Cei de la Renault s-au zbatut intr-un segment apropiat celui al autoturismelor de lux de aproape jumatate de secol. Compania franceza a debutat in aceasta zona a pietei auto cu inovativul Renault 16, acum aproape 50 de ani, lansand pe urma mai multe modele pe aceeasi idee, percum 30, 25 si Safrane. Toate aceste masini au beneficiat de un sprijin semnificativ din partea departamentului de marketing in comparatie cu modelele din gama recunoscute pentru pretul mai scazut la achizitie, insa nu la fel de elegant si stilat precum sedanurile de lux produse de Mercedes-Benz sa zicem.
Renault s-a retras din acest segment dupa ce a decimat nepopularul model Vel Satis in 2009 iar incercarile ulterioare, precum Laguna sau Latitude, nu au stralucit fiindca erau construite plecand de la modele de baza care nu excelau la interior sau din punct de vedere al tehnologiei oferite. Noul Renault Talisman a fost prezentat publicului larg la Salonul Auto de la Frankfurt de anul trecut si intentioneaza sa schimbe aceasta perceptie despre modelele premium din curtea producatorului francez.
Cum spuneam mai sus, Talisman a fost gandit sa inlocuiasca nu un model, ci doua, respectiv Latitude si Laguna. Daca de Laguna ati mai auzit, fiind pe piata inca din 1994, nu va faceti griji ca Latitude nu va suna prea familiar. Chiar si cei de la Renault recunosc faptul ca este unul dintre cele mai anonime modele ale lor.
Cum arata?
Am avut ocazia cu ceva timp in urma sa privesc o flota de Talisman in curtea unui dealer si mi s-a parut ca arata Audi-esque in termeni de proportii si detalii de design. Daca intrecerile intre departamentele de vanzari ale producatorilor s-ar da strict din punct de vedere al designului, eu nu as avea un dubiu cine ar castiga. Cu dimensiuni de 4,85 metri lungime si 1,87 metri latime, Talisman este virtual aproape cat un Seria 5. Acesta este primul semn bun.
Apoi, Talisman este usor de recunoscut ca fiind un Renault pentru ca intruchipeaza limbajul de design impus de Laurens van den Acker: grila frontala lata, logo supradimensionat, faruri cu lumini LED in forma de bumerang. Chiar si pozitionarea acestora nu a fost lasata la voia intamplarii, fiind intentionat impinse la extreme pentru a accentua latimea masinii.
Cu o linie neteda a plafonului si un melanj de linii curbe si muchii ascutite, Talisman reuseste sa arate mai scump decat este. Este, daca vreti un truc, folosit si de catre cei de la Kia, al caror designer sef Peter Schreyer a reusit acest lucru cu cateva modele. Sincer, Talisman este unul dintre cele mai frumoase sedanuri, iar eu nu ma las prea usor impresionat de masinile din acest segment!
Dupa ce intri in interior si inchizi usa, auzi un zgomot specific masinilor dintr-un segment superior, apoi incepi sa remarci calitatea asamblarii care este cel putin la fel de buna precum cea a masinilor care ies pe poarta uzinei din Wolfsburg, Germania! Majoritatea materialelor sunt de top, cel putin pentru acest segment, iar acest lucru se simte in fiecare coltisor al masinii. Nimic nu este slabit, nimic nu scartaie si nimic nu zornaie! Materialele placute la atingere reliefeaza ambianta placuta si doar plasticul din jurul levierului cutiei de viteze se asemana cu cel de pe un Clio.
Mai pe scurt, acesta este cel mai frumos interior pe care Renault l-a produs vreodata! Eforturile designerilor au dat roade, iar francezii i-au rugat pe partenerii de la Mercedes-Benz sa supervizeze calitatea asamblarii de pe Talisman. Curios, atat Talisman cat si Clasa C au parte de un plastic poate putin cam dur pe consola centrala. Mai credeti in coincidente?
Talisman mai dispune de un ecran touch screen de 8,7 inch pe care ruleaza sistemul de infotaiment R-Link2. Acesta a evoluat si a devenit putin mai intuitiv, raspunzand prompt comenzilor primite din partea utilizatorului. Am apreciat posibilitatea de a-l imparti in doua ( de exemplu navigatie si restul meniului) iar fanii gadgeturilor se vor bucura de posibilitatea de customizare a displayului din spatele volanului. Nu e la fel de impresionat ca Virtual Cockpit de la Audi insa are mai multe designuri, culori, si poate afisa o pleiada de informatii, precum directia de urmat pentru navigatie, caii putere/cuplu utilizati, etc.
