Sebastian Stanciu : ” Raliurile si etapele de coasta trebuie tratate ca un eveniment mai amplu si transformate intr-un spectacol ”

Motorsportnews.ro : Pentru ca d-abia s-a terminat  perioada “bilanturilor”  cum a decurs sezonul 2010, acesta fiind sezonul de debut pentru tine ?

Sebastian Stanciu: Pentru mine 2010 a fost un an foarte bun avand in vederea ca a fost si anul in care am debutat, deci anul in care mi-am indeplinit un vis. Campionatul a inceput dupa cum stiti cu etapele de la Campulung si s-a terminat tot cu aceste etape. A fost perfect, pentru ca am avut ocazia sa vad ce si cat am invatat in acest sezon. Am concurat pe un Mitsubishi Lancer Evo 7 de Grupa N, masina pregatita pentru CNR cu restrictor de 33 mm. Ma bucur ca am terminat sezonul pe locul 5 la Grupa N, ca am reusit sa castig niste puncte in Clasamentul General si ca urcat pe podium la ultimile doua etape de la Campulung.

In 2010 am castigat si un prieten foarte bun, Lucian Preda. El a fost cel care mi-a dat masina de concurs fara nici o obligatie, a fost alaturi de mine la toate etapele si mi-a fost si un foarte bun profesor, impartasindu-mi din experienta sa bogata, acumulata in cei peste 15 ani de curse. Vreau le multumesc si prietenilor mei de la Colina Motors care mi-au furnizat serviciile de asistenta pe intreg sezonul la un inalt nivel de profesionalism.

Motorsportnews.ro: Cum ti s-a parut acest sezon 2010? Ai participat la toate etapele de Coasta?

Sebastian Stanciu: Cred ca a fost un sezon bun avand in vedere situatia economica actuala. Cam fiecare etapa a reusit sa adune in medie 40 de concurenti, au aparut masini noi cat si concurenti noi. Am participat doar la 10 etape din 16.

Motorsportnews.ro: La Raliul Brasovului ai fost copilotul lui Lucian Preda. Cum a fost? Ai mai participat ca si copilot pana acum?

Sebastian Stanciu: A fost prima oara cand participam la un raliu deci si prima oara  copilot. Pot sa spun ca a fost un curs complet de pilot si copilot. A fost o experienta extraodinara alaturi de Lucian Preda care venea dupa o pauza de doi ani. Am avut foarte mari emotii incepand de la recunoasteri, cand am inceput sa facem dictarea si imi imaginam cum va merge Luci pe acele sectoare de drum in cursa. Mi-a placut foarte mult proba Rasnov-Poiana Brasov unde am iesit pe locul 6 la general. Emotiile cele mai mari le-am avut pentru Babarunca inca de la recunoasteri, proba unde pentru noi s-a si incheiat Raliul Brasovului printr-o iesire in decor. Dupa experianta acestui raliu, cred ca toti copilotii trebuie felicitati  pentru curajul de care dau dovada pe probele speciale 🙂 .

Motorsportnews.ro: Iti doresti sa iei startul in vreo etapa de raliu sau iti place mai mult la coasta?

Sebastian Stanciu: Imi doresc sa iau startul in Raliul Brasovului. Avand in vedere experienta sezonului 2010 pot spune ca imi place foarte mult si coasta.

Motorsportnews.ro: La care etapa te-ai simtit cel mai bine si care a fost cea mai bine organizata din punctul tau vedere?

Sebastian Stanciu: M-am simtit foarte bine la Rasnov si Campulung iar din punct de vedere organizatoric cred ca cele mai bune au fost cele de la Sinaia si Campulung.

Motorsportnews.ro: Ce a insemnat pentru tine sustinerea din partea sponsorilor in acest an?

Sebastian Stanciu: Sponsorii pentru orice participant din CNR sau CNVC sunt esentiali. Fara ei acest sport nu cred ca ar exista sau ar fi foarte sarac. Am avut noroc de sponsori seriosi inca de la debutul meu in acest sport, sponsori care au avut incredere in mine si m-au sustinut in sezonul 2010 chiar daca a fost un an dificil din punct de vedere economic. Partenerii mei din 2010 au fost BCR ASIGURARI, KONICA MINOLTA, SEARCH CORPORATION si AMV GRUP CONSTRUCT. Vreau sa le multumesc pentru sprijinul acordat si pentru interesul lor de a continua parteneriatul cu echipa noastra si in sezonul 2011.

Motorsportnews.ro : Vorbind despre fani, ce parere ai despre cei din Romania ? De ce crezi ca numarul fanilor sporturilor cu motor este mult mai mic fata de alte sporturi din tara, lipsa informatiilor sau lipsa interesului pentru motorsport in general? Cum crezi ca se pot aduce mai multi fani pe marginea probelor speciale?

