CITROËN, SÉBASTIEN LOEB SI DANIEL ELENA RAMAN LIDERI IN MONDIALUL DE RALIURI


Whaanga Coast este o speciala legendara in Raliul Noii Zeelande si a fost intotdeauna scena unor momente memorabile. Proba si-a pastrat reputatia si in sezonul 2010 pentru ca soarta raliului s-a decis cu doar cateva sute de metri inainte de sosire. Sébastien Loeb si Daniel Elena au terminat pe locul 3 la general, iar Dani Sordo si Marc Marti pe pozitia a cincea. Sébastien Loeb si echipa Citroën Total si-au pastrat primele pozitii in clasamentul pilotilor si in clasamentul constructorilor.

Cu cinci schimbari de lider, prima zi din Raliul Noii Zeelande a fost una extrem de spectaculoasa. Dani Sordo si Marc Marti, lideri dupa prima bucla, au terminat ziua pe locul patru, la doar cateva secunde in spatele liderilor, in timp ce Sébastien Loeb si Daniel Elena, care au pierdut peste un minut in urma unei iesiri in decor pe speciala a patra, au terminat pe locul 7 in clasamentul provizoriu. “Am franat tarziu inaintea unui viraj strans de dreapta. Virajul a fost urmat de un pod pe care l-am lovit cu partea stanga. Masina nu a avut de suferit, dar am pierdut peste un minut incercand sa inchid usa”, a explicat Loeb incindentul din prima zi.

Sébastien Loeb si Daniel Elena au inceput ziua a doua cu un handicap de 1 minut si 20 secunde fata de liderul raliului, dar au avut un parcurs incredibil si au reusit sa urce pana pe locul secund in clasamentul raliului la doar 5,3 secunde in spatele echipajului Sébastien Ogier si Julien Ingrassia. Dani Sordo si Marc Marti au avut o evolutie constanta si si-au pastrat pozitia a patra.

Dupa o zi fantastica, Sébastien Loeb si Daniel Elena au pornit in ultima zi din Raliul Finlandei cu un singur obiectiv: victoria! Loeb nu trebuia doar sa recupereze cele 5,3 secunde in duelul cu Sébastien Ogier, ci si sa treaca cu bine de cele doua speciale Te Hutewai si Whaanga Coast. La prima trecere pe Te Hutewai (PS18), campionul mondial en-titre a preluat conducerea dupa rasucirea lui Ogier. Pe urmatoarea proba, Whaanga Coast, Loeb a incercat sa-si mareasca avansul, dar a iesit in decor.  “Eram pe o portiune foarte ingusta si am supra estimat un viraj de dreapta. Erau foarte multe pietricele pe jos si masina a subvirat inainte sa loveasca un copac. Caroseria a avut de suferit dar nu am avut nicio problema mecanica si am putut pleca mai departe dupa cateva reparatii in parcul de service. Am cazut pe locul patru la aproximativ 20 de secunde in spatele liderului, dar cred ca mai putem obtine prima pozitie”, spunea Loeb in primul parc de service al zilei.

Dani Sordo si Marc Marti, locul patru la inceputul ultimei zile a raliului, au pierdut doua pozitii pana la primul parc de service. “Am crezut ca am mers bine pe Whaanga Coast, dar timpul meu nu a fost unul foarte bun,” a explicat spaniolul. “Patru dintre noi suntem despartiti de doar 15 secunde, deci raliul este departe de a se fi terminat. Vom forta pana la final.”

Dupa oprirea de 15 minute in parcul de service, Sébastien Loeb a fost cel mai rapid la a doua trecere pe Te Hutewai (PS20) si se pregatea sa atace prima pozitie pe ultima speciala a raliului, Whaanga Coast 2! La fiecare punct intermediar el a reusit sa recupereze timpul pierdut, dar cu cativa kilometri inainte de final, eforturile sale au fost ruinate de o iesire in decor. “Am incercat totul si am mers la limita. De data aceasta nu a mers si am terminat doar pe locul trei, ceea ce totusi nu este foarte rau dupa toate incidentele de aici din Noua Zeelanda. Am ramas lideri in ambele clasamente ceea ce este cel mai important lucru pentru noi”, a mai spus Loeb.

Dani Sordo a fost cel mai rapid pe ultima proba a raliului si a terminat pe pozitia a cincea, la doar 4,5 secunde in spatele lui Mikko Hirvonen: “Sunt fericit ca am adus masina intreaga inapoi in parcul de service. Mi-a placut cum am mers la cea de-a doua trecere pe Whaanga Coast. Drumul a fost curat si aderenta mult mai buna, iar eu am putut pilota exact asa cum am vrut. Punctele obtinute aici pentru Citroën ne mentin pe prima pozitie in clasamentul constructorilor ceea ce este perfect”, a spus si Dani Sordo.

Sébastien Ogier si Julien Ingrassia, echipajul Citroën Junior, a terminat Raliul Noii Zeelande pe locul secund la doar 2,4 secunde in spatele liderilor.

Rezultate Raliul Noii Zeelande (etapa a 5-a din 12)*

1. Latvala / Anttila – Ford Focus 4h04’09’’8

2. Ogier / Ingrassia – Citroën C4 +2’’4

3. Loeb / Elena – Citroën C4 +15’’2

4. Hirvonen / Lehtinen – Ford Focus +21’’3

5. Sordo / Marti – Citroën C4 +25’’8

6. Wilson / Martin – Ford Focus +3’26’’0

7. H. Solberg / Minor – Ford Focus +6’15’’3

8. Ketomaa / Stenberg – Ford Fiesta +10’19’’3

9. Villagra / Perez Companc – Ford Focus +10’49’’8

10. Pons / Haro – Ford Fiesta +11’13’’4

Clasament general – PILOTI dupa Raliul Noii Zeelande (etapa a 5-a din 12)*

1. Sebastien Loeb 108 p, 2. Jari-Matti Latvala 72 p, 3. Mikko Hirvonen 64 p, 4. Sebastien Ogier 63 p, 5. Petter Solberg 53 p,, 6. Dani Sordo 34 p, 7. Matthew Wilson 30 p, 8. Henning Solberg 24 p, 8. Federico Villagra 22 p, 10. Kimi Raikkonen 14 p.

Clasament general – CONSTRUCTORI dupa Raliul Noii Zeelande (etapa a 5-a din 12)*

1. Citroen Total World Rally Team 156 p, 2. BP Ford Abu Dhabi World Rally Team  151 p, 3. Citroen Junior Team 75 p, 4. Stobart M-Sport Ford Rally Team 74 p, 5. Munchi’s Ford World Rally Team 32 p.

*Sub rezerva omologarii rezultatelor de catre FIA.

Laura Antonov – Citroen Romania

www.citroen.ro

Comentarii

comentarii