Cum se conduce?
Masina pe care am testat-o noi dispunea de un sasiu Active Drive si tehnologia 4 Control. Pentru cei nefamiliarizati cu denumirile Renault, acestea se traduc prin faptul ca toate rotile sunt directoare. Sistemul functioneaza astfel: la viteze de pana la 60 km/h, rotile din spate vireaza opus celor din fata pana la un unghi de 3,5°. Asta aduce doua avantaje, o raza de virare mai mica pentru o manevrare mai usoara si reducerea unghiului de actionare a volanului. La viteze mai mari de 60 km/h rotile din spate vireaza in aceiasi directie cu rotile fata, pentru a imbunatatii stabilitatea. Axa spate intra pe o traiectorie ideala cu ajutorul rotilor din spate care vireaza in cele mai multe situatii intr-un unghi de mai putin de 2° pentru stabilitate. Intr-o situatie de urgenta unghiul poate creste pana la 3,5°. Implicarea sistemului ESP configurat pentru un stil de conducere sportiv este intarziata ca manevra sa fie facuta in siguranta si mai rapid.
Motorul diesel de 1,6 litri livreaza 160 de cai putere si un cuplu de 380 Nm, cifre pe care unii s-ar putea grabi sa le blameze, tinand cont si de greutatea de 1,5 tone a masinii. In viata rela, Talisman se descurca mai mult decat onorabil, ajutat fiind si de sistemul MultiSense. Acesta poate alterna intre cinci moduri de comportament, schimband nu mai putin de 10 parametri ai masinii, de la iluminare ambientala pana la raspunsul pedalei de acceleratie. Doua dintre moduri sunt usor de recunoscut: Eco, iti reduce la maxim pofta de viata iar Sport iti readuce zambetul pe buze. In meniul MultiSense, doar in cazul lui Talisman, mai pot fi gasite si modurile Neutral, Comfort si Personal, insa diferentele sunt putin cam mici pentru a fi sesizate.
Caracterul lui Talisman este orientat spre comfort, fiind cel mai bine insonorizat Renault pe care l-am condus. Pasagerii pot purta o conversatie pe un ton normal, chiar si cu acceleratia la podea. Din punct de vedere dinamic, Talisman nu este un exemplar stralucitor, unii utilizatori putand sa critice lipsa feed-back-ului oferit de directie, insa acestia uita de modelele Renault Sport. In rest, tinutei de drum nu i se pot reprosa prea multe, mai ales ca masina este livrata cu o cutie automata in sase trepte EDC. Aceasta a evoluat la randul ei si alterneaza treptele de viteza instant, lin si in liniste, chiar in caz de acceleratie maxima. Din pacate Talisman nu dispune de padele in spatele volanului, cei de la Renault efectuand un studiu in acest sens al carui rezultat a determinat aceasta alegere. Multi vor spune ca si-ar fi dorit padelele fie si ca dotare optionala, insa eu ma regasesc perfect in rezultatul studiului celor de la Renault pentru o astfel de masina.
Concluzia
Talisman este raspunsul celor de la Renault pentru modele precum Peugeot 508 sau VW Passat. 508 nu este o masina care sa dezamageasca, insa perioada in care a fost gandita nu era una stralucita pentru concernul PSA. Passat, este mai dinamic si are in gama un motor diesel de 240 cai putere, considerat cel mai bun din segment. Asta pana la scandalul Dieselgate. Nu as putea spune ca Talisman este mai bun decat Passat sau invers, pentru ca mi se pare ca se adreseaza catre doua tipuri de clienti: cei orientati spre comfort si cei catre modele mai dinamice. Cred ca Talisman este castigator detasat la primul capitol, gratie suspensiei mai moale, a scaunelor confortabile si a experientei la volan mai relaxata. Si este si mai ieftin. Singurul lucru care poate tine pe loc vanzarile lui Talisman pentru segmentul din care face parte este steagul tarii de origine.