Simone Tempestini castiga Tess Rally 44

La doar 20 de ani, Simone Tempestini a obtinut prima sa victorie in Campionatul National de Raliuri Dunlop. Pilotand un Ford Fiesta R5 si avandu-l in dreapta sa pe Dorin Pulpea, Simone a dominat Tess Rally 44, fiind cel mai rapid pe sapte din cele noua probe speciale. Ritmul impus de juniorul Napoca Rally Academy a fost unul foarte ridicat, avand la finalul intrecerii un avans de peste un minut si jumatate fata de echipajul Edwin Keleti/ Botond Csomortani, tot pe un Ford Fiesta R5, clasat pe locul secund. Dan Girtofan si Tudor Marza  au urcat pe ultima treapta a podiumului la volanul unui automobil Skoda Fabia S2000.

Simone Tempestini Raliul Brasovului 2015
Echipajul invingator Simone Tempestini (stanga) / Dorni Pulpea (dreapta) Foto: Dan Terea

 

Inca o data, vremea a jucat un rol important in cadrul raliului brasovean. Ploaia a fost prezenta pe parcursul ambelor zile de concurs, dar in cantitati mai mari si cu o intensitate ridicata sambata, atunci cand s-au desfasurat cele mai multe probe speciale. Ziua secunda a adus si ceata pe traseele din muntii ce inconjoara Brasovul, avand parte de conditii propice iesirilor in decor.

 

Simone Tempestini a fost lider al raliului de la prima si pana la ultima proba, terminand al doilea doar pe superspeciala desfasurata vineri seara in centrul Brasovului si pe PS7 – Cheia. Cu o lungime de 27.5km, speciala Cheia a iscat mai multe controverse in randul pilotilor, care au cerut anularea ei din cauza cantitatii mari de apa de pe carosabil. Desi a fost unul dintre cei care criticat decizia de a se concura pe PS7, Edwin Keleti a fost cel mai rapid pe aceasta proba. Tot la volanul unui Ford Fiesta R5, Marco Tempesti s-a aflat pe a doua pozitie a clasamentului pana la Babarunca. Atunci a fost devansat de Dan Girtofan, terminand competitia pe a patra pozitie. Castigarea superspecialei de vineri este o consolare prea mica fata de pozitia potentiala. Cu toate astea, Marco a fost foarte fericit pentru rezultatul obtinut de catre fiul sau. Bogdan Marisca (Subaru Impreza R4) a inceput Tess Rally 44 cu stangul, lovind masina pe chiar prima speciala. Cu toate astea, pilotul clujean a recuperat si terminat intrecerea pe locul 5, in fata lui Gergo Szabo (Skoda Fabia S2000) care a avut si el parte de probleme tehnice.

 

Surprizele raliului au fost furnizate de doi piloti ai clasei 5. Daca Raul Badiu (Renault Clio R3 Maxi Evo) a impresionat pe PS1, cand a obtinut cel de-al cincilea timp al clasamentului general si pe PS4 cand a fost al saselea, Adrian Raspopa (Citroen DS3 R3T) si-a luat revansa pe PS6 si PS7. Pilotul onestean a ales bine pneurile si a reusit rezultate de senzatie pe Babarunca si Cheia, atunci cand a terminat pe doi, respectiv pe trei “la general”. Raspopa a incheiat raliul pe a saptea pozitie, iar Badiu pe a opta, deasupra celor care au beneficiat de masini cu tractiune integrala din clasa 3. Asadar, Raspopa castiga clasa 5 iar ultima pozitie pe podium ii revine lui Mihai Manole (Peugeot 208 R2). Florin Tincescu, pretendent la podiumul clasei, a iesit in decor pe Babarunca, abandonand.

Adrian Raspopa/ Cosmin Diacu Foto: Attila Szabo
Adrian Raspopa/ Cosmin Diacu
Foto: Attila Szabo

Manu Mihalache si Horatiu Savu, doi piloti ai unor Mitsubishi Lancer EVO IX, obtin ultimele doua pozitii ale top 10 – clasamentul general. Mihalache castiga clasa 3 cu un avans de peste 3 minute. Pe podiumul clasei a mai urcat si Calin Manitiu (Subaru Impreza N12).

