Brazilia va desemna campionul in 2012

Revenirea celor de la Pirelli alaturi de Formula 1 in Statele Unite dupa 22 de ani a fost sarbatorita si de Pirelli Romania care au ales vizionarea cursei de peste ocean alaturi de cativa iubitori ai acestui sport din presa de specialitate. Intr-o atmosfera calduroasa asemanatoare cu vremea de pe pista de la Austin, Texas am urmarit cu sufletul la gura duelul dintre Sebastien Vettel campionul en-titre si Lewis Hamilton, britanicul care a reusit sa repete victoria din ultimul Mare Premiu al Statelor Unite desfasurat in 2008.

 

Hamilton scrie astfel istorie castigand prima cursa desfasurata pe circuitul de la Austin si ii da astfel sanse mai mari la titlu si lui Fernando Alonso, pilotul de la Ferrari care a incheiat podiumul din Texas. Loteria pneurilor si-a spus cuvantul atat in calificari cat si in cursa, pilotii care au folosit gumele de compozitie medie fiind mai rapizi in calificari cu jumatate de secunda fata de cei care au optat pentru cele de compozitie hard. 

 

Cel mai bine clasat pilot care a plecat in cursa cu pneurile de compozitie hard a fost Jenson Button. Pilotul de la McLaren a terminat pe locul 5 avand si el o strategie cu o singura oprire la boxe. Nico Rosberg de la Mercedes a fost cel de-al doilea pilot care a inceput cursa cu pneurile P Zero Argintiu.

Spectatorii au fost la inaltime si intr-un numar de aproximativ 120.000 acestia si-au incurajat favoritii pe durata celor 56 de ture ale circuitului. Mario Andretti devenit reporter pret de cateva minute pe podiumul de premiere a salutat alaturi de cei trei ocupanti ai podiumului prezenta fanilor la circuit.

 

Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport si-a exprimat si el aprecierea fata de fanii Formulei 1 veniti la circuit: „As vrea sa le multumesc sutelor de mii de fani care au venit la Austin in acest weekend. Nivelul de sustinere a fost incredibil si de abia asteptam sa ne intoarcem. Ambii piloti aflati in lupta pentru titlu, Sebastian Vettel si Fernando Alonso, au facut o cursa magnifica in Statele Unite si cu siguranta vom avea o cursa spectaculoasa in Brazilia la finalul acestei saptamani. Chiar daca aici am fi putut aduce pneurile de compozitie soft si supersoft, faptul ca lupta pentru titlu se va decide in ultima etapa intareste decizia noastra de a introduce si cativa factori necunoscuti pe un circuit complet nou. Nivelul de degradare a fost extrem de mic pe parcursul acestui weekend. Si vremea a influentat acest lucru temperaturile ambientale si ale asfaltului fiind mai mici decat ne-am asteptat. Performanta si durabilitatea au fost bune la ambele compozitii, ceea ce le-a permis lui Vettel si Hamilton sa se lupte pentru victorie din primul pana in ultimul tur.

 

Campionul se va decide in ultima cursa a sezonului la Sao Paulo in Brazilia, acolo unde Vettel isi poate trece in palmares cel de-al treilea titlu consecutiv al carierei sau Alonso poate sa repete cele doua titluri de campion din 2005 si 2006 castigate alaturi de Renault. 

 

Rezultate Marele Premiu al Statelor Unite 

 

1

Lewis Hamilton

McLaren-Mercedes

1:35:55.269

2

Sebastian Vettel

Red Bull Racing-Renault

+0.6 secs

3

Fernando Alonso

Ferrari

+39.2 secs

4

Felipe Massa

Ferrari

+46.0 secs

5

Jenson Button

McLaren-Mercedes

+56.4 secs

6

Kimi Räikkönen

Lotus-Renault

+64.4 secs

7

Romain Grosjean

Lotus-Renault

+70.3 secs

8

Nico Hulkenberg

Force India-Mercedes

+73.7 secs

9

Pastor Maldonado

Williams-Renault

+74.5 secs

10

Bruno Senna

Williams-Renault

+75.1 secs