Suzuki Swift 1.2

In weekendul 13-14 aprilie am fost la Iasi pentru prima etapa a Campionatului National de Drift insotiti de Suzuki Swift. Companionul de drum ne-a impresionat placut, desi apartine clasei mici, spatiul interior fiind suficient pentru patru persoane adulte. Am parcurs peste 1000 de km, cu un consum mediu de 6.5 litri / 100 km, ceea ce eu consider a fi un consum mic, avand in vedere incarcarea masinii si propulsorul otto, de doar 1.2 litri.

Tinuta de drum este una sportiva, trenul de rulare fiind poate prea sportiv setat pentru ce infrastructura avem, dar avantajeaza soferii mai indrazneti. Am fost placut impresionat de lipsa ruliului pe drumurile virajate, de directia foarte precisa si vivacitatea micului propulsor de 1.2 litri cu distributie variabila ce atinge 94 de cai putere.

 

Design-ul a fost actualizat in 2010, iar modelul testat de noi a imprumutat cateva elemente care se gasesc si la varful de gama, Swift Sport, cum ar fi praguri, spoilere si un eleron discret cu linii mai sportive fata de versiunea normala.

 

Un element care contribuie la siguranta rutiera este vizibilitatea, capitol la care Swift straluceste fata de concurenta. Mi-au sarit in ochi, ca sa folosesc o expresie populara, oglinzile laterale de dimensiuni generoase, aproape la fel de mari ca ale unui SUV.

 

Rotile modelului testat au fost pe 16″, cu discuri de frana ventilate pe puntea fata. Raspunsul pedalei de frana este progresiv, franarea de la viteze mari conferindu-ti incredere sporita si subliniind caracterul sportiv al niponei fabricate la vecinii maghiari.

 

Modelul din test dispune de discuri pline pe puntea spate si senzori pentru asistarea la parcarea cu spatele. Asa cum aminteam mai sus, design-ul spoilerului spate, impreuna cu eleronul induc in privitor caracterul sportiv al micului Swift.

 

La interior, spatiul pentru sofer si pasagerul din dreapta fata este generos, comenzile sunt bine asezate, intuitive. Pe volan avem controlul sistemului multimedia si al sistemului “cruise controll”.

 

Sistemul de inchidere centralizata este keyless si lipseste nici butonul de start/stop la buton al motorului. La o simpla apasare a micului buton de pe manerul portierei se deschide doar usa accesata, la a doua apasare se deschide intreaga masina, toate acestea cu cheia in buzunar.

 

Scaunele din fata au sustinere laterala foarte buna, completand caracterul sportiv al modelului. Pentru sofer, scaunul se poate regla pe inaltime, coloana de directie fiind si ea personalizabila, pe inaltime si adancime. Modelul testat avea si incalzire in scaune, aducand un plus confortului, impreuna cu sistemul de climatizare automat.

 

Suzuki Swift ramane un model actual chiar daca ultimele restilizari le-a primit in 2010. Spatiul interior destul de mare pentru clasa in care se incadreaza, cred ca este unul dintre atuurile puternice ale Swift-ului. Oglinzile laterale de dimensiuni generoase iti ofera o vizibilitate mai mult decat perfecta si ajuta soferul foarte mult pentru deplasarea in conditii optime. Modelul se preteaza foarte bine pentru oras, dar si deplasarilor medii pentru cerintele unei tinere familii la un pret corect.