Discursul sportului Rege

Intrebarea care pilot e mai bun, unul de Formula 1 sau unul de raliu e mai veche ca mine. Raspunsul e cam inevitabil: unul de raliu pentru ca e mai complet, suprafata de rulare e diferita, bla bla bla. Si atunci vin oameni ca Stephane Sarrazin, Carlos Sainz, Alain Prost, Sebastien Loeb, Mattias Ekstrom, Yvan Muller si multi altii si ne dovedesc ca poti fi bun si pe pista si pe macadam sau zapada. Dar sa zicem ca toti au talent de raliisti si ca s-a intamplat sa concureze pe pista ceea ce nu e greu pentru un raliist. Invers e mai greu, nu?

Si apare de nicaieri Kimi Raikkonen care abandoneaza fara regrete  F1 si se muta cu arme si bagaje in WRC si mai vrea sa faca si ceva perfomanta. El, care nu a vazut raliu decat ca spectator sau ca un concurent VIP si asta rar de tot. Sa nu uitam ca omul e din Finlanda si se stie ca finlandezii au o gena separata care le deschide apetitul pentru raliuri. Ma rog, orice ar vrea sa insemna asta.

Si a ajuns Kimi in WRC cu un program aproape complet si chiar daca tot o tine el una si buna ca acumuleaza experienta, l-am tot vazut pe locurile cinci, sase si putin mai jos in multe speciale din raliuri. Si a venit si victoria din superspeciala din Germania. Stim ca pe acest om il cam durea undeva de comunicarea cu mecanicii, cu presa si cam cu oricine in afara de prietenii lui. Nu stia decat sa se urce in monopost si sa mearga tare, asa se vorbea. Si surpriza, asta a facut si in WRC, s-a urcat in masina si a mers tare. Tare in linie dreapta, tare pe curbe, tare de-a latul. Anul asta in Suedia pur si simplu i-a spulberat pe Ken Block, Mathew Wilson, Khalid al Qassimi si pe un olandez care si-a facut si el echipa cu un WRC. Deci nu mai suntem in faza cu “ne obisnuim cu masina”!

I-am auzit pe cativa cum ca Raikkonen este mai mult pe afara decat pe drum insa pe specialisti cum sunt Miki Alexandrescu de mult nu ii mai bag in seama.  Pe Mikiduta nu prea aveai cum sa nu-l bagi in seama decat daca dadeai televizorul pe mute sau te uitai la RTL. Dar uite ca salvarea a venit in 2011.

Sa revenim. Daca mergi tare in WRC te mai si rastorni. Asta daca nu esti Leob. Dar el nu se pune pentru ca e dovedit extraterestru. Si a facut si gimnastica! Dar sa pretinzi ca Raikkonen nu face fata WRC-ului doar pentru ca iese in decor in cateva raliuri in care avea constant timpi in primii opt, e putin cam rautacios. Asta face parte din arsenalul comentatorilor care considera locul doi un loc rusinos. Si ca sa ma dau si mai tare la ei, eu cred intr-un podium pentru Iceman anul acesta. Acum am exagerat, nu-i asa? Vom vedea.

Ideea e ca Mr. Iceman face o treaba excelenta pana acum. Ma bucur ca a ramas in WRC si le da peste nas in continuare celor din F1 care se cred in sportul regina. A reusit sa-l enerveze chiar si pe Ecclestone  si asta ii da inca o bila alba. Precedentul este extraordinar pentru ca si alti piloti din F1 au sarit in sus ca iubesc raliurile si vor concura la un moment dat.  Toti cei care vor sa zica despre ei ca sunt mari piloti simt nevoia sa iasa de pe pista si sa arate ca sunt allrounderi. Mai putin cei aroganti. Sau, cine stie, cei care-si vad de lungul nasului. Deci, sportul rege? Nici vorba, sportul rege cu motor e raliul si oricat de subiectiv ar suna asta, nu ma intereseaza. Am zis! …. Pana ma sucesc din nou!

 

PS : Acum ceva timp in urma, cand am scris prima ciorna a acestui articol era pomenit de cateva ori si Robert Kubica. El era celalalt pilot din actuala generatie de piloti F1 care mergea excelent in raliuri. Dar a venit acel ghinion imens si acum trebuie sa asteptam o recuperare lunga. Oricum va decurge aceasta, cred ca Robert are poate chiar mai mult raliu in sange ca Raikkonen. Pacat, mare pacat! Dar acum, asa pentru sufletul nostru, sa ne ingaduim un vis cu ochii deschisi. In 2012 sa se inscrie o noua echipa  in WRC. Robert Kubica si Kimi Raikkonen. F1 Rally Team. Sunt nebun!

2 thoughts on “Discursul sportului Rege”

Comments are closed.