Precizare FRAS – titlu „Maestru Emerit al Sportului”

Ca răspuns la sesizările mai multor sportivi, Federația Română de Automobilism Sportiv precizează că în România nu există niciun sportiv automobilist deținător al titlului de „Maestru Emerit al Sportului” sau eligibil pentru acordarea acestui titlu. Menţionăm de asemenea că această distincție nu este acordată de F.R.A.S., ci de Statul Român prin intermediul Ministerului Tineretului și Sportului, în baza unor norme legale clare și a dosarelor de îndeplinire a baremurilor, dosare întocmite și înaintate ministerului de către federațiile sportive naționale. Așadar, utilizarea necorespunzătoare a acestor distincții este interzisă.

 logo fras ok

Spre deosebire de titlul de „Maestru al Sportului”, distincția ce poartă titlulatura de „Maestru Emerit al Sportului” se acordă sportivilor români în circumstanțe strict delimitate de Ordinul nr. 117 din 19.04.2004 al Agenției Naționale pentru Sport, în baza prevederilor Legii Educației Fizice și Sportului nr. 69/2000.

 

Articolul 2.2 al Ordinului nr. 117 referitor la ramurile de sport neolimpice, sporturi individuale, precizează că titlul de „Maestru Emerit al Sportului” se acordă sportivilor români care au obținut unul dintre următoarele rezultate în competițiile oficiale de seniori:

– locul I la campionatele mondiale;

– 2 locuri II-III la campionatele mondiale;

– 1 loc I la campionatele europene și 1 loc II-III la campionatele mondiale;

– 1 loc I și un loc II la campionatele europene;

– trei locuri II-III la campionatele europene;

– 2 recorduri mondiale-europene, omologate de forul internațional de profil.

 

Federația Română de Automobilism Sportiv reamintește că a înmânat cu prilejul Galei Campionilor F.R.A.S. din 2012 carnetele de „Maestru al Sportului” unui număr de 19 sportivi care îndeplineau baremurile aprobate prin Hotărârea nr. 1/2011 a Consiliului Federal al F.R.A.S.