De la agonie la extaz cu Vali Porcisteanu prin Tara Barsei

Valentin Porcisteanu lua startul in Raliul Tara Barsei 2010, a sasea etapa a Campionatului National de Raliuri, de pe pozitia a patra a clasamentului general provizoriu . Dupa ce a incantat publicul prezent la Superspeciala Baneasa Rally Show, desfasurata la Bucuresti, Vali se pregatea pentru probele adevarate ale raliului declarand “Ma simt excelent pe macadam, este suprafata mea preferata, si sper ca si de aceasta data sa izbutim sa-i facem fericiti pe fanii nostri.”

Imi doresc sa avem un ritm bun pe toata durata competitiei si sunt sigur ca daca vom atinge acest deziderat, la final vom avea motive de satisfactie.a mai declarat Vali inaintea startului in Raliul Tara Barsei. Si iata ca satisfactia a fost suprema . Pe probele speciale 4 si 5,  senzatia a fost una  de deja-vu , datorita problemelor  avute la pompa de benzina a masinii , probleme care in acest sezon au insemnat pentru echipajul cu nr.25 un abandon si doar un loc sase la Raliul Clujului . Cu rezultate excelente obtinute  in primele doua etape desfasurate pe macadam, si de pe pozitia a treia a clasamentului general , Valentin Porcisteanu isi va tine fanii cu sufletul la gura in ultimele doua raliuri .

Motorsportnews.ro: Vali şi Dan, felicitări pentru locul 1 obţinut la Raliul Ţara Bârsei 2010 ! Felicitări pentru stilul de pilotaj rapid, eficient şi foarte spectaculos, cu alte cuvinte, pe placul fanilor voştri şi al spectatorilor care îţi savurează pe deplin evoluţiile!

Care sunt trăirile prin care trece un echipaj de raliu: emoţie, speranţă, bucurie, etc.?

Valentin Porcişteanu: Trăirile sunt foarte multe şi este extrem de greu de descris in cuvinte senzaţia pe care o are  un pilot si un copilot de raliu. La fiecare etapă există atât bucurie cât şi dezamăgire. Pentru mine personal raliul este un mod de viaţă şi sunt foarte fericit că reuşesc să practic acest sport şi că am ajuns la acest nivel.



Motorsportnews.ro: Cât de importante au fost setările maşinii în Raliul Ţara Bârsei ?

Valentin Porcişteanu: Setările maşinii sunt foarte importante la orice raliu, fie de asfalt fie de macadam. In general când masina nu este setată corespunzator senzaţia pe care o trăieşti este una foarte stresantă. Maşina noastră a fost setată corespunzator suprafeţei de rulare a acestui raliu si ne-am putut concentra maxim pe eficienţa parcursului nostru.


Motorsportnews.ro: Cu ce probleme s-a confruntat echipajul 25 pe timpul acestui raliu şi cum aţi reuşit să le depăşiţi ?

Valentin Porcişteanu: Din păcate nici la acest raliu nu am fost feriţi de probleme tehnice. Pompa de benzina ne-a facut din nou probleme reuşind să ne penalizeze evoluţia pe PS4 si PS5, acolo am pierdut timp foarte preţios care ne-a ‘’indepărtat’’ de lupta pentru primul loc. Problema a fost remediată în parcul de service după care am declanşat atacul către prima poziţie. Pe lângă această problema, motorul a funcţionat cu temperatura apei la maxim, lucru care ne-a obligat să mergem cu căldura pornită  pentru a ajuta la răcirea motorului. Pot spune ca am avut parte de o sauna “pe cinste” pe care nu o voi uita foarte curând.


Motorsportnews.ro: Din nou probleme cu alimentarea! Din fericire, s-a rezolvat de data aceasta. Cât a contat ea in ”economia” secundelor pe PS4 şi PS5?

