Prietenul la nevoie se cunoaste

Ok, nu este cel mai original titlu pe care l-ati vazut pe Motorsportnews.ro dar cu siguranta este cel mai potrivit pentru acest material. Pe scurt, ce s-a intamplat. Un drive test de la granita anilor a fost anulat din motive obiective si a trebuit sa gasim rapid un inlocuitor pentru acesta. L-am gasit rapid, Dusterul raspunzand prezent ca de obicei la toate solicitarile noastre.

 

Indraznesc sa spun ca avem deja o relatie stransa intre noi si Duster, sau mai bine spus, intre noi, Duster si Logan, insa cum Loganurile au disparut din parcul de presa, fratele mai mare a preluat toate sarcinile. Inca de acum doi ani de zile de cand am inceput acest proiect, Logan, si mai apoi Duster, ne-au insotit in cele mai dificile calatorii. Ce inseamna dificile in acceptiunea mea ? Pai in principal ar fi deplasarea la raliurile pe macadam, unde suntem nevoiti sa mergem portiuni destul de lungi pe drumuri de tara, pe langa acestea, pline de bolovani, praf si denivelari.

 

 

Pasionatii stiu ca cel mai greu traseu este cel de la Raliul Sibiului, unde, de regula, cel putin jumatate din concurenti abandoneaza din cauza duritatii traseului. Bineinteles ca Duster ne-a ajutat si anul acesta sa ajungem pe celebrele probe speciale din zona Paltinisului si bineinteles ca, pentru a nu stiu cata oara, nu am intampinat nicio problema. Sa nu va ganditi acum ca alte masini nu ar face fata, ca s-ar strica sau mai stiu eu ce. Nu, pur si simplu, eu ma simt mai confortabil la nivel mental daca stiu ca voi pleca intr-o astfel de deplasare alaturi de un Duster. 

 

Nu am urmarit la ce interval se fac reviziile, cat costa acestea sau care sunt problemele tehnice ale masinii ( ca doar n-o fi perfecta), insa de-a lungul celor cateva mii de kilometri parcurse la volanul acestor modele, increderea mi-a crescut treptat. Nu sunt cele mai confortabile, ba chiar nu inteleg cat costa o cotiera de nu o introduc din fabrica…dar pur si simplu niciodata nu am avut vreo problema cu ele. Trebuie sa recunosc ca numarul de gropi, bolovani, treceri prin apa, noroaie etc. peste care a trecut Duster in cele cateva intalniri reprezinta dublul tuturor celorlalte masini testate.

 

Intotdeauna a fost masina potrivita pentru cele mai neplacute sarcini. Are dimensiunile potrivite pentru drumurile din Romania, nu este nici prea mica nici prea mare. Patru persoane pot calatori fara probleme pe distante indelungate iar bagajele si trusele foto au destul loc in portbagaj. Si al cincilea pasager are loc, insa confortul ocupantilor banchetei din spate se va reduce. O sa insir acum rapid reprosurile pe care i le pot aduce: lipsa cotierei si a impulsului de la geamurile electrice. Da stiu, nici alte masini nu mai au in zilele noastre impuls, dar refuz sa inteleg cum se pot reduce costurile prin adoptarea unei astfel de metode. Nici de amplasarea comenzilor pentru geamuri pe consola centrala nu ma mai leg. M-am obisnuit, a devenit deja o actiune mecanica. Si alte masini cu pretentii premium au o amplasare asemanatoare 🙂 Si da, niste scaune putin mai confortabile nu ar strica, dar sunt bune si astea.

 

 

Revenind la titlu materialului…Ce este un prieten? Cum il poti avea?  Cum il poti pastra?  De ce avem nevoie de prieteni ? Pai eu unul m-am convins. Cu cei aproximativ 18.000 euro ( tva inclus si fara vreo oferta de tip Rabla) poti cumpara un model ca cel din testul nostru. Nivelul de dotari este mai mult decat multumitor, intrucat primesti jante din aliaj, un motor diesel de 110 cai putere, toate geamurile sunt electrice, ESP decuplabil pana la 50 de km/h, tractiune integrala, aer conditionat manual, mp3 si radio cu satelit de comanda sub volan, geamuri spate cu tenta, computer de bord, airbaguri frontale si laterale pentru pasagerii din fata, bare de pavilion longitudinale, etc.

 

De data aceasta, virusati de proiectul in care au fost implicati si cei de la Dacia, cel cu Redescopera Romania, am plecat sa vedem stadiul in care se mai afla Parcul Natural Comana care este situat aproximativ la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Giurgiu. Locatia mai exacta o puteti afla de pe siteul lor. Balta Comana, a treia zona umeda a Romaniei dupa Balta Mica a Brailei si Delta Dunarii si a doua ca biodiversitate dupa Delta Dunarii, gazduieste 141 specii de pasari si 13 specii de pesti, din care doua – tiganusul si cleanul de Comana- se gasesc doar in acest areal natural.

 

Tot aici mai puteti vizita Manastirea Comana ridicata in timpul lui Radu Serban (1588) si refacuta de Serban Cantacuzino (1700) care este construita pe ruinele unei manastiri ctitorita de legendarul Vlad Tepes (1461). Printre altele, tot aici mai puteti gasi arbori seculari in special stejari, declarati monument al naturii, Cabana Fantana cu Nuc – sediul parcului, realizata in anul 1889, amenajari lacustre sumare in Balta Comana dar si trasee turistice prin padure. Nestiind daca ni se va permite sa efectuam fotografii in zona, am ales o alta locatie despre care vom vorbi cu alta ocazie. Dupa cum bine stiti Romania este o mare suprafata de pamant privatizata si intotdeauna apare cineva care-ti spune ca nu ai voie sa faci fotografii. 

 

 

 

Aspectele mai putin placute la aceasta drumetie sunt, dupa cum puteti sa intuiti singuri, drumurile de acces. Exista doua modalitati de a ajunge la Comana. Ori faci stanga la intrare in Adunatii Copaceni si urmezi indicatoarele, ori mergi mai departe spre Giurgiu si faci stanga pe la sensul giratoriu din Calugareni. Prima varianta are un numar mai redus de kilometri de asfalt dezastruos, asta ca sa fim indulgenti. In realitate, pe oricare drum ai lua-o, vei constientiza importanta orelor petrecute in poligonul de la scoala de soferi, atunci cand instructorul te stresa printre jaloane. Rezumand, daca nu aveti ce face intr-un weekend, puteti da o fuga pana aici, mai ales daca aveti cum sa luati si o bicicleta dupa voi. Inutil sa va mai spun ca din nou Duster a facut fata cu brio acestui drum de cosmar. E bine merci in parcul de presa, cu o ciobitura in parbriz capatata pe drumul de intoarcere 🙁

 

Mi-au mai ramas cateva lucruri de facut cu Duster pe care nu am reusit pana acum: off road adevarat ( pentru ca-mi este teama fara cateva sfaturi de specialitate) si o joaca in zapada ( n-am avut inca zapada). Sunt doua dintre lucrurile pe care mi le-am propus in acest an si care ma vor edifica complet pentru a putea recomanda fara probleme Dusterul celor care ma mai intreaba ce parere am despre el. Si fara ele o pot face, insa va recomand programul Rabla sau alte oferte asemanatoare, pentru ca este pacat sa le ratati.

 

Foto : Catalin Oprea

 

[nggallery id=253]