Horatiu Savu despre “situatia dezastruoasa in care se afla motorsportul romanesc”

Motorsportnews.ro : Tinand cont de faptul ca pe camila Raliului Clujului 2011 a figurat si logo-ul FIA iar FRAS printr-un comunicat postat pe siteul sau a precizat ca nu exista aprobarea pentru ca etapa sa fie una internationala, s-a creat o usoara confuzie. A fost sau nu a fost Raliul Clujului 2011 etapa international si sub egida FIA ? Nu trebuia anulata etapa in aceasta situatie?

 

Horatiu Savu : Din pacate pentru motorsportul romanesc ne aflam in situatia in care propria federatie se opune din rasputeri organizarii unor curse internationale din motive doar de ea intelese. Sa nu uitam ca unul dintre obiectivele actualului presedinte al federatiei, si deci, implicit al echipei sale, in urma cu 2 ani si ceva, a fost aducerea FRAS sub jurisdictia FIA. Dupa rezolutia data de FIA anul trecut, se pare ca nu mai doreste nimeni acest lucru. Singurul for abilitat in a inscrie o competitie in Calendarul Sportiv International este ASN-ul din tara respectiva.

 

Faptul ca o comisie (Comisia Nationala de Raliuri) isi aroga niste drepturi in urma unor reglementari proprii, aprobate de catre Consiliul Federal, care insa incalca flagrant legile tarii si legile internationale nu inseamna  ca duce automat la un rezultat pozitiv. Conform articolului 5.4. din Regulamentul de Organizare si Functionare al acestei Comisii, regulament aparut dupa cele 60 de zile premergatoare raliului, cand a trebuit trimisa documentatia spre validare la FRAS, exista niste proceduri inventate care nu pot fi puse in aplicare niciodata, acestea incalcand metodologia FIA. Raliul a fost inscris in Calendarul Sportiv International, (pagina 14), dar, datorita acestui articol 5.4, ne-am conformat comunicatului FRAS si am oprit promovarea acestuia ca si international. Cu toate ca s-a trimis aceasta inscriere la FRAS, impreuna cu cererile de inscriere ale pilotilor straini si cu confirmarea participarii Observatorului FIA, Dl. Alexander BOSHNAKOV, nu s-a putut obtine avizul comisiei. Desi am notificat aceasta Comisie sa ne comunice in scris motivele refuzului si refuzul in sine, nici pana in ziua de astazi, acest lucru nu s-a intamplat.

 

Motorsportnews.ro :  In conferinta de presa premergatoare raliului spuneati despre prezenta la Cluj a unui observator FIA din alta tara. A mai venit observatorul in cazul acesta ?

 

Horatiu Savu : La insistentele noastre, desi ni s-a pus in vedere ca prezenta observatorului FIA poate fi doar  neoficiala la acest raliu, dl. Boshnakov a fost totusi la Cluj, impreuna cu dl. Ioan Olaru, din partea ASN, insa fara a primi ecusoane oficiale, sau alte insemne care sa ateste prezenta dansilor in calitate oficiala la acest raliu. Cred ca aveam foarte multe de invatat de la cineva care activeaza in domeniul curselor de 45 de ani, care a adus Raliul Georgiei in 3 ani la coeficient 5 intr-o Cupa Europeana sau care, anul trecut s-a ocupat de organizarea etapei de WRC din Bulgaria. Din pacate, o parte dintre cei de la FRAS au considerat ca nu au ce invata de la acest domn  si l-au tratat in cel mai pur stil romanesc cu putinta. Dl. Boshnakov a mai fost in Romania, in urma raportului facut de domnia sa, Raliul Sibiului din anul 2002 primind coeficient 2 in Campionatul European de la acea vreme.

 

Motorsportnews.ro : Cu ce impresii a plecat observatorul FIA ? Va intocmi vreun raport dupa desfasurarea raliului?

 

Horatiu Savu : Deoarece, contrar tuturor uzantelor in domeniu, dl. Boshnakov nu a fost lasat sa intre la prima  sedinta a CCS, nici macar in calitate neoficiala, fara drept de a lua cuvantul sau drept de vot, raliul nu a putut sa primeasca un raport in vederea accederii in Cupa Europei de Raliuri. In schimb exista deja un raport despre cele intamplate aici, aceasta situatie fiind unica in istoria FIA pana acum.

