Incepand cu anul 2007, Citroen a facut un nou si important pas pe piata auto, prin lansarea primului sau SUV, numit C Crosser. Surpriza nu a venit atat din punct de vedere al noii masini, cat si din punct de vedere al numelui, deoarece majoritatea ne asteptam ca francezii sa continue seria de C-uri , prin aparitia unui nou C7.
A fabrica un SUV de la zero, se pare ca nu prea a suras francezilor de la Citroen si Peugeot, si astfel au intrat in joc cei de la Mitshubishi cu care au impartit modelul Outlander. Impartirea a fost facuta cat mai frateste posibil, tocmai de aceea diferente intre cele 3 modele nu exista decat din punct de vedere al designului, fiecare marca in parte lasandu-si amprenta doar in desenarea partii frontale.
Prin amabilitatea celor de la Citroen Romania, am putut testa timp de 3 zile, modelul Citroen C Crosser echipat cu motorul diesel de 2.2 l.
Primii 100km la volanul acestui Crosser au fost facuti exclusiv in oras, la ore aglomerate unde masina nu pare sa se simta cel mai bine datorita consumului, si gabaritului deloc de neglijat(4645 x 1800 x 1715 mm). In schimb la drum intins, mers in regim de autostrada sau pe drumuri nationale, totul reintra la normal si devine o certitudine faptul ca masina este ideala pentru drumuri lungi.
Designul Exterior al masini exprima robustete , agresivitate si eleganta. Desi masina a aparut pe soselele din Romania de mai bine de 2 ani, inca reuseste sa atraga priviri si incruntari mai ales, datorita asocierii Citroen cu SUV. Daca cei de la Mitsubishi au pastrat design-ul clasic al partii frontale specific modelelor japnoze , cei de la Peugeot au fortat prea mult designul, farurile si sigla parca fac parte dintr-un alt film, Citroen a facut ce stie mai bine in materie de design si s-a folosit de linii fluide si futuriste. Ne-ar fi placut insa ca exteriorul Crosserului sa se evidentieze prin mai multe detalii de ceilalti 2 frati.
Aerul elegant al masinii este intregit de insertiile cromate care se imbina perfect cu bleu Muzzano, una din culorile disponibile in lista de optionale a Crosser-ului dar si de jantele pe 18inch , marimea ideala pentru gabaritul masinii . Un mic detaliu, care insa atrage imediat atentia este ornamentul integrat in partea superioara a portierelor spate: cele patru puncte cardinale alaturi de “Crosser”
Odata ce te afli in interiorul Crosserului, deja poti privi ceilalti participanti la trafic de sus. Pozitia de condus este inalta, iar vizibilitatea are de suferit doar datorita montantilor laterali grosi, fenomen intalnit la foarte multe modele. Oglinzile de dimensiuni generoase sunt un mare plus in ceea ce priveste vizibilatea lateral-spate, foarte necesara la o masina de dimensiunile Crosser-ului.
Spatiul interior nu tradeaza cu nimic faptul ca esti intr-un SUV, pasagerii din spate stau foarte confortabil datorita spatiului mare dintre scaunele spate individuale si reglabile, si spatarul scaunelor din fata. Tapiteria tissu de culoare neagra, este foarte placuta la atingere si exprima eleganta impreuna cu un alt detaliu interior care ne-a placut enorm: partea de sus a bordului situata deasupra ceasurilor indicatoare, este imbracata in piele neagra cu cusatura alba. Portbagajul in versiunea cu 5 locuri are 541 l , singurul care il depaseste ca volum in aceasta clasa fiind doar Suzuki Grand Vitara.
Daca la exterior Citroen si-a pus amprenta asupra partii frontale, la interior, consola centrala si bordul , sunt copie fidela Outlander, singura deosebire fiind cele 2 chevroane pozitionate pe volan. Nu este tocmai un lucru rau, insa cu siguranta este total atipic Citroen, sa adopte un astfel de interior lipsit de inovatii si de futurismul debordant cu care ne-a obisnuit. Amprenta japonezilor se simte si la calitatea materialelor, fiind doar in limita normalului dar si la amplasarea comenzilor, care au urmat o regula simpla: Ergonomia japoneza. Butonul care face posibila comutarea modurilor 2WD, 4WD si 4WD Lock, este amplasat langa frana de mana, actionarea lui fiind facuta cu foarte multa usurinta si rapiditate pentru situatiile in care trebuie folosit.
Fiind o masina destinata calatoriilor lungi, computerul de bord, are foarte mare grija sa te atentioneze in momentul in care timpul parcurs la volan depaseste o valoare prestabilita anterior de catre sofer.
