Un jeep mic cu o inima mare
Indiferent de gusturile pe care le ai în materie de mașini, trebuie să recunoști că Jeep Renegade iese în evidență. Aspectul colțuros, fățuca lui cu iz retro, garda la sol mare…sigur, probabil e una din mașinile alea pentru care îți trebuie barbă și pantaloni military să te dai jos grațios, dar să fim serioși…E 2018! Cine n-are barbă și pantaloni military?
Citisem despre Renegade înainte să pun mâinile pe unul pentru că în parcarea de la mine de la bloc e plin de ele. Încă de la prima privire îți dai seama de un lucru pe care l-am descoperit să fie adevărat pe parcursul testului: în loc să fie o mașină mică umflată artificial la dimensiuni de SUVuleț, este o mașină mare comprimată la o dimensiune de oraș.
Nu sunt haine de mașină de teren pe o mașină de oraș. Este o mașină de teren în haine de oraș. Haine de hipster de oraș. Retro. O să tot auziți treaba asta de la mine.
Chiar îmi place estetica. De la faruri la stopuri, ador fiecare linie. Sigur, poate e din cauză că am barbă și pantaloni military. Dar chiar mi se pare un design îndrăzneț, reprezentant pentru marcă, plin de forță și masculinitate și de stil.
De ce îi tot zic retro? Pentru că, pentru mine, aduce aminte de mașinile militare vechi. Colțuroase și neîmblânzite. Brute și indestructibile.
În interior, primul lucru care impresionează este spațiul. Din cauza stâlpilor drepți, plafonului înalt totul pare uriaș. Ai loc să stai în cap, dacă asta vrei, deși mașina nu pare atât de mare. E aproape de magie ce se întâmplă la interior cu spațiul.
Estetica spațiului interior urmează trendul stabilit de exterior. Este simplu și puternic. Materialele sunt de calitate, plasticele sunt moi, totul arată bine strâns. Un display micuț și folositor este baricadat de butoane mari și solide. Totul este clar și accesibil. Îmi plac în mod deosebit afișajele pentru rezervor și temperatură, care descriu arcuri de cerc în panoul de bord. Vitezometrul și turometrul sunt încastrate în niște „șaibe” cu aspect industrial.
Un alt lucru de care m-am găsit atras este mânerul schimbătorului de viteze. Simți nevoie să o mângâi pentru că e rece și fină și perfect rotundă. Cred că sună ciudat, așa că mă opresc. Mi-ar fi plăcut să arate viitorul când o mângâi, totuși.
…dar cu motor mic, mic, mic
Mi-am întrebat prietenii cât cred ei că este prețul modelului pe care îl aveam în test. Majoritatea previziunilor s-au învârtit puțin sub prețul de 25000 euro. Ei, dacă intrăm pe site-ul Jeep, suntem întâmpinați de o surpriză. Jeep Renegade începând de la 13900 euro + TVA. Ce? Renegade-ul lui 2018 vine cu o versiune budget-friendly – motor de 1.0l, cutie manuală, fără dramă, fără brizbrizuri. Și surpriză, versiunea asta ieftina este exact ce am eu în test.
În primul rând prețul și în al doilea rând cum se conduce un Renegade ieftin, ieftin, ieftin tare. Prețul înseamnă de fapt vreo 16500 euro, pentru că TVA.
Pentru banii ăștia primești tracțiune pe jumătate din roțile pe care li primești, motor cât o sticlă mică de Perla Harghitei și o cutie de viteze manuală.
Cum e motorul? În primul rând forma boxy a mașinii înseamnă că taie aerul ca și cum ai tăia o roșie cu mâna. Se aude puțin la interior zgomotul de la vânt, mai ales că oglinzile laterale sunt destul de mari pentru a suplimenta lipsa de vizibilitate datorată stâlpilor exterem de masculini. Motorul nu o să câștige nicio cursă de viteză, nu este foarte economic și se aude ca o muscă la pubertate într-o zi călduroasă de vară. Dar la asta mă și așteptam, este un motor cu trei cilindri cât trei pixuri care trage după el o mașină care poate cuceri un munte. Sunt răutăcios pentru că e singura parte a mașinii unde pot să fiu amuzant. Și dincolo de amuzament, este un motor care nu m-ar deranja să îl folosesc zi de zi și asta pentru că…
Manuala, cu bila ei netedă și rece, este absolut perfectă. Nu știu altora cum li se pare, dar mie mi-era dor de o cutie manuală făcută cum trebuie, cuplată cu un ambreiaj progresiv și plăcut. M-am săturat de mașini unde când calci pe ambreiaj zici că pui piciorul pe un burete de vase. Este atât de bună că nu-mi doresc o cutie automată.
Sigur, aș vrea tracțiune integrală, dar nu pentru vreun motiv serios.
În principiu, mașina asta, la prețul ăsta, e tot ce ai nevoie. Atât în oraș, cât și la țară, cât și în vacanță. M-am simțit excelent în fiecare kilometru.
La fel ca toate mașinile lui 2018, este plină de sisteme de siguranță electronice, de la camere care citesc semne de circulație, la senzori de parcare și multe altele pe care le poți adăuga pentru a te răzbuna pe portofelul care abia a supraviețuit zilei de Black Friday.
Când se termină șoseaua
Am ieșit de pe drumul asfaltat, în apropierea Pietrei Craiului. Nu am escaladat stânci cu mașina, dar am vrut să aflu dacă cele două roți motrice sunt suficiente pentru a asigura aderența pe pante de pământ plouat și puțin nins. Rezultatul, pe scurt, a fost că poate. Și totul în confort și îmbrăcat într-o aură de căldură și siguranță. Și stil. Și retro. Mașina, chiar și cu motorul ăsta de băutori de Cosmopolitan, te masculinizează. Te urci copil, te dai jos veteran de război. Este cel mai mic Jeep din modelele vândute în prezent, dar reușește să fie suficient. Spirit aventurier sau nu, poți ajunge cu mașina asta la bunica care stă la Cucuieții de Sus, la poalele muntelui unde urmează să pui cortul, în pădurea de unde îți tai lemne pentru iarnă sau pe Decebal în față la o cafenea de hipsteri.
Should you buy it?
Dacă vreți să vă gâdilați egoul masculin, să dați apă la moară spiritului aventurier sau doar vreți să vă crească barbă în locurile alea încăpățânate, mașina asta e pentru voi. Pentru mine cu siguranță este.
Și chiar imi doresc una pentru mine. Și cred că asta spune tot.