 

Motorsportnews.ro : Cele 5 echipaje care au figurat mai intai excluse, apoi au luat startul in urma depunerii contestatiilor, cu ce au incalcat regulamentul si cum au fost constatate aceste abateri si de catre cine?

 

Horatiu Savu : Deja a devenit aberanta activitatea CCS-ului la diverse competitii. Nu exista nicio procedura regulamentara prin care poti exclude echipajele pentru nereguli constatate la recunoasteri dupa inceperea raliului. “Excluderea” se face prin nevalidarea acestora la verificarile administrative. Dupa cum nu exista nicio procedura regulamentara de a admite re-startul lor la coada plutonului, la un interval oarecare de timp. Dupa stiinta mea, aceste echipaje au fost excluse in urma sesizarii unui concurent, fapt ce a dus la notarea lor pentru ca s-au intors pe traseul Ps 3,5 in timpul recunoasterilor. Acest lucru contravine Ragulamentului CNR 2011, dar s-a intamplat cu majoritatea echipajelor la Brasov si la Tg. Mures. Imaginati-va PS Babarunca /Cheia la Tess Rally, cu program de recunoastere, parcurse intr-un singur sens…

 

 

Motorsportnews.ro : De ce nu ati reusit sa organizati un singur shakedown ? La Raliul Tara Barsei problema a fost una asemanatoare, shakedownul desfasurandu-se intr-o parcare la Bucuresti iar probele pe macadamul din judetele Bv si Ph. Era de ajuns daca-l denumeati si dvs. shakedown mediatic?


Horatiu Savu : Aici nu se pune problema de shakedown mediatic sau nu. Se pune problema aplicarii regulamentului, in speta articolul 19 din Reg. CNR 2011:

 

19. SHAKEDOWN

19.1 DERULAREA SHAKEDOWN

Organizatorii sunt obligati sa introduca in programul raliului o proba shakedown care trebuie sa fie derulata ca si cum ar fi o proba de raliu si sa includa toate masurile de siguranta corespunzatoare.

Suprafata SHAKEDOWN-ului trebuie sa fie aceeasi ca suprafata probelor speciale.

SHAKEDOWN-ul se poate desfasura pe o proba super speciala sau pe o parte dintr-o proba speciala a raliului. Taxa de înscriere pentru shakedown este de maxim 50 euro pe care sportivii sunt obligati sa o achite cel târziu pâna în momentul înscrierii la recunoasteri. Sportivilor le sunt interzise testele private, in afara shakedown-ului, in judetul in care se desfasoara competitia si in judetele imediat adiacente, in saptamana raliului, iar sanctiunea pentru aceasta abatere este amenda de 1000 euro (jumatate din amenda va fi încasata de organizator si jumatate de va intra în bugetul Comisiei Nationale de Raliuri). Organizatorul va asigura, obligatoriu, arbitrajul si cronometrajul la shakedown.

 

Ei bine, aceste prevederi nu existau anul trecut, dar la Tara Barsei s-a facut si nu a fost nicio problema, inventandu-se termenul de shake-down mediatic, la fel ca si postul de CO unde mergi si pontezi pe jos, fara masina, la fel ca si Parcul de Service care se transforma in Parc Inchis, la fel ca si Superspeciala de la Raliul Argesului care, pentru al doilea an consecutiv este in afara raliului… Si exemplele in care Comisia si Consiliul federal isi incalca propriile reglementari pot continua la nesfarsit. Ce impresie isi poate face un nou venit in acest sport, sau un om din exterior cand vede cum in urma unui santaj penibil, (pentru ca nimeni nu poate spune ca cei care au initiat acest shakedown privat nu cunosteau Tarnita, numai la cate teste au facut in acea zona) Comisia isi incalca propriile reglementari, numai pentru a da satisfactie detractorilor acestui raliu.

 

Motorsportnews.ro : La festivitatea de premiere ati declarat ca incepand cu anul urmator nu veti mai organiza Raliul Clujului . Caror motive se datoreaza aceasta decizie ?


Horatiu Savu : Intr-adevar ne aflam la o rascruce de drumuri, pentru ca noi ne dorim mult mai mult fata de ceea ce ni se poate oferi in acest moment de catre forul diriguitor in materie. Dupa ce in luna februarie a acestui an, la Stuttgart,  Raliul Clujului a stat la masa cu raliurile din Campionatul European de Raliuri si cu raliurile din Cupele Europene in cadrul “2011 FIA Rally Seminar”, ne-am dat seama de situatia dezastruoasa in care se afla practic motorsportul romanesc, cand la intrebarea “de unde venim”, raspunzand “Romania”, ni s-a spus “A, pai voi nu existati!”.