Valentin Porcişteanu: Da, s-a rezolvat ca de fiecare dată , dar a avut efecte negative asupra evoluţiei noastre. Pe Ps 4 am simţit o lipsă de putere după trecerea de celebra “stână”. Am fost nevoit să continui fără ALS  (anti lag system) si ţinînând motorul mai turat decat de obicei pentru a evita defectarea lui datorită amestecului prea sarac. Am pierdut secunde preţioase pe ambele speciale şi cred că fără acest handicap m-aş fi apropiat foarte mult de prima poziţie, sau poate chiar aş fi devenit liderul cursei.


Motorsportnews.ro: Daca înaintea Raliului Ţara Bârsei ai declarat ca vei merge ”cu atenţia necesară pentru a termina raliul” şi că vizezi un loc pe podium, pe PS6 ai mers ”maxim” iar dupa PS7 ai declarat ca vizezi locul 1. Ce a determinat acest lucru?

Valentin Porcişteanu: In general eu protejez foarte mult maşina, atât din cauza că-mi este uneori “mila”, dar mai ales din motive financiare. La acest raliu suprafaţa de rulare a fost una foarte buna, mai putin partea de urcare de la celebrul “Y” până în Predeal. Mi-am permis astfel să forţez mai mult, pe alocuri poate chiar prea mult, dar din pacate aceasta este modalitatea prin care te poţi lupta pentru primele pozitii in CNR. Era foarte important pentru noi sa terminăm aceasta cursa pentru a mai putea spera la un loc pe podium la final de sezon. Am fost foarte pornit mai ales dupa problema cu pompa de benzina şi am avut o răbufnire pe PS6 unde am vrut să demostrez că pot fi foarte rapid daca şi masina “ţine cu mine”.



Motorsportnews.ro: Ce ai simţit pe PS8 dupa ce ai realizat ca vei termina pe locul 1?

Valentin Porcişteanu: Sincer, cred că a fost cea mai stresantă proba a mea. Inainte de start eram foarte “hotărât”, distanţa faţă de locul 1 fiind de doar 7 secunde. Lupta era deschisă şi pe cei 24 de km se putea întampla orice. Văzând că Gergo are probleme, automat tactica s-a schimbat nedorind sa păţesc ceva pe ultima proba şi să pierd o victorie, am avut un parcurs mult mai prudent. Mă bucur foarte mult pentru aceasta reuşita şi repet încă o dată că îmi pare rău că a trebuit să se decidă astfel învingătorul. Daca Gergo nu ar fi abandonat cu siguranţa PS8 ar fi fost pentru amândoi o proba demenţială.


Motorsportnews.ro: Cu ce gânduri se îndreaptă echipajul 25 spre etapa viitoare, Raliul  Aradului?

Valentin Porcişteanu: Echipajul 25 se îndreaptă către Arad cu gânduri foarte mari. Am demonstrat că putem să ne batem pentru victorie şi că suntem rapizi pe macadam. Vom merge foarte tare şi sunt sigur că va fi o luptă extraordinară atât la Arad cât şi la Iaşi, toţi trei dorindu-ne să câştigăm titlul.


Motorsportnews.ro: Un gând pentru fanii tai ?

Valentin Porcişteanu: Le mulţumesc tuturor fanilor pentru susţinere şi le promit că le voi oferi întotdeauna show-ul cu care i-am obişnuit etapă de etapă.


Motorsportnews.ro: Mulţumim frumos pentru timpul acordat, pentru explicaţiile oferite şi îţi dorim să te bucuri la Arad şi la Iasi la fel ca la finalul Raliului Ţara Bârsei 2010 şi te asigurăm că îţi vom urmări permanent evoluţiile. Multa bafta !”


Pentru Motorsportnews.ro – Dan STRĂUŢI

foto : Cristi , unul dintre fanii echipajului nr.25


2 thoughts on “De la agonie la extaz cu Vali Porcisteanu prin Tara Barsei”

  1. Pot fi periculosi fanii astia. Aveti grija! Vezi cazul cu romanca si cu Leonardo Di Caprio.:))

Comments are closed.