Sorina Sandu, primul pilot român în Campionatul Mondial de Enduro

Sorina Sandu, triplă campioană est-europeană la enduro fete şi posesoare a mai multor titluri de campioană naţională la fete dar şi la… băieţi, prima româncă finalistă a unei ediţii a Red Bull Romaniacs, cel mai greu raliu hard enduro al lumii, va concura  în acest sezon la toate etapele campionatelor mondial şi european de enduro.

După succesul lui Mani Gyenes în Dakar, locul întâi la clasa Maraton şi locul 18 în clasamentul general al celui mai dur raliu al lumii, un nou sportiv este pregătit să reprezinte România la cele mai înalte niveluri ale motorsportului mondial. De data aceasta este vorba despre o fată, Sorina reuşind în doar patru ani de motociclism să ajungă în elita practicanţilor de enduro din România.

Antrenorul Sorinei, francezul Benoit Fortunato, vice-campion mondial la enduro juniori în 2009, o creditează  pe tânâra originară din Petroşani cu şanse reale la podiumul mondial de enduro fete. Pentru că probrele cronometrate ale etapelor de debut ale Campionatului Mondial de Enduro, programate în Spania, respectiv Portugalia, în primele două weekenduri ale luni aprilie se vor desfăşura pe nisip, Sorina a petrecut zece în zile în Maroc, acomodându-se cu această suprafaţă pe dunele Saharei.

Am învăţat multe lucruri, nu doar despre pilotarea unei motociclete ci despre un stil de viaţă cu totul diferit faţă de cel cu care suntem obişnuiţi aici. Timp de o săptămână am dormit la cort şi am mâncat doar cu mânile. Ziua erau aproape 30 de grade, iar seara doar 5. Am avut şi o zi de extrem enduro, foarte dificilă, printre pietre şi bolovani”, povesteşte Sorina despre cum s-a pregătit pentru Campionatul Mondial de Enduro, care va poposi şi în România, pe 9 şi 10 iulie la Buzău.

Sorina Sandu îşi sărbătoreşte chiar astăzi ziua de naştere, împlinind 21 de ani, este studentă la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi  este şi o skioare extrem de talentată: înainte de a se apuca de enduro a câştigat patru titluri de campioană naţională la slalom uriaş şi două la slalom special.