Le Mans 24H – Prima zi a calificarilor

Dupa ce pilotii Audi au tinut capul de afis in antrenamentele libere, prima zi a calificarilor ii aducea din nou in prim plan pe pilotii noului model Audi R18, care isi continuau astfel dominatia in fata celor de la Peugeot. Insa ghinionul avea sa loveasca masina cu numarul 1 din tabara Audi pilotata de Romain Dumas care a fost implicata intr-o coliziune cu masina Aston Gulf AMR, #60, fapt ce a facut ca directorul cursei sa arate steagul rosu, sesiunea de calificari fiind intrerupta.

Stephane Sarrazin pilotul din tabara Peugeot, avea sa aduca masina cu numarul 8 pe prima pozitie inainte cu jumatate de ora inainte de incheierea calificarilor. Acesta avea sa obtina la bordul Peugeot-ului 908 timpul de 3:27.033 cel mai bun a primei sesiuni de calificari fiind urmat de cele trei Audi R18 cu numerele de concurs 2, 1 si 3 si de Peugeot-urile 7 si 9. 

 

Sesiunea de calificari avea sa fie intrerupa definitiv in jurul orei 1.00 (ora Romaniei) datorita unui accident destul de mare in care a fost implicata masina cu numarul 42 de la categoria LMP2 a celor de la Strakka Racing, in urma caruia prototipul HPD ARX a fost complet distrus. Dar in final a fost masina care a inregistrat cel mai bun timp din calificari luand fata celor doua prototipuri Oreca-Nissan.

 

La categoria LM GTE Pro batalia s-a dat intre BMW si echipa oficiala Ferrari cu modelul 458 GTC castig de cauza avand in final cei de la BMW cu modelul M3 GT. Celebra marca Porsche (16 victorii la Le Mans 24H) a obtinut cel mai bun timp la clasa LM GTE Am, dupa ce Aston-ul Martin al echipei Gulf a iesit in decor in virajul Mulsanne.

 

credit foto: Michel Legeay