Norbert Maior, învingător în Cupa Dacia la Sibiu

La finalul săptămânii trecute a avut loc Raliul Sibiului, cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Raliuri şi, implicit, a Cupei Dacia. În cadrul întrecerii monomarca, Norbert Maior şi-a trecut în palmares prima victorie cu modelul Sandero şi primul loc I pentru noua sa echipă, Napoca Rally Academy. Podiumul a fost completat de Raul Badiu şi Bogdan Tălăşman.

Raul Badiu

Raliul Sibiului s-a desfăşurat şi în acest an pe asfalt, însă într-o configuraţie nouă. Cupa Dacia a beneficiat de înscrierea a 10 echipaje, dintre care 5 s-au întrecut în categoria debutanţilor. Prima zi de concurs propunea parcurgerea celebrului traseu dintre Sibiu şi Păltiniş, atât în urcare cât şi în coborâre. Echipajul Norbert Maior/ Alina Bianca Pop a urcat cei 10.8 km ai primei speciale cu cel mai bun timp, fiind urmaţi de Raul Badiu/ Gabriel Lazăr şi de Andrei Girtofan/ Doru Vraja. Acesta avea să fie şi clasamentul primei zile, a doua probă specială fiind anulată din cauză că traseul nu a putut fi eliberat în timp utile de unele maşini participante în cadrul competiţiei Rally 2, şi care au fost implicate în incidente de cursa.

 

Norbert Maior a arătat că s-a acomodat deja cu Dacia Sandero, având un ritm foarte bun. Tânărul pilot braşovean a obţinut prima sa victorie din acest sezon după ce a câştigat încă 5 speciale în ziua secundă, menţinându-se pe prima poziţie de la începutul raliului şi până la finalul.

 

Sunt foarte fericit că am reuşit să terminăm la Sibiu pe prima treaptă a podiumului în Cupa Dacia.” a declarat Norbert Maior la finalul intrecerii. “A fost un raliu solicitant, cu probe noi la care am muncit mult la dictare, iar acest lucru a contat. Ne simţim din ce în ce mai bine în Sandero şi ritmul de pe probe a fost satisfăcător. Plecăm încrezători de la Sibiu şi aşteptăm cu nerăbdare revenirea pe suprafaţa mea preferată, macadamul” a adăugat cel mai tânăr component Napoca Rally Academy.

 

 

Localnicul Raul Badiu a ocupat şi el de la un capăt la altul cea de-a doua poziţie în clasamentul Cupei Dacia. Dacă în prima jumătate a întrecerii nu i-a pus probleme prea mari liderului Maior, Badiu a revenit puternic pe final, câştigând 4 speciale consecutive. Cu o proba rămasă de disputat, Raul se afla la doar 12.3 secunde în urmă rivalului sau. Însă finalul i-a aparţinut lui Norbert, care a câştigat superspeciala şi şi-a adjudecat victoria.

 

La Raliul Sibiului am obţinut maximul posibil după un raliu foarte bun, în care am avut un ritm ridicat pe întreg parcursul.” a spus Raul Badiu. “Era de aşteptat să fiu net în dezavantaj în condiţii normale, dat fiind faptul că a fost considerabil mai multă urcare iar nouă Dacie Sandero este mult mai performanţă decât Dacia Logan. Poate că dacă se ţinea şi Păltinişul pe coborâre, şi eventual încă o Dobârca în coborâre, lupta ar fi fost mai strânsă. De-a lungul raliului am avut chiar şi 40 secunde în spate, iar după probele pe coborâre au mai rămas în final doar 16. Urmează o perioada dificilă, pregătirile pentru macadam fiind destul de costisitoare iar bugetul în acest moment zero, astfel că avem destul de mult de tras dacă vrem să ne aliniem la start la Arad.” a încheiat pilotul sibian.

