MINI John Cooper Works WRC debuteaza vineri

MINI John Cooper Works WRC a fost dezvoltat de compania Prodrive, conform prevederilor din regulamentul Federației Internaționale a Automobilului (FIA), pe platforma modelului de serie MINI Countryman. Proiectul a demarat în 2009, atunci când inginerii de la Prodrive au primit libertate totală pentru realizarea unui bolid destinat raliurilor. Obiectivul lor a constat în conturarea unor idei precise despre cum ar trebui să arate această mașină, în conformitate cu noile prevederi de regulament.

 

 

În primele luni, inginerii și-au concentrat atenția asupra analizei cât mai atente a proiectului, fără a neglija niciun detaliu, oricât de mic ar fi acesta. Rezultatele obținute s-au dovedit interesante, ele influențând dezvoltarea ulterioară a modelului MINI John Cooper Works WRC. Dar până să ajungă la modelul construit în uzina din Oxford, inginerii de la Prodrive au studiat mai multe modele apropiate de proiectul lor la nivelul ampatamentului, al centrului de greutate, al masei, etc.

 

 

După efectuarea măsurătorilor detaliate pe modelul de serie MINI Countryman, a devenit evident că acesta oferă baza ideală pentru dezvoltarea bolidului de raliuri gândit în birourile de creație Prodrive. La rândul lor, inginerii de la MINI au făcut schimb de informații cu cei din Banbury, astfel încât Prodrive să poată transfera design-ul general asupra modelului Countryman.

 

 

 

Unul dintre obiectivele cheie l-a reprezentat menținerea costurilor de asistență a modelului World Rally Car la un minim absolut pentru echipele private, fără valori exagerate ale bugetului destinat mentenanței. Și asta fără nici un compromis la nivelul performanței. Vor fi construite între 25 și 30 de modele WRC anual, ceea ce reprezintă o cifră substanțială în lumea raliurilor. Din această cauză, Prodrive trebuie să se asigure că mașina va putea fi exploatată ușor și în mod avantajos în orice loc din lume.

 

 

Rezultatul final s-a tradus prin noul MINI John Cooper Works WRC. Din punct de vedere al ingineriei, noul automobil beneficiază de un design simplu și liniar, Prodrive investind un efort considerabil pentru realizarea acestui deziderat.

 

 

Un detaliu interesant constă în faptul că suspensia a fost gândită astfel încât să aibă mai multe componente identice indiferent de punte. Acest lucru face ca utilizatorul să aibă nevoie de mai puține piese de schimb. Dar noul MINI John Cooper Works WRC beneficiază și de alte inovații, cum ar fi structura de securitate ce asigură o protecția maximă echipajului.

 

 

Motorul turbo cu injecție directă a fost dezvoltat de BMW Motorsport, pe platforma propulsorului cu patru cilindri, de 1,6 litri. Acesta este practic identic cu cel folosit de BMW pentru modelele aliniate în Campionatul Mondial de Turisme (WTCC), diferența constând în unitatea electronică centrală, mapată conform prevederilor impuse de regulamentul FIA. Performanța motorului este limitată prin intermediul unui restrictor de aer cu diametrul de 33 mm, în timp ce presiunea din turbină nu poate depăși 2,5 bar (valoare absolută).

 

 

Pentru sistemul de frânare s-au folosit componente furnizate de AP Racing, în timp ce discurile au diametrul de 355 mm în versiunea pregătită pentru asfalt și 300 mm în cazul celei pentru trasee de pământ și pietriș. Spre deosebire de surata de serie, versiunea de raliuri nu are sistem ABS. Sistemul de tracțiune integrală include o cutie de viteze secvențială Xtrac cu șase trepte și un ambreiaj AP Racing cu dublu disc.

 

 

În afara acelor mașini oficiale aliniate pentru Kris Meeke și Daniel Sordo, de-a lungul sezonul vom putea remarca în etapele Campionatului Mondial câteva maşini MINI conduse de piloți privați. Acestea vor fi în configurație Super2000 sau World Rally Car, în funcție de bugetul fiecăruia. Andrea Navarra a și reușit de altfel să-și treacă în cont primul succes al noului Mini John Cooper Works S2000, în Rally dell’Adriatico din campionatul italian. Primele MINI John Cooper Works S2000 aliniate la startul unei etape din Campionatul Mondial au fost cele conduse de brazilianul Daniel Oliveira și portughezul Armindo Araujo în Raliul Portugaliei. În Sardinia, acolo unde Meeke și Sordo vor marca debutul mondial al noului MINI John Cooper Works WRC, Oliveira și Araujo vor face și ei rocada, pentru a trece la volanul unor modele similare.