 

Plus ca cele discutate acolo, in cele 2 zile de seminar, ne-au pus in fata unor abordari complet diferite fata de ceea ce facem noi aici, si ma refer in mare masura la activitatea Federatiei si a corpului de oficiali. Suntem in al treilea an consecutiv in care, datorita unor conflicte personale ale conducerii FRAS, nu numai ca nu suntem ajutati ca si organizatori asa cum ar trebui, in scopul promovarii campionatului, ci suntem efectiv impiedicati prin diferite tertipuri sa ne facem treaba. Ceea ce s-a intamplat anul acesta a fost cireasa de pe tort, mai ales dupa “succesul” obtinut de actuala conducere a  federatiei cu raliul de la Mures, pentru al doilea an consecutiv. Si pentru ca a aparut si documentatia Raliului Argesului nu pot sa nu remarc absenta, pentru al doilea an consecutiv, a superspecialei din cadrul raliului, fapt ce contravine din nou Regulamentului CNR 2011.

 

Pe de alta parte, desi putem spune ca majoritatea concurentilor din cele 61 de echipaje care au luat startul si-au exprimat aprecierea fata de acest raliu, exista in permanenta cateva echipaje nemultumite, care in decursul anilor au avut si calitate de organizatori si care, in ultima vreme nu scapa nicio ocazie de a huli acest raliu. (vezi shake-down-ul de anul acesta). Si atunci ne-am gandit ca poate nu ar fi rau sa lasam si pe altii, pentru ca se pare ca  s-au uitat relativ repede rapoartele observatorilor federali si sondajele de opinie de pe vremea cand la Cluj erau doua etape intr-un an. Intamplator sau nu Raliul Clujului s-a clasat de fiecare data pe locul 1 in sondaje si pe primele 3 in cadrul rapoartelor observatorului federal, in timp ce competitia concurenta s-a clasat de fiecare data pe ultima pozitie din cele 10 etape desfasurate, doar renuntarea la organizarea ei scutind organizatorii de umilinta trecerii in cadrul Campionatului de Rallysprint (asa cum erau reglementarile la acea data).

 

In aceaiasi ordine de idei, mi se pare cea mai mare ipocrizie, cand, dupa 8 ani de folosinta in mare parte a aceluiasi traseu, intr-un raliu pe care l-ai si castigat de cateva ori in aceasta perioada, sa te trezesti tocmai acum si sa acuzi ca traseul ba e prea rapid, ba e prea ingust, ba e prea murdar, sau ca nu te poti intoarce in Parcul de Service 180 de grade fara sa iti distrugi diferentialul. In schimb sa nu iei nicio atitudine publica fata de raliul de la Tg. Mures sau fata de raliul de anul trecut de la Tg. Mures, cand tu, personal, in calitate de membru in Comisia de Raliuri, ai plantat sicane nenumarate si totusi s-a depasit cu mult media orara admisa pe probele speciale.

 

Dar totusi, parca as da mai multa crezare aprecierilor domnului Observator FIA, Alexander Boshnakov si, de ce nu, sa speram, pentru ca speranta moare ultima, e drept ca de multe ori in chinuri groaznice, ca vom apuca si noi ca sportivi, sa concuram in tara noastra dupa standarde FIA 100%, nu 99% romanisme penibile, asa cum se intampla acum.

 

17 thoughts on “Horatiu Savu despre “situatia dezastruoasa in care se afla motorsportul romanesc””

  1. Tare de tot doctore .Nu trebuie lasata Federatia sa isi faca de cap.Pana la urma ajungem al fel ca si in fotbal(mai este f. putin) numai scandaluri peste scandaluri si despotism sadic din partea Fras.Stop ,ca doar nu e tara lor.

  2. Horatiu,

    daca mai faci declaratii defaimatoare la adresa Raliului Argesului, nu te vom primi la start sau cel putin vom face tot posibilul sa nu fii acceptat.

