Orlando Terranova castiga a treia etapa din Raliul Dakar 2015

Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Bernardo Graue (Argentina) au câştigat etapa a treia a celei mai dificile provocări din motorsport, care are loc în America de Sud. A fost cea de-a treia etapă câştigată de MINI la această ediţie a Dakarului din tot atâtea disputate. După accidentul petrecut luni pe ultimii kilometri ai etapei, echipajul argentinian a reuşit să reducă deficitul de 22 de minute faţă de liderul clasamentului cu aproape patru minute. Astfel, cei doi revin pe locul al treilea la clasamentului general.

AUTO - DAKAR 2015 PART 1

Totodată, Nasser Al-Attiyah (Qatar) şi Mathieu Baumel (Franţa) şi-au apărat poziţia de lideri ai ierarhiei raliului. Cei doi au încheiat etapa pe locul al cincilea şi au un avans de peste cinci minute faţă de cei mai apropiaţi rivali.

Nasser Al Attiyah

În etapa a treia, care a dus caravana de la San Juan (Argentina) la Chilecito (Argentina), piloţii au traversat Pampa de la Varita, la poalele Anzilor. Proba specială lungă de 284 de kilometri s-a desfăşurat pe un sol argilos dur. Participanţii au avut de trecut prin numeroase albii uscate, care s-au dovedit a fi chinuitoare pentru anvelope. Multe maşini au avut probleme cu pneurile suferind mai multe pene. 

 

Mani Gyenes a concurat la o altitudine care este comună salturilor cu parașuta. În realitate, sătmăreanul a atins în timpul probei speciale de pe 6 ianuarie o altitudine mai mare decât cea de la care a făcut un salt în tandem în 2012. Astfel de înălțimi de peste 3.000 de metri vor mai fi atinse în timpul probelor speciale și în a doua săptămână din raliu, atunci când se va ajunge în Bolivia.

Mani Gyenes Dakar 2015 Argentina

Mani Gyenes #49 Autonet Motorcycle Team:”A fost o specială bună per ansamblu însă nu am putut recupera foarte mult pentru că am fost nevoit să stau în spatele quadurilor. Pe ordinea de start au fost şase quaduri în faţa mea şi doar 80 de km din întreaga probă am putut să merg în ritmul meu, în rest am stat după ele pentru că nu s-a putut depăşi. După ce am păţit în 2009, când din cauza prafului ridicat de quad nu am văzut exact traseul şi am căzut iar ulterior am fost nevoit să mă retrag, acum sunt mult mai prudent. La peste 3.000 de metri nu am stat foarte mult, practic am urcat până undeva la 3.200 m şi apoi am coborât. Eu am fost ok doar că se simţea că motorul trage mai greu.

 

Clasament general Moto după 3 din 13 PS:

  1. Joan Barreda Bort – 9h43min05sec
    …………………………………………………..
    45. Emanuel Gyenes – 12h01min18sec
    ……………………………………………..
    69. Marcel Butuza – 13h10min15sec
    …………………………………………….

 

Miercuri (Etapa a patra, Chilecito – Copiapo), echipajele vor trece graniţa prin muntii Anzi în Chile. Etapa a patra va începe în Anzi, la o altitudine de peste 3.000 de metri şi, la început, va fi caracterizată de drumuri montane virajate. Apoi vor urma dune mari, cu nisip foarte fin, iar linia de sosire este la Copiapo, localitate aflată la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri.  Acesta este și primul contact din acest an cu deșertul Atacama, cel mai arid deșert din lume. Până să ajungă însă pe proba specială riderii vor fi nevoiți să se trezească înainte de ora locala 5am și să traverseze Munții Anzi prin Pasul San Francisco. Cu alte cuvinte vor ajunge la 4.800 m altitudine și vor trece în mai puțin de 12 ore de la 0 grade C la peste 30 de grade C.

Dakar 2015 MINI

Clasament general Auto după etapa 3 (Top 5)

1. Al-Attiyah – Baumel  9h21:26

2. De Villiers – Von Zitzewitz 9h26:18

3. Terranova – Graue 9h39:31

4. Sainz – Cruz 9h40:58

5. Al Rajhi – Gottschalk 9h41:34

 

Ce urmează…

Ziua a patra (7 ianuarie 2015)
Start/sosire: Chilecito/Copiapo (etapa 4)
Distanţă totală: 909 km, probă specială: 315 km, traseu de legătură: 594 km