 

Clasa 9 a fost castigata, nu fara emotii, de catre Csongor Szabo. Dupa un inceput slab de raliul, Vlad Cosma a inceput sa urce in clasament si a incheiat pe a doua pozitie a clasei, in fata lui Marcus Ardelean. Toti trei au pilotat Suzuki-uri Swift. Cel mai rapid pilot la volanul unui automobil Dacia Logan a fost Bogdan Talasman, urmat de Viorel Ivan si Adrian Dragan. Romulus Preda a castigat clasa 11, devansandu-i pe Dorin Banciu si Thomas Abraham. Doar doua din cele cinci “clasice” care au luat startul au ajuns la final, fiind pilotate de catre Gabriel Stanciu, respectiv Aconi Cristian Vartaci.

 

Conditiile grele dar si problemele tehnice au cauzat multe abandonuri. Desi unele iesiri in decor au fost spectaculoase, iar cursa a fost intrerupta la un moment dat pentru interventia ambulantei, toate echipajele se afla in afara oricarui pericol.

 

Tess Rally 44 a oferit si un trofeu special “Ludovic Balint” pentru invingatorul specialei omonime. Simone Tempestini a fost cel mai rapid pilot pe urcarea spre Poiana Brasov si si-a adjudecat si acest premiu.

 

Sunt foarte fericit pentru prima victorie.” a declarat la finalul raliului Simone Tempestini. “A fost un raliu frumos dar greu. Conditiile au fost destul de inselatoare, mai ales pe probele lungi Babarunca si Cheia, insa m-am inteles foarte bine atat cu masina cat si cu navigatorul meu. Sper sa o tin tot asa si in etapele urmatoare.” a adaugat pilotul invingator.

Simone Tempestini / Dorin Pulpea Foto: Bogdan barabas
Simone Tempestini / Dorin Pulpea
Foto: Bogdan Barabas

E un start perfect pentru noi.” a spus Edwin Keleti. “Am declarat de la bun inceput ca lupta pentru titlul de campion il are ca favorit principal pe Simone Tempestini. Dupa miile de kilometri de curse si de teste, el este cel care trebuie sa dovedeasca prin castigarea titlului. Noi suntem un echipaj de tip “underdog” care vom lupta sa ii luam coroana la sfarsitul sezonului. Asadar, locul doi de multumeste si ne onoreaza. Inca suntem un pic ruginiti dar cred ca vom putea creste ritmul pe parcursul sezonului.

Edwin Keleti_Botond Csomortani_Ford Fiesta R5

Raliul a fost foarte greu in acest an.” a declarat Dan Girtofan. “Alegerea anvelopelor a fost foarte importanta, iar de vreo doua ori nu le-am nimerit.” a mai spus brasoveanul.

Dan Girtofan  Foto: (C)Dan_STRAUTI
Dan Girtofan
Foto: (C)Dan_STRAUTI

Tess Rally 44 a facut ca sezonul 2015 al Campionatului National de Raliuri Dunlop sa inceapa spectaculos. Desi vremea nu a fost prielnica, spectatorii au fost prezenti in numar insemnat pe probe. Urmatoarea etapa este programata sa se desfasoare in perioada 8-9 mai la Arad.

 

Tess Rally 44 a fost organizat de Primaria Brasov si Auto Blic Brasov, sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv si sprijinit de partenerii Tess Brasov – distribuitor Volkswagen si Audi, Lubexpert – importator si distribuitor Mobil 1 in Romania, Hotel Aro Palace, Silnef Security, Olmedo Piese Auto, Raph, Pell Collection, Comprest Brasov si Cyclon Brasov. Siguranta sportivilor este sporita folosind sisteme de monitorizare EVO GPS.

 

Tess Rally 44 a fost organizat cu sprijinul: Serviciului de Politie Rutiera Brasov, Serviciului de Politie Rutiera Prahova, Serviciului Judetean de Ambulanta Brasov, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, a Gruparii de Jandarmi Mobile Brasov si a Gruparii de Jandarmi Mobile Prahova.

 

Clasamente Tess Rally 44

 

ClasZi1SuperRally  Final2RM  FinalCl2  FinalCl3  FinalCl5  FinalCl9  FinalCl11  FinalCl12  FinalCl13  

FinalCl15  FinalDacia  FinalDeb  FinalEchipe  FinalFIA  FinalJr