    Sarutari de maini Laurei!
    PS da-mi un sms daca nu mai faci raliul la Cluj, m-as baga eu…iti dai seama ce tare ar fi?:-)

  3. Oare ce e defaimator in a enunta ca este al doilea an in care la arges nu se face superspeciala in cadrul raliului?

  4. Departe de mine ideea de a-i lua apararea lui Norris :)) Dar credeti ca era vreo problema in organizarea unei SS in vreo parcare de benzinarie sau mall? Asta e o chestie banala dpmdv! Dar sa oferi posibilitatea ca pilotii sa faca spectacol fara stresul timpului sau ABANDONULUI este f misto cum e la Arges! Regulamentar sau nu…sunt altii care sa decida. Dar da, poate trebuia inca o SS vineri seara si R.Argesului era putin mai aproape de "beyound any reasonably doubt" !

  5. Vorbim de regulamente si aplicarea lor nu de pareri opinii si idei. Si din acest punct de vedere nu se respecta o regula nu ca la noi in tara s-ar respecta ceva …

  6. Ionut,

    incerc sa ma fac inteles din cateva cuvinte, nu imi place sa scriu comment-uri la tot felul de povesti. Nu voi mai raspunde altceva, daca vrei iti trimit o monitorizare media a Raliului Argesului si una de la Raliul Clujului. Ideea unei superspeciale la raliuri a venit in momentul in care s-a observat ca organizatorii nu prea isi mai bat capul cu mediatizarea evenimentelor lor. Rolul unei superspeciale este sa aduca motorsportul si pilotii din CNR in fata lumii mari, sa creasca interesul pentru acest sport. La Raliul Argesului 2011, fiecare zi este o superspeciala: vineri, 17 iunie, pe Mateias va fi ca o superspeciala, a doua zi, sambata, Transfagarasanul va fi ca o superspeciala, a treia zi, duminica , 19 iunie, va fi ca o superspeciala…ce nevoie mai e de o alta superspeciala? Si iti mai spun ceva: o superspeciala intr-o parcare nu este ceea ce eu, unul, imi doresc pentru pilotii din Romania. EU vreau ca atunci cand Tempesta, Aur, Girtofan si Porcisteanu se dau la un loc sa amuteasca un oras intreg, nu sa se rupa bordurile din colturile parcarilor de mall.
    Daca la Raliul Argesului nu este superspeciala in parcarea de la Euromall ci un rally show in centrul orasului este un mare plus, nicidecum un minus.

    Iti multumesc pentru interes, Ionut, sper ca ai inteles crezul nostru, aici, la Raliul Argesului…
    Cat despre Horatiu, i-am raspuns mai in gluma mai in serios pentru ca mie mi se pare ca asa este si interviul lui. Horatiu are vesnic probleme, tipa mult dar cand ne aduna la el, la Cluj, face putin. SI ca sa ajung si la povestea cu defaimarea, eu nu am scos niciun sunet vreodata despre felul cum organizeaza vreun alt coleg de-al meu cursele desi am ocazia aceasta la fiecare noua etapa. Ma asteptam sa fiu tratat la fel.

    Seara buna!

  7. norrise, norrise
    prea o iei personal. asa cum nu ai respectat formatul unui raliu anul trecut cand ai avut 3 regrupari intr-o zi, asa nu il respecti nici anul acesta, depasind cu o zi formatul adoptat in regulament. normal ca ai 3 superspeciale, de fapt niste coaste mici care se mai fac si in jos.
    imi pare rau ca nu ai fost prezent la cluj sa vezi macar putin din putinul pe care l-am putut face… degeaba TU vrei, trebuie sa respecti regula jocului.
    dar de peste munti e prea departe ungaria, austria, germania si… FIA

  8. poate chiar ar trebui să fac o ofertă la primăria Clujului să mă lase pe mine la anul…să văd și eu cum e mai aproape de ungaria, austria, germania…dacă tot zici tu că Mateiasul, Transfagarasanul si coada lacului Vidraru sunt coaste mici…dar hai, nu te ambala, te primim totusi cu bratele deschise la Arges:-))…si pentru numele lui Dumnezeu, hai sa ne bestelim in privat, daca vrei, nu in ochii celor de la motorsportnews…

  9. Da …. de ce sa nu va besteliti in bublic??????????????? chiar e misto!!!!!!!!! cu cat e mai multa voma pe jos cu atat e mai misto!!!!!!!!!

  10. Ps.
    Nu am nimic cu nimeni….da' faceti fratilor cum stie fiecare ca-i mai bine !!! Iar de organizat stim cu totii ca nu-i usor dar efortul este pe masura…se castiga bani frumusei daca stii sa tragi sforile care trebuie….

Comments are closed.