Sistemul audio cu MP3 si bluetooth, se aude decent, calitatea receptiei radio este buna, insa are de suferit datorita conectivitatii reduse. Sistemul de climatizare si-a facut pe deplin datoria la cele peste 30 de grade care au fost constant in zilele in care a avut loc testul, si ne-a uimit placut ca nu este foarte zgomotos chiar daca se foloseste treapta cea mai de sus a ventilatorului. Chiar daca vorbeam mai sus de ergonomie, pozitia comenzilor pentru climatizare este insa mult prea jos si face destul de dificila folosirea lor, dar in timp totul tine de obisnuinta.
Motorul diesel de 156 CP , impreuna cu un cuplu maxim de 380NM obtinut la 2000rpm, se descurca decent cu cele peste 1700 kg ale masinii si impreuna fac ca reprizele masinii sa uimeasca in mod placut. In modul 2WD la plecari de pe loc mai agresive, cuplul isi face simtita prezenta intr-un mod nu tocmai prietenos, fapt pentru care trebuie serios tinut volanul. Daca insa se comuta pe modul 4WD, aceasta senzatie de nesiguranta dispare total in aceleasi conditii si plecari de pe loc mai agesive. Viteza maxima declarata de producator este de 200km/h iar acceleratia pana la 100 se face in doar 9.9 secunde.
Cutia de viteze are 6 trepte, si este setata inteligent atat din punct de vedere al performantelor dar si consum, unde am fost foarte surprinsi sa observam ca la o viteza de 140km/h turatia se afla la 2500 RPM adica un consum decent de combustibil, in jur de 8l/100km.
Directia este cu asistare variabila , fapt ce ofera un feedback bun, si inspira siguranta la viteze mari, chiar daca este orientata mai mult spre confort.
Tinuta de drum:
Pe parcursul testului am avut ocazia sa testam Crosser-ul, atat in mediu urban, extraurban in regim de mers pe autostrada cat si in teren usor accidentat si cu aderenta foarte scazuta. Pentru toate regimurile de mers, exista butonul magic care poate comuta intre cele 3 moduri: 2WD, 4WD sau Lock
In modul 2WD , tot cuplul este transmis puntii din fata. 4WD, adica 4 Wheels Drive, repartizarea se face dinamic si cel mai important continuu, intre cele 2 punti, in functie de aderenta, de viteza , si de accelerare . La un mers normal,linistit, cu suprafata aderenta , 85% din cuplu se transmite puntii fata, restul de 15% puntii spate. Pe suprafete cu aderenta scazuta insa, un maxim de 55% din cuplu poate fi repartizat puntii spate.In conditii cu totul si cu totul dificile, trebuie optat pentru Lock, care asigura blocarea diferentialului central si astfel cuplul este repartizat 50-50 intre puntile fata spate
Garda la sol are 18 cm si impreuna cu unghiul de atac de 22 grade asigura performante bune in teren accidentat, si pe drumuri forestiere, aceasta fiind un mare plus pentru cei care isi doresc si mai ales apreciaza tot ceea ce inseamna evadare in natura.
Pe sosea, Crosserul se aseamana foarte mult cu o berlina, si asta datorita suspensiei spate multilink. Desi ne asteptam sa prezinte oarece nesiguranta la viteze mai mari si vant lateral pronuntat, datorita centrului de greutate ridicat, masina ne-a surprins placut oferind o senzatie de siguranta deplina.
Consumul declarat de producator, nu mai este pentru nimeni un secret ca nu poate fi obtinut decat in conditii ideale, care din pacate in viata reala nu pot fi intrunite. In cei aproximativ 800km parcursi, in regim urban, extraurban(autostrada) si drumuri nationale, teren usor accidentant cu rampe de inclinatii medii si aderenta scazuta, consumul s-a situat in jurul valorii de 9.3 l/100km. Satisfacator, avand in vedere ca vorbim de un SUV , cu 156CP si o masa de peste 1700kg
Varianta de baza a modelului testat, in versiunea de echipare Confort, costa 32011 EUR cu TVA, la care se mai adauga vopseaua metalizata Bleu Muzzano, Tapiteria Tissu de culoare neagra si Pack-ul Confort(senzori parcare spate, bluetooth, jante aliaj pe 18inch) totul insumand un pret final de 33461 EUR cu TVA.
Parerea finala, Citroen a reusit cu siguranta ceea ce si-a propus si anume sa intre pe piata SUV-urilor. Pretul destul de atractiv pentru o masina din aceasta clasa, motorul HDI al celor de la PSA, sau cel pe benzina al japonezilor, fac din Crosser, un concurent serios in tabara SUV-urilor, tabara, care a cunoscut o ascensiune foarte rapida in ultimii ani. Personal am fi apreciat din punct de vedere design, mai multe detalii exterioare si interioare care sa iti dea de inteles faptul ca te afli intr-un Citroen lansat in 2007, iar din punct de vedere motorizare, un motor diesel mai puternic.
[nggallery id=29]