Benjamin Reiss – Am intalnit oameni foarte bine pregatiti si motivati in Romania

Benjamin Reiss face parte din categoria oamenilor “invizibili” din raliuri. Dupa sase ani petrecuti in cadrul Citroen Racing, in care si-a trecut in CV piloti precum Sebastien Loeb, Carlos Sainz, Dani Sordo, Colin McRae, Benjamin i s-a alaturat lui Philippe Bugalski in cadrul noului sau proiect, Automeca. Benjamin este unul dintre cei care l-au ajutat pe Loeb sa castige singurul sau titlu in calitate de pilot privat alaturi de echipa Kronos.

 

Weekendul trecut, Benjamin s-a deplasat in Romania si a participat la testele pe care Adrian Raspopa si Catalin Grigoriu le-au efectuat langa Rm. Valcea. Senzatia pe care mi-a lasat-o este cea a unui om extrem de pasionat vizavi de meseria si domeniul din care face parte si caruia ii face placere sa-ti raspunda la orice intrebare. Chiar daca mecanicii Automeca vor ramane pentru Raliul Iasului, Benjamin Reiss a trebuit sa se intoarca in Franta unde in acest weekend este programat Raliul Frantei, etapa de casa din WRC. Pilotul pe care-l vor ajuta este nimeni altul decat Romain Dumas, fost castigator al Cursei de 24 h de la Le Mans si care a mai participat la raliuri in Franta pe un Porsche la clasa GT dar si la cursa desfasurata la Pikes Peak.

 

Ce parere are Benjamin Reiss despre Citroen Ds3, despre raliurile si pilotii din Romania dar si despre retragerea lui Sebastien Loeb din WRC puteti afla din interviul de mai jos:

 

Motorsportnews.ro: Salut Benjamin, cum ti s-au parut testele din Romania pe care le-ati facut cu Adrian Raspopa?

 

Benjamin Reiss: Testele au decurs bine datorita traseului foarte bine ales si a organizarii acestora. Poate ca traseul a fost un pic cam dificil si selectiv pentru un prim contact cu noua masina dar cu siguranta testele au fost cel putin interesante. Echipa si mecanicii care le vor face asistenta lui Adi si Catalin sunt foarte motivati de acest proiect nou iar colaborarea dintre ei si noi de la Automeca a decurs foarte bine duminica.

 

Motorsportnews.ro: Spune-ne cateva lucruri despre Citroen DS3 R3 pe care nu le vom gasi niciodata in comunicatele de presa?

 

Benjamin Reiss: Este o masina de ultima generatie si care este cea mai performanta in cadrul categoriei sale (R3T/2WD). DS3 este in mod special o masina foarte eficienta mai ales pe macadam, suprafata pe care se desfasoara cel putin jumatate din campionatul de raliuri al Romaniei. DS3 a demonstrat ca poate totusi sa isi surclaseze rivalii, chiar daca motorul sau turbo este sugrumat de restrictor si are putere inferioara in comparatie cu concurentul sau principal, Clio, si asta se intampla datorita unui sistem excelent de suspensie si a cuplului pe care-l produce motorul.

 

Motorsportnews.ro: Ce parere ai despre nivelul de pregatire al raliurilor din Romania si cum ti s-a parut echipa tehnica de la Pro Motor Rm. Valcea cu care ai colaborat in weekendul trecut?

 

Benjamin Reiss: Am intalnit persoane foarte motivate si care au o abordare foarte profesionista a acestei discipline, una asemenatoare cu cea cu care suntem obisnuiti sa lucram in Franta, atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere al mediatizarii. Colaborarea noastra cu cei de la Valcea este una pe termen lung, care a inceput weekendul trecut dar care se bazeaza pe relatia foarte buna dintre Philippe Bugalski si Mugurel Pirscoveanu, relatie sudata de-a lungul numeroaselor dati in care cei doi au lucrat impreuna.

 

 

Motorsportnews.ro: Dupa sase ani petrecuti in compania celor de la Citroen Racing, unde te-ai ocupat direct si de masina lui Sebastien Loeb, ai ales sa pleci la o firma mult mai mica precum Automeca. Cum a reusit Philippe Bugalski sa te determine sa i te alaturi?

