Ratacesti fara rost

Una din greselile in care persistam este ca ne dorim posesia lucrurilor care ne plac. Lucram ani si ani ca sa ne cumparam o casa doar ca sa prindem radacini, sa nu mai plecam niciunde, sa ne stabilim acolo. Dar un castel, un palat nu avem cum sa-l cumparam. Si in cel mai bun caz il vizitam in plimbare, civilizat, vorbind in soapta si zambind la alti vizitatori.

 

 

Intr-o zi vine cineva la tine si iti spune “Ma duc in lume. Vreau sa-mi vad castelele, palatele, muntii si oamenii care ma asteapta de atata vreme sa-i cunosc.” Il iei de nebun. Iti spui ca e un vagabond, un ratacit in propria minte. Nu ai cum sa-l crezi pentru ca nimeni nu are atatea posesii. Si cum ar putea sa-l astepte oamenii pe care inca nu i-a cunoscut? Suna bine dar realitatea ii penalizeaza pe poeti, pe visatori. Au apus vremurile romantice in care se scria sub o lumanare, intr-o bojdeuca intr-un sat in care “s-a nascut eternitatea”. Azi nu ai voie sa visezi mai mult de 15 minute. Daca pierzi un email, un telefon, o reducere, un pont, o intalnire, ce te faci? Totusi…

 

 

…cu toate ca ai toate dovezile de partea ta, certitudinile cotidianului nu mai sunt atat de reconfortante cum iti sunt de obicei. Pentru ca o indoiala si-a facut loc in sufletul tau. “Si nebunul asta stie ceva? daca e chiar asa cum spune? Daca in lume il asteapta oameni deosebiti, il asteapta eroi care au facut lucruri inimaginabile si ii vor povesti despre cum au reusit? Daca toate experientele lor il vor imbogatii atat de mult incat nu mai are nevoie de nimic altceva?

 

 

Interesant este ca nu te gandesti la cei pe care ii va intalni si nici la locurile pe care le va vedea sau le-a vazut. Ci la el. Cum a ajuns atat de usor la ele? Cum de a renuntat la radacini? In mintea ta el e eroul.  Si ca sa te scuture si mai tare iti dai seama ca el fost cel care a venit la compania la care lucrezi tu si i-a convins pe sefii tai sa-l sustina in proiecte la care tu nici nu ai avut curajul sa visezi.

 

 

Pe Ovidiu Jelea l-am intalnit vineri seara, cand ne-a spus despre cum a ajuns el un vagabond cu un aparat de fotografiat si cu o masina veche de 20 ani careia i se spune “legenda”. Ovidiu Jelea ne-a aratat un film despre Claudiu David si ne-a spus ca vor urma si alti eroi pe care ii va filma si ii va arata lumii ca se se bucure cat mai multa lume de povestile lor. Lumea va savura aceste povesti dar eroul tuturor povestilor va ramane Ovidiu. Cel care a reusit sa-si dea examele si sa fie primit in clubul foarte select al unei profesii exclusiviste. Probabil cea mai ravnita profesie din lume. Cea de vagabond.

 

 

Ca sa stii ce ai pierdut cand te-ai facut contabil, profesor, om de marketing sau inginer intra pe vagabond-tv.ro sau borntoexplore.ro. Ne-am ratat, fratilor, e oficial!

5 thoughts on “Ratacesti fara rost”

  1. MULTUMESC CA EXISTI !!! …ESTI UN OM MINUNAT……..MA BUCUR CA , SUNT OAMENI CA DUMNEAVOASTRA……….TOT INAINTE!!!…….CU DEOSEBITA STIMA,……PTR UN OM MINUNAT … DESCOPERIND ASA ZISI..VAGABONZI …..CAT MAI MULTI………VEI AVEA SATISFACTII D-LE OVIDIU JALEA……

  2. Foarte frumos realizat tot acest documentar as putea sa-i spun:)!

  3. daca vrei inca sa fi visator sa speri si sa crezi ca poti avea totul.. merita ! consider ca nu se merita sa te atasezi spiritului de turma.. doar pentru a un alt om monoton…nefericit tocmai de propriile interziceri.

Comments are closed.