Drive test Mercedes-Benz E Class – 250 CDI – 4Matic

Noul model al Clasei E de la Mercedes-Benz a fost cea mai reusita generatie la momentul lansarii sale in 2009. Din pacate pentru cei de la Mercedes, si Seria 5 de la BMW, lansata in 2010, a fost cea mai reusita si a fost urmata la un an distanta de cel mai bun Audi A6. Rezultatul acestor lansari a fost acela ca noua Clasa E devenea tentanta pentru posesorii de generatii mai vechi dar avea o sarcina dificila in atragerea clientilor de la concurenta.

 

Astfel, cei de la Mercedes-Benz au demarat un amplu program de schimbari stilistice, care a debutat cu C-Class si a continuat cu A-Class prin care demonstrau ca producatorul german se afla in cautarea unei noi audiente. Anul trecut, Mercedes-Benz a adus la zi Clasa E prin introducerea unor modificări extensive ce ies, până la un punct, din sfera unui simplu facelift. In timp ce pe dedesubt avem de a face cu aceeasi masina, toate elementele caroseriei, in afara plafonului, au fost redesenate.

CAT04611

Cea mai importanta schimbare este cea de la nivelul farurilor patrate cu blocuri optice separate, care defineau vechiul model, acestea fiind unite intr-un singur bloc. Luminile de zi cu LED au fost integrate in noile faruri si nu mai sunt amplasate in partea de jos a spoilerului fata. Capota motorului, barele de protectie fata si spate, precum si stopurile au fost de asemenea modificate. Linia laterala ramane simpla si fluida, in timp ce spatele a primit asemenea partii fata blocuri optice cu o noua configuratie.

 

Noul E Class are două părţi frontale diferite, în funcţie de alegerea cumpărătorului: Elegance şi Avantgarde. Elegance păstrează grila cu trei bare orizontale cromate şi steaua Mercedes-Benz pe capotă, în timp ce Avantgarde este mai sportiv, cu doar două bare orizontale pe calandru şi steaua Mercedes-Benz integrată în grilă, dar şi cu partea de jos a spoilerului faţă modificată, într-o linie mult mai agresivă, cu trei grile-fagure supradimensionate.

 

Indiferent de versiunea de echipare, pentru bord poate fi ales un finisaj din furnir sau unul din aluminiu. Intrumentele de bord, formate din trei ceasuri, au fost de asemenea revizuite. Tot noi sunt si gurile de ventilatie si ceasul analogic, pentru un plus de eleganta. Faceliftul a adus pentru noua Clasa E imbunatatiri calitative atat pentru materialele folosite la interior cat si pentru nivelul de finisare si imbinare al acestora.

CAT04669

Foarte multe schimbari nu au avut loc la interior, in comparatie cu exteriorul noii Clase E, insa ce merita mentionat este faptul ca toate optiunile de personalizare sunt disponibile indiferent de nivelul de echipare ales, astfel incat fiecare E Class poate fi un model unic prin combinatia foarte mare de optiuni disponibile.

 

Motorizarile au ramas aceleasi, insa au fost revizuite si corespund normelor Euro 6, obligatorii din 2014. Propulsoarele sunt cuplate fie la transmisii manuale cu sase viteze, fie la unele automate cu sapte viteze (7G-TRONIC PLUS). Sub capota masinii conduse de noi s-a aflat probabil cel mai popular model, un diesel in patru cilindri de 2,1 litri care era cuplat la o cutie de viteza automata.

 

Alaturi de tractiunea integrala 4Matic a celor de la Mercedes-Benz, noua clasa E sprinteaza pana la prima suta de kilometri in 7.9 secunde si se opreste la viteza maxima de 238 km/h. Performantele sunt in concordanta cu masa de 1.830 kg ale masinii, cei 204 cai putere obtinuti la 4.200 rpm si cuplul maxim de 500 Nm disponibil de la 1.600 rpm. De fapt, cuplul motorului asigura masinii o fluenta in miscare care o face perfecta pentru drumurile lungi.

 

Schimbarea sistemului de directie cu unul electro-hidraulic, utilizat pe modelele AMG, a imbunatatit vizibil precizia si increderea soferului in ciuda faptului ca ruliul se face simtit in viraje. Probabil acest compromis a fost facut pentru a nu afecta foarte mult confortul masinii, ale carei amortizoare controlate electronic absorb foarte eficient toate denivelarile de pe suprafata de rulare.

CAT04643

Capitolul noutati tehnice este dominat de multiplele sisteme de asistenta introduse pentru a spori nivelul de siguranta. Vorbim despre 11 sisteme noi introduse, multe dintre ele fiind preluate, la momentul lansarii faceliftului, de la viitoarea Clasa S. Prin urmare vorbim despre o premiera mondiala in materie de sisteme de siguranta active, dar si prima oara cand Mercedes-Benz ofera prioritate Clasei E in fata Clasei S.

 

Merita mentionate urmatoarele sisteme: Distronic Plus cu Steering Assist – poate mentine masina pe banda de circulatie fara interventia soferului; BAS Plus cu Junction Assist – detecteaza masinile si pietonii care trec printr-o intersectie si mareste forta de franare pentru a diminiua sansele unui accident; Pre-Safe Brake – detecteaza pietonii si poate aplica singur franele pana la viteza de 50 km/h, Pre-Safe plus – detecteaza o coliziune iminenta cu masina din spate moment in care pretensioneaza centurile si aplica franele pentru a limita efectele unui eventual accident etc.

 

In concluzie, noua Clasa E de la Mercedes-Benz a redevenit o alternativa viabila pentru BMW Seria 5 sau Audi A6, avand costuri de exploatare competitive si un design mai agresiv. Dupa sase decenii si peste 13 milioane de modele vandute, Clasa E ramane in continuare principalul model al celor de la Mercedes-Benz. Chiar daca si-a pierdut o parte din clienti datorita SUV-urilor aparute, cererea venita dinspre pietele emergente a compensat din plin. Este un model vital pentru Mercedes-Benz si din acest motiv a primit cel mai extensiv facelift din istorie, fiindu-i atribuite unele tehnologii disponibile in clasa superioara.

 

foto: Catalin OpreaEvL Skillz