Sebastian Stanciu: Fani ai motorsportului in Romania sunt sigur ca sunt foarte multi, iar foarte mare parte dintre ei nu pot fi prezenti la curse din diferite motive, unul dintre ele fiind si lipsa infrastructurii rutiere; nu cred ca o sa vina cineva la un raliu sau la o coasta intr-un weekend si sa stea pe drum in trafic 10 ore. Raspunsul lui Bogdan Marisca mi s-a parut foarte bun. Cred ca un raliu aduna mai multi spectatori decat un meci de fotbal sau o competitie a unei alte ramuri sportive. Nu cred ca este o lipsa de interes pentru motorsport ci mai de graba lipsa informatiilor pentru spectatori. Etapele de la Campulung si Sinaia au reusit sa atraga un numar foarte mare de spectatori. Acest lucru a fost posibil datorita mediatizarii si a locatiilor excelente de desfasurare a competitiilor. In opinia mea etapele de succes cu un public numeros vor fi cele care se vor desfasura aproape de oras pentru un acces usor pe probe a specatorilor, etape unde publicul poate vedea o mare parte a traseului cum e la Campulung, unde are acces la diferite servicii si informatii chiar pe probe ( informatii despre pilot si masina, timpii obtinuti de concurenti sa fie comunicati in timp real spectatorilor, mancare, apa, diverse obiecte promotionale). Toate acestea tin de organizatori si doar acestia pot face diferenta intre motorsport si alte ramuri sportive. Atat raliurile cat si etapele de coasta trebuie tratate ca un eveniment mai amplu si transformate intr-un spectacol astfel incat sa nu ramana la nivelul unei simple intreceri auto.

Motorsportnews.ro : Ce parere au prietenii si familia despre sportul cu motor pe care-l practici ? Te sustin?

Sebastian Stanciu: Prietenii m-au sustinut si ma sunstin in continuare. Familia la inceput nu prea a fost de acord dar cu timpul s-a obisnuit iar acum chiar ma sustine si e alaturi de mine.

Motorsportnews.ro: De unde pasiunea pentru sporturile cu motor? Ce pasiuni in afara de motorsport mai ai?

Sebastian Stanciu: Probabil cum au raspuns sau vor raspunde 99% din participantii, pasiunea vine din copilarie. Eu sunt nascut in Brasov si m-am mutat in Bucuresti din 2002. Dupa cum se stie, Brasovul este un punct important pe harta motorsportului romanesc.  Inca din copilarie am crescut printre masini si oameni implicati in cursele auto. Tatal meu a avut un service auto pana in 1989, de mic am avut contact cu masinile, insa pasiunea pentru raliuri a aparut datorita vecinilor care ii aveam, nume mari ale acelor vremuri din lumea curselor ( Ludovic Balint, Dodo Urdea si Zigismund Foldes – Jiga). In timpul facultatii am activat ca arbitru in colectivul de oficiali ai ACR Brasov si timp de 4 ani nu am lipsit de la nici o cursa  desfasurata in zona Brasovului. Acesta activitate era singura modalitate de a fi aproape de cursele auto pana la indeplinirea visului de a concura.

Alte pasiuni ar fi schiul si inotul.

Motorsportnews.ro : Ce masina utilizezi in afara probelor speciale si de ce ai ales-o ? Cum este sa revii la ea dupa weekend-urile pline de adrenalina ? Daca ai avea un buget nelimitat ce masina (de strada sau de concurs)  ti-ai cumpara si de ce?

Sebastian Stanciu: Avand in vedere pasiunea mea pentru raliuri, masina pe care o folosesc zi de zi este un Mitsubishi Lancer EVO 9, diferenta intre masina de strada si cea de concurs nefiind decat din punct de vedere al comfortului. Daca as avea un buget nelimitat, pentru strada cred ca as achizitiona un Porsche Carrera GT iar pentru concurs un model S2000 pentru a participa in CNR 🙂 .

Motorsportnews.ro : Ce iti propui in viitor sa faci vizavi de cariera sportiva?

Sebastian Stanciu: Nu imi fac planuri pe termen lung, imi place sa merg din aproape in aproape. Pe termen scurt intentionez sa particip in campionatul de coasta si in 2011, iar din 2012 sa particip in CNR.

Motorsportnews.ro: Unde te putem vedea in sezonul 2011? Vei fi prezent la debutul campionatului ? Cum crezi ca va arata acest sezon ?

Sebastian Stanciu: In 2011, cum spuneam si mai sus, voi participa tot in campionatul de coasta pentru a acumula mai multa experienta, dar de data aceasta cu masina fara restrictor pentru a putea spera la un loc pe podium in cadrul grupei N la finalul sezonului, acesta fiind si obiectivul meu. In functie de buget imi voi planifica etapele la care voi fi prezent. Eu imi doresc sa particip la toate cele 16 etape, dar cu siguranta voi lua startul in debutul campionatului. Nu stiu cum va fi acest sezon dar sper sa fie unul mai bun decat 2010 atat pentru mine cat si pentru motorsportul romanesc in general. Pentru mai multe informatii cu privire la activitatea si rezultatele mele puteti accesa pe parcursul campionatului www.searchmotorsport.ro .