 

În spatele duelului de la vârf, am avut parte de o lupta chiar şi mai interesantă. Pe a treia poziţie a clasamnetului întrecerii s-au aflat pe rând Andrei Girtofan, Ioan Mihuţ şi Bogdan Tălăşman. Deşi este nou venit în Cupa Dacia şi a revenit în raliuri după o perioadă destul de lungă de absenţă, Ioan Mihuţ şi-a valorificat experienţa acumulată la volanul modelului Logan. Secondat de Raluca Magdaş, Mihuţ s-a aflat mult timp pe podiumul clasamentului cursei, fiind singurul care a reuşit să câştige o proba în afară celor doi favoriţi. O planetară ruptă l-a scos însă din joc, forţându-l să abandoneze. Un alt abandon “de marca” a fost cel al echipajului Andrei Girtofan/ Doru Vraja, câştigător al categoriei debutanţilor la Braşov şi ocupant al celei de-a treia poziţii în clasamentul Cupei Dacia. În urma unui derapaj pe speciala cu numărul 8, juniorul Girtofan a lovit o stâncă şi a rupt roata stânga spate. Avându-l în dreapta sa pe Andrei Mitraşcă, Bogdan Tălăşman a avut parte de un parcurs mai bun în cea de-a două parte a raliului sibian, obţinând un rezultat solid, ultima treaptă a podiumului.

Bogdan Talasman

Chiar dacă cei doi piloţi de la vârful clasamentului şi-au împărţit primele două poziţii în etapele de la Braşov şi Sibiu, Raul Badiu rămâne lider al clasamentului în Cupa Dacia. Acest lucru se datorează faptului că pilotul Sibiu Racing Team a fost cel mai rapid pe power stage-ul de la Raliul Sibiului, acumulând 3 puncte adiţionale, în timp ce Norbert Maior s-a clasat doar al patrulea şi nu şi-a adăugat puncte bonus rezultatului. Tălăşman a obţinut 2 puncte în urma locului secund de pe power stage şi a urcat în clasamentul general al cupei până pe a patra poziţie. Ultimul punct adiţional i-a revenit lui Andrei Mitre.

 

Daniel Rusciuga a câştigat categoria debutanţilor din cadrul Cupei Dacia. Acesta a urcat pe prima poziţie a clasamentului debutanţilor şi pe a treia poziţie în clasamentul general al Cupei Dacia. O evoluţie foarte spectaculoasă la Raliul Sibiului a avut-o debutantul absolut Jean Tatu. După mai mulţi ani în karting şi doar două participări la viteză în coasta, Tatu s-a clasat al doilea la debutanţi şi pe locul 6 în clasamentul cupei. Tânărul pilot şi-a însuşit şi cele 3 puncte acordate celui mai rapid pilot debutant pe power stage. A treia poziţie în clasametul debutanţilor din cadrul Cupei Dacia i-a revenit lui Radu Luca, care a urcat pe doi în clasament, în urma lui Rusciuga.

 

Următoarea etapă a Cupei Dacia se va disputa în cadrul Raliului Aradului, în perioada 13-14 mai 2016.

 

În 2016 Cupa DACIA are ca partener VIAROM iar parteneri tehnici sunt MICHELIN, ORECA, PILOT, MIVAL CLASS, TCM TURBO si SIXT.

 

Clasament Cupa DACIA 2016 după Raliul Sibiului:

 

  1. R. Badiu / G. Lazăr 56p
  2. N. Maior / A. Pop 54
  3. D. Rusciuga / M. Lăzărescu 32 (Locul I debutanţi)
  4. B. Tălăşman / A. Mitraşcă 31
  5. A. Girtofan / D. Vraja 23 (Locul III debutanţi)
  6. R. Luca / M. Stanciu 20 (Locul II debutanţi)
  7. A. Mitre / M. Capet 19
  8. V. Ivan / D. Gheorghe 16
  9. D. Zaharia / A. Popa 16
  10. C. Oprea / D. Haţegan 14

* Se acorda 4p bonus pentru participare