Preview Rally Argentina


FIA isi continua programul de revigorare a Campionatului Mondial de Raliuri si, mai ales, incearca sa-si duca la capat dorinta de a reintroduce raliurile de anduranta. Raliul Argentinei este din nou o etapa de “test”, a doua oara in ultimii ani, unde FIA incearca sa-si implementeze ideile. Anul trecut organizatorii au fost “rugati” sa alcatuiasca un itinerar care sa contina si portiuni importante de asfalt, raliul devenind unul mixt. Pentru 2012 s-a renuntat la aceasta idee, insa echipajele vor avea de parcurs nu mai putin de 500 km de probe speciale, cel mai lung raliu de la….Raliul Argentinei 1996. Mai mult, pentru a sublinia factorul de anduranta, daca in mod normal concurentii parcurg, conform regulamentului din 2012, MAXIM 80 de km de proba speciala cu un set de pneuri, ei bine in Argentina vor avea de parcurs 100 km.

 

Probele speciale sunt cele cunoscute, desfasurandu-se pe un macadam destul de dur, ba chiar pe alocuri acesta avand portiuni cu bolovani mai mari. Argentina este a doua etapa dupa Mexic din punct de vedere al altitudinii la care se concureaza, masinile urmand sa “gafaie” putin cand vor ajunge la 2.000 de metri deasupra nivelului marii.

 

Accidentul stupid al lui J.M. Latvala de la ski a creat o adevarata telenovela vizavi de cine-l va inlocui. In cele din urma cei de la Prodrive i-au permis lui Dani Sordo sa ia startul pentru Ford in Argentina. Spaniolul va face echipa cu copilotul sau obisnuit din ultima vreme, Carlos del Bario, FIA permitandu-i acestuia schimbarea, dupa ce se inscrisese initial alaturi de starul chilian Salazar. Participarea la o etapa de WRC a fostului pilot care a luat startul in cariera sa in Formula 1, Le Mans, Indianapolis si Dakar a starnit o atentie sporita a presei iar Salazar il va avea in dreapta pe Marc Marti, fostul copilot al lui Carlos Sainz si Dani Sordo.

 

In total 60 de echipaje vor lua startul in Argentina, 47 dintre acestea fiind eligibile pentru etapa de WRC iar restul de 13 pentru etapa de campionat national. 4 Citroen-uri, 7 Ford-uri si 3 MINI-uri sunt automobilele in configuratie world rally car prezente in Argentina. 

 

Startul este programat pentru 26 aprilie, insa concurentii vor parcurge o singura proba speciala in lungime de 6.04 km. Urmeaza trei zile lungi si grele. Vineri este programata o proba in lungime de 51.88 km care va fi parcursa de doua ori, sambata una de 39.74 care la fel se va alerga de doua ori, iar duminica este “regina” de 65.74 km pe care se va trece o singura data. Probabil castigatorul nu va fi decis decat dupa ce aceasta speciala va fi incheiata.

Comentarii

comentarii