Formula 1 nu se plange de criza


In 2005, atunci cand, dupa o indelungata perioada de incertitudine si scandaluri, Formula 1 a fost achizitionata de CVC Capital Partners, nu putini au fost cei care au strambat din nas. Motive nu prea aveau, pentru ca Ecclestone nu facuse nimic altceva decat sa isi inmulteasca banii personali, transferul de putere facandu-se practic doar pe hartie. Si spun asta pentru ca tot Bernie este cel care face jocurile, iar aparitia in ecuatie a fondului de investitii CVC Capital Partners nu l-a facut sa se agite cu mai putin sarg. O probeaza, mai bine decat orice declaratie, cifrele.

Astfel, din 2008, veniturile echipelor, stipulate procentual in Concorde Agreement, au crescut an de an. In 2010, sporul nu a fost deloc de neglijat, 21%, iar daca ne raportam la ceea ce se intampla in 2007, atunci cand se incheia perioada de valabilitate a precedentului acord, de 164%. Firesc, nu este o surpriza, aceasta tendinta in ceea ce priveste banii ajunsi in conturile echipelor are la baza una similara legata de veniturile nete obtinute de Formula 1. Ultimul raport al Formula One Administration (FOA) vorbeste de o crestere de 19 milioane de dolari fata de 2009 si o cifra totala de 1,08 miliarde dolari. O crestere care, spun detinatorii drepturilor comerciale, are la origine faptul ca anul trecut in calendar au fost incluse Coreea de Sud si Canada. Iar daca intrecerea din urma este una traditionala, reintorcandu-se in campionat dupa o absenta de un an, cauzata de divergentele intre organizatori si Bernie, pentru tara asiatica a fost vorba de o premiera. Una care, iata, s-a dovedit de bun augur.

 

La ce sa ne asteptam anul acesta? FOA sustine ca trendul ascendant va continua, unul dintre “motoare” urmand sa fie debutul cursei din India, o piata extrem de atractiva pentru toti sponsorii implicati in “Marele Circ”. Daca acest lucru se va intampla, firesc, negocierile pentru viitorul Acord Concorde vor deveni mult mai usoare pentru reprezentantii actionarilor, fiind de asteptat ca intelegerea care-i va lua locul celei actuale (ce expira in 2012) sa fie parafata fara probleme.

Comentarii

comentarii