 

Benjamin Reiss: De-a lungul celor sase ani pe care mi i-am petrecut in cadrul Citroen Racing si in care am lucrat cu piloti precum Sebastien Loeb, Carlos Sainz, Dani Sordo, Colin McRae, intre mine si Philippe Bugalski s-a legat o frumoasa relatie de prietenie. Unul dintre proiectele mele personale era sa ma intorc intr-o zi in cadrul unui preparator cu o structura mai mica si unde puteam sa-mi pun in valoare cunostintele acumulate si sa ajut niste piloti care nu au o abordare foarte profesionista a raliurilor.

 

Cautam ceva in genul cum Philippe a ajutat piloti sa-si indeplineasca proiectele, precum Thierry Neuville, care a debutat cu Automeca si pe care l-am purtat in 2010 pana in JWRC. La fel a fost si Kevin Abbring, pilotul nostru tot in JWRC in 2010 si care ni s-a realaturat in 2011 pentru a castiga campionatul de raliuri pe macadam al Frantei pe un Ds3 – R3T, performanta care l-a facut pe Carlos Sainz sa-i ofere un contract cu VW la sfarsitul sezonului. Aceasi placere o avem chiar si cu pilotii care apeleaza la noi doar pentru un raliu de un weekend. La fel a fost si cu Francois Delecour alaturi de care am castigat la categoria noastra in Turul Corsicii din 2012 cu un Megane RS de Grupa N si la fel este cu fiecare pilot alaturi de care ne face o deosebita placere sa impartim pasiunea pentru raliuri.

 

Motorsportnews.ro: Chiar asa, am vazut ca desi sunteti oarecum la inceput cu Automeca, v-ati ocupat deja de foarte multe masini si piloti. Cum merge treaba la firma?

 

Benjamin Reiss: Sarcina noastra este una dificila in aceste zile datorita crizei economice care nu a ocolit raliurile, dar reusim mereu sa gasim solutii care sa ne permita sa ne continuam proiectele iar acestea sunt destul de multe, si implica piloti profesionisti cat si amatori. Pasiunea care ne anima este motorul firmei noastre care este intr-o permanenta dezvoltare. Inceperea colaborarii din Romania este o noua dovada care ne-a oferit satisfactia de a cunoaste noi oameni si o noua piata care ne poate permite sa ne dezvoltam activitatea. Disparitia lui Philippe este o intamplare nefericita dar spiritul sau a ramas si ne ajuta sa ne continuam proiectele. In acest moment ne reorganizam pentru a-i putea suplini absenta lui Philippe insa aceasta nu este una usoara sau care se va intampla prea repede.

 

Motorsportnews.ro:  Ce parere ai despre noua clasa R5 aprobata recent de FIA ? Cum vezi viitorul masinilor pentru raliurile nationale si care este masina pe care ai paria ca o sa fie castigatoare?

 

Benjamin Reiss: Uniformizarea regulamentelor tehnice in toate tarile este un lucru foarte bun iar noua categorie R5, care se bazeaza pe aces aspect, poate deveni o cale de acces catre WRC cu niste costuri „controlate”. Un preparator precum Automeca isi va gasi cu siguranta locul sau in cadrul acestei noi clase gratie competentelor tehnice si sportive pe care le-am obtinut in diferitele campionate de raliuri, fie ca acestea au fost nationale sau mondiale, noi fiind prezenti de 3 ani in campionatele din Franta, Elvetia, Italia, Spania dar si in Belgia, fie ca au fost la etape internationale percum Monte Carlo, Raliul Frantei, al Bulgariei sau al Portugaliei, etc.

 

Motorsportnews.ro: Din pacate Loeb a decis sa nu faca un sezon complet anul viitor. Care crezi ca sunt motivele care au stat la baza luarii acestei decizii si cum crezi ca va arata WRC fara Sebastien Loeb?

 

Benjamin Reiss: Sebastien a dovedit tot ce se putea in raliuri si va continua sa o faca si in cadrul altor discipline. Este un mare pilot iar decizia ii apartine doar lui. Ce putem noi sa facem, cei care avem aceasi pasiune, este sa-i respectam alegerea. Vestea buna este ca sezonul viitor lupta pentru titlu in campionat va fi foarte deschisa, iar acest lucru este benefic WRC-ului.

 

Motorsportnews.ro: Care sunt planurile voastre pentru viitor?

 

Benjamin Reiss: Sunt numeroase!

 

YOU CAN DOWNLOAD THE FRENCH VERSION OF THE Q&A FROM HERE.