pentru Jörg Müller şi Uwe Alzen, aceasta a fost cea de doua victorie în ceea ce probabil este cel mai dificil circuit din lume. Şi Augusto Farfus intră în cartea de istorie a întrecerii de pe Nordschleife ca urmare a unei victorii deja de la primului start într-o cursă de 24 de ore cu o maşină oficială.

Declaraţii ale piloţilor:

Jörg Müller (# 25):
“În timpul ultimei mele evoluţii am pierdut treapta a patra a cutiei. Problema a devenit tot mai deranjantă. Prioritatea numărul 1 a fost să fiu atent şi să menţin maşina în cursă. Până la urmă, totul a fost superb. Întreaga echipă a muncit din greu de-a lungul ultimelor luni, iar această victorie le aparţine. Pe durata întregii curse am avut timpi constanţi pe tur. Dacă vrei să reuşeşti aşa ceva la o cursă de 24 de ore, în mod normal trebuie să fii în frunte. Astăzi, pentru noi, a fost suficient pentru a încheia primii.”

Augusto Farfus (# 25):
“Aceasta este prima mea victorie într-o cursă de 24 de ore, iar experienţa este unică pentru că am triumfat pe Nordschleife. Vreau să mulţumesc BMW şi lui Charly Lamm pentru că mi-au acordat această încredere. Am învăţat multe, mai ales de la veteranii echipei. Am ştiut că întâi trebuie să încheiem cursa pentru a visa la victorie. Fiabilitatea a fost cel mai mare avantaj al nostru.”

Uwe Alzen (# 25):
“Este senzaţional să reuşeşti acest rezultat după o cursă care a fost oricum, numai uşoară nu. Mai întâi o pană, apoi un radiator distrus şi în final problemele cu cutia de viteze. Niciodată nu am văzut o echipă de mecanici să lucreze atât de repede şi de profesional, mai ales la schimbarea unui radiator. Întreaga întrecere a fost incredibil de palpitantă. Pentru prima dată în zece ani revin pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Este senzaţional. De asemenea, a fost o mare onoare să lucrez cu BMW şi cu Schnitzer. Eram în vârful lumii cu această echipă. Pur şi simplu, sunt în al nouălea cer.”

Pedro Lamy (# 25):
“Fără îndoială, este cea mai mare victorie a mea pe Nordschleife. Fiecare din cele cinci succese a fost specială în felul său, dar modul în care am câştigat acum a avut o dificultate deosebită. Poate că altor echipe le-a lipsit acel dram de noroc de care ai nevoie aici. Dar norocul şi-l mai face şi omul cu mâna lui, iar echipa merită cu prisosinţă acest succes. Sunt fericit pentru BMW, pentru cei din echipă şi, bineînţeles, pentru mine.”

Dirk Werner (# 26):
“Cursa noastră a început cu cel mai prost scenariu posibil: încă de la începutul cursei am retrogradat până aproape de ultimul loc. M-am simţit vinovat pentru că eu eram în cockpit la momentul accidentului. Totuşi, echipa a lucrat incredibil pentru a-mi revigora încrederea. Felicitările mele pentru colegii mei care nu au făcut nici o greşeală. Locul al şaptelea după acel început este un rezultat mare.”

Dirk Müller (# 26):
“Aceasta este a patra mea cursă de 24 de ore la Nürburgring cu BMW – şi a treia oară când câştigăm. Putem fi foarte mândri. Intenţionat am spus ‘noi’, chiar dacă maşina cu numărul 25 a trecut prima linia de sosire, pentru că suntem o echipă adevărată. Desigur, suntem puţin dezamăgiţi că nu am încheiat mai sus cu maşina cu numărul 26. Totuşi, am demonstrat un moral incredibil. După accident, maşina arăta destul de rău, dar echipa a reparat totul la perfecţiune. Locurile întâi şi al şaptelea înseamnă enorm.”

Andy Priaulx (# 26):
“Sunt mai mult decât fericit. Echipa a obţinut victoria, ceea ce este fantastic pentru BMW. Pe de altă parte, am fi sperat mai mult şi de la maşina noastră. Acestea fiind spuse, am încheiat cursa – şi aceasta după o revenire magnifică. Nu pot să apreciez performanţa coechipierilor mei pe cât ar trebui. Nimeni din echipă nu a cedat. Vom păstra spiritul de luptă din această săptămână la Nürburgring.”

Dirk Adorf (# 26):
“După calificări, nimeni nu aştepta un asemenea rezultat din partea noastră. Sunt foarte impresionat de modul cum am reuşit să răsturnăm situaţia. Charly Lamm şi echipa lui sunt fantastici şi mereu au crezut că am putea câştiga. Moralul echipei a fost impresionant. De-a lungul cursei, am recuperate trei tururi. Nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost pentru noi dacă nu am fi fost aşa ghinionişti la startul întrecerii.”