Numaratoarea finala pana la startul Raliului Mexicului 2010

Dupa un start pe drumurile inzapezite ale Suediei,  campionatul FIA WRC se indreapta catre caldura si praful de la Raliul Mexicului pentru runda a doua , singura etapa din acest an pe continentul American .

Avand cartierul general la Leon , la 400 km nord-vest de Mexico City , raliul si-a facut debutul in calendarul WRC in anul 2004 si revine dupa un an de absenta datorita sistemului de rotatie a raliurilor. Raliul Mexicului este unul popular intre fanii fanatici din zona, anul acesta urmand sa aiba loc si o dubla sarbatoare : 100 de ani de la Revolutia Mexicana si 200 de ani de la declararea independentei .

Evenimentul va oferi o serie de probe compacte si rapide de macadam , cu trasee intre muntii Sierra de Lobos si  Sierra de Guanajuato si pe campiile din jurul oraselor Guanajuato si Leon .

Probele sunt in general rapide si virajate, cu macadam dur. Luna martie face parte din sezonul uscat al Mexicului, ceea ce inseamna ca se asteapta ca probele sa fie uscate si nisipoase pe alocuri.

Raliul Mexicului este etapa ce se desfasoara la cea mai mare altitudine din WRC. Marea majoritate a probelor sunt la peste 2000 de metri deasupra nivelului marii si drumurile din prima zi urca pana la 2 700 de metri pe dealuri pe care se vor intalni cactusi si treceri prin rauri. Daca altitudinea poate lasa spectatorii fara aer, aerul subtiat face acelasi lucru motoarelor masinilor, care pot pierde pana la 30% din obisnuita putere.

Raliul incepe joi, 4 martie cu unul dintre cele mai frumoase starturi oficiale din campionat. In 2008 peste 60 000 de fani s-au inghesuit in orasul istoric Guanajato pentru a privi concurentii trecand peste rampa de start.

Odata ce s-a dat startul, echipajele vor face fata unui traseu incercat si testat, si care s-a schimbat foarte putin de la ultima aparitie a Mexicului in Campionatul Mondial de Raliuri. Majoritatea actiunii va avea loc in zona rurala din nordul si estul Leon-ului, urmand sa aiba loc si doua superspeciale, una in apropiere de singurul parc de service din Poliforum ( Leon), iar cealalta pe circuitul de curse al orasului.  Pilotii vor concura contracronometru pe 22 de probe speciale in lungime totala de 354.60 km.

Cine va castiga ?

Raliul Mexicului este prima din seria de cinci raliuri consecutive de macadam din calendarul WRC 2010. Si cu 9 etape de macadam  din cele 13  ramase, Raliul Mexicului ar trebui sa ofere o adevarata avancronica a campionatului.

Oricum , succesul in Mexic nu va depinde doar de viteza. Strategiile, in special cele menite sa inlature dezavantajul de a fi primul la start, au jucat un important rol in editiile trecute ale acestui raliu.

Castigatorul din 2006,2007 si 2008 , Sebastien Loeb este favorit la victorie si in acest an. Sansele pilotului Citroen sunt chiar mai bune multumita faptului ca principalul sau rival, Mikko Hirvonen, se afla la sefia clasamentului , ceea ce inseamna ca finlandezul va pleca primul pe probele primei zile.

Cauciucurile :

Regulile privind controlul pneurilor impun un singur tip pentru majoritatea etapelor. Pentru Raliul Mexicului,  Pirelli va pune la dispozitie pneul de macadam Scorpion WRC 205/65 R15 disponobil doar in compozitie tare .

Fiecare echipaj va avea disponibile 36 de pneuri Pirelli Scorpion, incluzand si cele 6 pentru shakedown si va putea lua in masina doua rezerve.

Probele le puteti descarca de aici :  Rally_Mexico_Itinerary_2010

sursa : http://www.rallymexico.com

Rezumatul etapei din 2008 :

httpv://www.youtube.com/watch?v=ax5GDJG6swo