Viziteaza Romania… daca o gasesti!

Brandul tarii noastre este promovat prin spoturi tv si nu numai. La Raliul Monte Carlo din acest an, guvernul Romaniei a ales sa-l sustina inca o data pe Francois Delecour. Acesta a pilotat un Ford Fiesta WRC pe care scria Visit Romania!

 

Tipul asta de 49 de ani a avut o evolutie excelenta anul trecut in acelasi raliu cand a terminat pe locul cinci. Atunci, cu o alegere inspirata de pneuri cu cuie i-a batut pe mai tinerii lupi pe niste probe acoperite cu zapada. Cand acestea s-au uscat Delecour nu a mai pus probleme celorlalti. Avansul luat insa si-a pus cuvantul. In 2011 etapa facea parte din Campionatul Intercontinental de Raliuri ( care va deveni Campionatul European de anul viitor).  Acum, ca Monte Carlo a revenit in calendarul reginei raliurilor, Delecour si-a pus in gand sa repete isprava. La un nivel si mai inalt.

 

Guvernul Romaniei, prin te miri ce reprezentanti cu drept de semnatura pe un contract de sponsorizare, a decis sa-l mai sustina o data. Probabil ca a fost multumit de imaginea pe care ne-a facut-o francezul prin prezenta logo-ului Visit Romania pe masina. Adica “el, guvernul” a fost multumit. Branduirea masinii in 2011 a fost un dezastru. O batjocura! Doar priviti!

In mod normal, Delecour nu ar avea sanse intr-o lupta cu tipi ca Hirvonen, Loeb sau Solberg si nici macar cu baieti ca Tanak, Campana, Prokop sau Novikov. Deci fara ghinioanele acestora, Delecour nu ar avea ce cauta in top 10 intr-un raliu cu peste 15 wrc-uri. Unde mai pui ca omul nu a mai concurat in wrc de niste ani si nici nu are experienta cu noile masini?!

 

Asa ca, banutii celor care platesc taxe in Romania, urmau sa fie cheltuiti pentru ca spectatorii din Principat sa vada un bolid WRC din pluton pe care scrie Romania. Si dupa acest “mega-eveniment” sa se urce in masina si sa vina intr-un suflet sa faca turism in tara noastra. Mda, exact asta urmau sa faca!

 

Dar, surpriza! Vulpoiul batran a facut minuni. A fost constant printre primii si a reusit clasari in primii doi, trei etc. Deci a generat aparitii TV, poze pe internet, buzz, PR, word-of mouth. Si astfel banii primiti de la noi ( care nu stim cati au fost, 10,000, 50,000 sau 150,000 ) aveau sansa sa fie cheltuiti cu eficienta.

 

Apare o singura problema. Nici daca te uitai cu telescopul nu vedeai ce scrie pe masina. De data asta mai elegant ca in 2011 dar din nou, complet ilizibil. E chiar ridicol ca pilotul pe care il sustii sa apara in imagini clare la tv si sa nu recunosti ce scrie pe masina! Aproape ca iti pui intrebarea daca scrisul acela negru foarte discret nu a fost facut cu scopul de a nu fi vazut.  

 

Pacat! Il felicit pe Delecour pentru rezultat! Il felicit ca reuseste sa convinga pe cineva sa-i dea bani romanesti sa participe prin lume cu WRC-uri. Stiu ca deja a declarat ca mai vrea bani de la noi sa se mai dea.  Mi-ar placea totusi ca Romania sa scrie cum scrie Go Fast pe masina lui Hening Solberg. Un Solberg care nu s-a vazut deloc la Monte Carlo in clasamente dar cand a fost la eurosport nu ai putut sa nu observi ce scrie pe masina.

E adevarat ca nici alte branduri nu se vad de la o posta pe masinile de curse dar multe dintre ele au vechime in parteneriatele respective si deci asocierea se face automat. De ce nu a putut arata Romania de pe masina lui Delecour asa cum a aratat Lukoil-ul de pe masina lui Tarquini in WTCC? Un alt batranel care se incapataneaza sa ramana … performant!

8 thoughts on “Viziteaza Romania… daca o gasesti!”

  1. M-am chinuit si eu sa vad unde scrie de Romania si daca nu ma uitam mai atent la poze nu aveam nici o sansa sa pot vedea in timp ce masina rula chiar cu viteza mica.
    Pe viitor poate guvernul Romaniei o sa aleaga un pilot roman cu drapelul Romaniei vizibil ca al lui Loeb sau Hirvonen.

  2. Andrei, m-ai dezamagit! Nu ai fost deloc atent la ce PR are tov. Delecour ! Ia arunca o privire aici : http://www.motorsportnews.ro/wrc/francois-delecou

    Asa se face, cand dai search pe google si gasesti un material pozitiv despre cel caruia i-ai dat bani. Sa-ti mai zic si de telefoanele primite de alti colegi pentru a li se atrage atentia ca nu Guvernul Romaniei a dat acesti bani?!?! Deci este eronat ca pe banii nostrii s-a dat Delecour la Monte Carlo, sa-ti ceri scuze!

  3. Acuma… daca dai bani putini, nu poti sa scrii pe toata masina.
    Pe de alta parte, bannerul este atit de mic si urit, incit sint sigur ca e facut tot de prostii aia care au inventat celebra frunza.
    Puteau sa dea si ei 100 de euro unui copil amarit care se stie cu grafica pe calculator si facea ceva mai acatarii…

  4. Scris mare,scris mic,bani publici,bani privati cert e,pt cei ce au fost conectati bine la WRC Monte (radio/web/tv), ca "Romania" s-a auzit/vazut nesperat de mult !
    Apoi faptul ca bifa des timpi in primi 5 justifica banii primiti (ce sigur sunt infimi in comparatie cu ceilalti 4)

    1. Ca bifezi timpi in primii 5 nu justifica nimic. Doar o sustinere care isi doreste doar performanta. Nu ne incalzeste cu nimic ca un francez a facut performanta intr-un raliu daca asocierea cu Romania nu e foarte clara. Si nu a fost deloc clara. Cei care au fost conectati bine la WRC au stiut de Romania de pe masina lui Delecour si daca acesta nu ar fi facut niciun metru. Nu doar ei sunt importanti. Si ceilalti care nu au fost conectati atat de bine.

      Plus ca nu e totuna daca sunt bani publici sau privati. E toata diferenta din lume.

  5. Eu zic sa ne bucuram ca ajung bani din romania si in motorsport. A facut treaba buna Delecour, nu cred ca vreun nume din campionatul nostru se ridica la nivelul asta… 🙁 Masina Visit Romania a terminat pe 6 in o etapa de WRC, mai mult in una dintre cele mai titrate, Monte Carlo…. Hai sa ne bucuram!

Comments are closed.