CITROEN C3 AIRCROSS (MANUAL)

 

Ca data trecută, dar fără bling bling

 

Nu a trecut mult timp de când am testat Citroen C3 Aircross și ne-a plăcut. Dar deseori observ o chestie legată de testele pe care le fac. Majoritatea mașinilor pe care le testăm sunt pline ochi de opționale și au prețuri spectaculos de mari față de modelul de bază (știți, ăla al cărui preț e trecut pe toate afișele). Mi se întâmplă ca peste 6 luni să merg cu un model pe care l-am testat și care acum a fost cumpărat de un prieten și să îmi zic – what? E aceeași mașină? Dar scaunele, dar volanul, dar ecranul, dar…dar…

 

Lucrurile astea nu se întâmplă pentru că importatorii încearcă să vopsească iarba ca înainte de vizita lui Ceaușescu, ci pentru că încearcă să ne pună la dispoziție, într-un singur test, cam tot ce poate oferi modelul respectiv – să vorbim și de adaptive cruise control și de masaj în scaune și de head-up display, etc.

 

Astăzi avem ocazia să corectăm distorsiunea creată de parcurile auto de presă cu o mașină extrem de potrivită. C3 Aircross e una din puținele mașini care au ca punct pozitiv prețul.

 

Primul nivel de echipare – numit de francezi „Live”, dar deseori tradus „coajă” pleacă de la 13.600 de euro (TVA inclus). Echiparea „Feel” pleacă de la 14.700 de euro. Orice echiparea mai scumpă sare de subiectul discuției de astăzi.

 

 

Să analizăm puțin echipările: pentru echiparea de bază primești AC, un radio cu bluetooth/USB și 6 boxe, geamuri electrice pe față, o cotieră centrală tip CFR Călători, mai toate combinațiile de trei litere care înseamnă ceva în materie de siguranță, inclusiv Hill Assist și un motor pe benzină de 82 de cai putere. Noi am avut dieselul, iar acesta are 100 de cai.

 

Pe echiparea feel, cea care ne interesează defapt (să fim serioși, varianta de bază există doar pentru postere că dă bine prețul) primești oglinzi rabatabile electric, proiectoare (nu că ai putea să îți dai seama care sunt din cele 60 de rânduri de faruri), ecran tactil de 7”, lumini de zi cu LED, o priză, un torpedou ventilat, volan piele, niște brizbriz-uri legate de culoarea oglinzilor și bla bla bla și niște jante mai bumți-bumți.

 

Ce lipsește? Oglinzi helionate, navigație (who needs that if you have Andorid Auto and Apple CarPlay), geamuri cu deschidere secvențială, oglindă heliomată, climă automată, senzori de parcare, active Safety Brake…etc. Nu găsesc nimic aici pe care merită să cheltuiți banii, dar dacă vă face cu ochiul ceva, vă puteți desprinde de câteva sute de euro și să vă faceți damblaua.

 

Cum e C4 AIRCROSS fără o sumedenie de opționale?

 

Surprinzător de la fel de bun. Singurul lucru sesizabil e lipsa cutiei de viteze automate. Dar, țin să precizez că cea manuală este un foarte plăcută – timoneria e precisă, cursele sunt cam lungi (juma’ de stadion între a doua și a treia), dar sentimentul per ansamblu e unul de relaxare. Cutia te iartă și te face să mergi lin chiar dacă nu acorzi atenție schimbărilor de viteze. Am observat inițial că elasticitatea pedalei de ambreiaj se schimbă în cursă, dând impresia că se lipește de podea puțin, ca și cum ai călca pe podeaua din casa părinților a doua zi după petrecerea dată cu ocazia plecării lor la mare și rămânerii tale singur acasă. M-am obișnuit repede și după 50 de km nici nu am mai observat.

 

Motorul este economic, este suficient de puternic, iar ambinața la interior nu a suferit schimbări în pofida scăderii numărului de opționale. Mai mult, mașina noastră avea și QI wireless charging, pentru că de banii care îți rămân după ce cumperi mașina asta îți poți lua un telefon bengos.

 

 

Chiar e o mașină în care mă simt bine și în care prețul nu se scurge în sentimentul pe care îl ai când ești la volanul acesteia. Chiar și albastrul de pe caroserie îți dă un sentiment plăcut, de curaj și aventură. Plus că motorul economic vă ajută să nu țineți mașina asta doar în fața blocului și în parcare la Carrefour. Mergeți și vedeți lumea. Noi am mers la Cabana Muntele Roșu lângă Cheia, am luat trei beri Zăganu și am urcat cu ele pe vârful de munte Zăganu să le bem. Am prins Ciucașul în toată splendoarea lui, cu rhododendron înflorit pe culmile văluroase, cu o vreme ușor înnorată, așa cum îi stă bine muntelui. Ideea la care vreau să ajung este că decât să vă luați o mașină de toți 18000 de euro pe care i-ați alocat, mai bine luați un C3 Aircross și de restul trăiți – puneți motorină în rezervor și plecați în fiecare weekend.

 

 

Ajunge cu sfaturile de viață, înapoi la mașină

 

Am mai zis în trecut că mașina de care ai nevoie este aceea care te face să te simți măcar puțin ca acasă, de îndată ce te-ai urcat de ea. Mașina care când organizezi un roadtrip cu prietenii te face să zici „Lasă că iau eu mașina”. Mașina care, atunci când o lovește un tembel în parcare și pleacă, nu te face să mănânci mămăligă goală cinci luni să o repari. Mașina care, într-o țară care e cu 50 de ani în urma vestului Europei, te face să pari venit din viitor.

 

Ce mai căutați aici? Hai, pe site la Citroen și programați un test-drive.