Citroen AMI 6 – 50 de ani de existenta


 

In momentul in care Marca isi dezvaluie cele mai recente creatii (DS3, DS4 si DS5), CITROËN aniverseaza 50 de ani de la lansarea Ami 6, vehicul destinat in principal, asa cum o dovedeste si denumirea sa, doamnelor. Pe 24 aprilie 1961, CITROËN adauga acest model gamei sale ce se constituia in principal din modelele 2 CV si DS.

 

CITROËN AMI 6 : UN STIL UNIC PENTRU A SEDUCE DOAMNELE

 

Pentru a constitui un segment de pasaj intre popularul 2 CV, lansat in 1948 si varful de gama costituit de gama DS, prezentata la Salonul de la Paris in 1955, CITROËN a lansat AMI 6, cu un design conceput de stilistul Flaminio Bertoni, creatorul legendarelor modele Traction Avant, 2 CV si DS.

 

Particularitatea acestei berline tricorp o constituia stilul sau inimitabil, cu luneta inversata. Ami 6 se adresa cu prioritate femeilor moderne, catalogul produsului din acea vreme titrand : « Pour vous Madame ». CITROËN Ami 6 a cunoscut un mare succes comercial. Impreuna cu versiunea break, lansata in septembrie 1964, pana la inlocuirea sa cu Ami 8, s-au comercializat 1.039.384 exemplare. Ami 6 a devenit chiar cel mai bine vandut vehicul de pe piata franceza in 1966.

 

O TEHNOLOGIE PRELUATA DE LA 2 CV

 

Bazat pe platforma modelului CITROËN 2 CV, Ami 6 preia celebrul motor bicilidru, racit cu aer, capacitatea sa ajungand la 602 cm3 si dezvoltand 22 CP. Puterea sa va progresa permanent, ajungand la finalul carierei la 35 CP. Dotat cu o cutie de viteze in 4 rapoarte, cosumul se incadra in jurul a 6 l/100 km si viteza maxima atinsa era de 105 km/h. Cu un stil indraznet si usor de recunoscut, presa epocii i-a apreciat si comportamentul rutier, confortul oferit, dotarile si habitabilitatea.

 

 

Versiunea break propusa oferea, de la lansare, o capacitate de incarcare neobisnuita pentru un autoturism compact (320 kg sarcina utila si o lungime de incarcare de 3,96 m). La finalul carierei sale, Ami 6 propunea in 1967 si o versiune « Club », care se distingea prin cele 4 faruri rotunde in partea din fata.

 

RENNES-LA-JANAIS, PUNCTUL DE PLECARE PENTRU TURUL FRANTEI AMICLUB PE 8 IULIE

 

Lansarea modelului CITROËN Ami 6 a marcat si debuturile productiei uzinei Rennes-La-Janais ce urma sa devina una dintre facilitatile de productie majore ale Marcii. De la inaugurare, aceasta uzina a fost martora creatiei a numeroase vehicule ale Marcii CITROËN – Ami 6, Ami 8, GS/GSA, Visa, Bx, Xm, Xantia, Xsara, C5 si C6. Pentru celebrarea aniversarii a 50 de ani de la lansarea modelului l’Ami 6, uzina va fi pe 8 iulie punctul de start al unui Tur al Frantei organizat de Amiclub France. Regrupand posesorii modelelor CITROËN Ami 6, Ami 8, Ami Super si M35, clubul va sarbatori cei 50 de ani de existenta a Ami 6 printr-un tur de 2600 de km ce vor fi parcursi in 14 etape.

Comentarii

comentarii