Debut pe macadam pentru noua formulă a lui DTO Tellur Rally Team

După două runde pe asfalt, în care au izbutit o mulțime de succese și prezențe pe podium la categoriile la care concurează, componenții DTO Tellur RT se aliniază în acest sfârșit de săptămână la prima rundă pe macadam din ediția 2018 a Campionatului Național de Raliuri Dunlop, Raliul Aradului KIA. Competiția contează și ca rundă în ERT.

 

Rezultatele obținute la Brașov și Cluj-Napoca le-au oferit componenților echipei DTO Tellur RT doza de optimism necesară pentru a aborda cu speranța unor rezultate positive și primul test pe macadam al sezonului. Sigur, vorbim despre o altă suprafață de concurs, însă toate echipajele așteaptă cu încredere și entuziasm întrecerea ce se va desfășura la Arad, care reprezintă etapa cu numărul trei a întrecerii interne, dar și un test inclus în calendarul 2018 al European Rally Trophy.

 

După două prezențe consecutive pe podiumul general și al Clasei 2, Vali Porcișteanu și Dan Dobre au parcurs primii kilometri pe macadam cu prilejul etapei de debut din întrecerea națională de Slalom paralel, la Sibiu. Prima senzație a fost foarte bună și am reușit să îmbunătățim set-up-ul mașinii de la o trecere la alta. Traseul a fost dur, cu mulți bolovani și șleauri foarte adânci, “obstacole” de care nu vom avea parte la Arad, dar suntem bucuroși că am fost solicitați la acest prim test cu Skoda Fabia R5 pe această suprafață. Ne-am impus în această rundă, însă nu rezultatul a fost important, ci acomodarea cu mașina în aceste condiții și susținerea juniorilor -Vali Porcisteanu Racing-, care au ocupat poziții fruntașe, spune Vali.

A urmat o a doua sesiune de teste la Tulcea, pe o secțiune lată, de viteză, cu ceva denivelări. Obiectivul a fost îmbunătățirea set-up-ului și continuarea acomodării cu noul material de concurs pe suprafața favorită a lui Porcișteanu. Mașina se pilotează ușor, este foarte previzibilă, prietenoasă, glisează fix cât trebuie, “înghite” perfect toate denivelările și frânează mai repede decât îți poți imagina, dezvăluie el.

 

Experiența de la Tulcea a oferit și un moment critic. La finalul testelor mașina a luat foc. Este deja o problemă…”clasică” pentru modelele Fabia R5 de vreme ce s-au consemnat deja 5 astfel de cazuri. Cauza este faptul că rezervorul atinge cardanul și/sau eșapamentul și se declanșează un incendiu. Trebuie să le mulțumim pentru curaj și implicare lui Cozo (Cosmin Diacu) și băieților din asistența lui Titi Aur (Cornel și Radu), care și-au păstrat calmul și au reușit să stingă focul foarte repede. Am fost la câteva secunde de pierderea mașinii. Într-un fel mă bucur că s-a întâmplat atunci, acolo, și s-a terminat totul cu bine, căci altfel episodul ar fi avut loc pe probele de la Arad, unde erau șanse minime să stingem incendiul. Acum stăm cu emoții, așteptăm piesele necesare de la Skoda Motorsport (rezervor nou plus kit-ul de upgrade) pentru a putea lua startul. Ne așteaptă o altă săptămână de foc, dar este bine că de această dată doar…la figurat. Obiectivul nostru în acest raliu este să ne ferim de probleme tehnice și pene și să creștem ritmul de la probă la probă pentru a putea emite pretenții la un loc pe podium. Probele sunt rapide, tehnice, Șistarovăț este într-o altă configurație, mai lung, dar suntem optimiști și încrezători în șansele noastre, a încheiat Vali.

 

Cristi Dolofan și Mihai Sandu debutează pe macadam cu noul lor Mitsubishi Lancer Evo IX.După rezultatul bun de la Cluj și creșterea rapidă de ritm așteptăm cu nerăbdare prima competiție pe macadam, o suprafață pe care o ador. Obiectivul: de ce nu, un nou loc 1 la Clasa 3 și cât mai multe puncte la general”, a spus Cristi.

 

Deja dublu învingător în acest sezon la Clasa 9 și în Cupa Suzuki, Raul Badiu are amintiri plăcute de la Arad, unde a obținut rezultate bune cu acest tip de mașină în condiții de ploaie și noroi, atunci când pilotajul contează mai mult decât puterea și tipul de tracțiune al mașinii. Ne dorim să continuăm așa cum am început sezonul și să bifăm o nouă dublă, a declarat Raul.

Bogdan Năstase se așteaptă la un raliu greu. Mașina este complet nouă și am avut o singură sesiune de teste pe o suprafață similară, la Winter Rally. Sunt însă nerăbdător să mă bucur de o integrală pe macadam și îmi doresc să am un parcurs fără probleme tehnice pentru a mă putea bucura de senzația unică pe care ți-o aduce momentul în care aduci maximum de puncte pentru echipă”.

 

Eugen Cărăgui vine la Arad după ce a efectuat o primă sesiune de teste la etapa de Slalom paralel de la Sibiu. Sunt încântat de modul în care se pilotează Sandero pe macadam și îmi aduc aminte cu plăcere de primii kilometri pe această suprafață, parcurși alături de Vali în cadrul școlii de pilotaj. Ne dorim să terminăm cursa și să păstrăm tradiția de a avea toate mașinile ”întregi” la finalul raliului, a declarat Eugen.

 

Ramona Rusu va concura în premieră pe macadam și are destul de puțini kilometri de teste. Se aseamănă și mai puțin cu driftul, dar sper ca prestația mea pe macadam să-mi dea și mai multă încredere în forțele mele. Vreau să mă bucur cât mai mult de glisade și sper să termin cu un rezultat pozitiv raliul de casă, a precizat Ramona.

 

Întrecerea debutează vineri după-amiază, când se va alerga pe probele Frumușeni (două treceri) și Șistarovăț, precum și în Superspeciala Arad, care se va desfășura în fața Primăriei. A doua zi sunt două treceri pe Conop, tot atâtea pe Nadăș (cea secundă este Power Stage), și una pe Șistarovăț. Primele trei echipaje vor lua parte la o scurtă ceremonie de premiere la ora 18:15, urmând ca festivitatea de premiere a tuturor concurenților să aiba loc la ora 21:30 pe podiumul din fața Primăriei Arad.

 

 

Pe lângă deja clasicii Dolo Trans Olimp (DTO), Tellur (prin ABN Systems) și YatoShop.ro, în sezonul 2018 echipa se mai bucură de susținerea partenerilor Ion Moș – ca sarea în bucate, lanțul de farmacii Catena și Mobil 1 prin Lubexpert.