Formula 2: Mihai Marinescu la Silverstone

Tinarul pilot Mihai Marinescu a fost prezent in weekend la prima cursa a sezonului de Formula 2 pe circuitul de Grand Prix de la Silverstone. Mihai incearca sa-si deschida un drum catre Formula 1, iar una din caile de acces este aceasta competitie,  Formula 2.

Dupa mari eforturi, despre care poate vom afla si amanunte, Mihai Marinescu a reusit sa se inscrie in competitie pentru  prima cursa din acest sezon, si astfel vom avea un pilot la unul din cele mai inalte niveluri inainte de Formula 1.

La Silverstone, Mihai  Marinescu a mers bine, reusind sa se califice pentru cele doua curse de duminica pe pozitiile 9 si 10 pe grila de start. Acesta este un rezultat excelent, tinind cont ca e debutant si ca multi din competitori au avut mai multe teste la dispozitie, unii dintre ei fiind foarte bine cotati. De asemenea, spre deosebire de acestia, Mihai nu a avut un sezon complet anul trecut, tot din lipsa sprijinului financiar.

In cele doua curse, Beu (asa cum i se mai spune) si-a imbunatatit rezultatele, obtinind locul 7, respectiv 8, din nou foarte bine pentru debutul in competitie. Nu o sa va plictisim cu clasamentele fiecarei curse, vom sublinia doar faptul ca Mihai Marinescu este pe locul 9 in clasamentul general al campionatului, si ca speram sa poata participa la toate cele 9 etape programate pentru acest sezon.

La intoarcerea in tara, tinarul pilot a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu:

motorsportnews.ro: In primul rind felicitari pentru rezultatul foarte bun din cele 2 curse!

Exista posibilitatea, acum, dupa prima etapa, sa continui tot sezonul in F2? Vei fi la Marrakech peste 2 saptamini?

Mihai Marinescu: Da, pentru cursa de la Marrakech am participarea asigurata. Daca am performanta, pot continua pana la jumatatea sezonului. Nu am solutie inca pentru a doua parte a campionatului.

motorsportnews.ro: Cit de importanta este echipa in acest caz? Echipa care te ajuta are experienta si abilitatile necesare pentru a putea fi competitiv pe parcursul campionatului?

Mihai Marinescu: Echipa e una pentru toti, MotorsportVision se ocupa de toate masinile, exista un mecanic la fiecare masina si un inginer la 2 masini. Depinde de experienta inginerului pentru a avea o masina competitiva. Toti inginerii de pista dau raportul la un inginer sef, care ii coordoneaza pe toti.

motorsportnews.ro: Ai mai alergat pe circuitul de Grand Prix de la Silverstone? Cit de greu e sa inveti circuitul si ce il face atit de apreciat pentru piloti?

Mihai Marinescu: Am alergat si inainte, in 2008 in Formula BMW, am facut si rezultat bun pe Silverstone, am venit pe 4. Circuitul e greu, nu stiu daca e si apreciat dar greu sigur e. Are secretele lui, care sunt bine ascunse si numai britanicii le stiu. Am descoperit cateva, dar nu toate. Este foarte grea si frumoasa partea Maggotts – Beckett, cele 4 viraje legate dreapta – stanga de dupa Copse.

motorsportnews.ro: Am vazut ca ai avut doua curse relativ “linistite”, in sensul ca nu ai fost implicat in prea multe dispute pentru pozitie. Cit de dificila a fost cursa in sine?

Mihai Marinescu: Dificila, pentru ca nu cunosc inca masina si nu-i „inteleg” toate mesajele pe care mi le da. In cursa 1 am crezut ca am pana pe la jumatatea cursei si am incetinit, de fapt nu era asa si l-am pierdut pe Bratt. Depasirile sunt foarte dificile, cel putin la Silverstone, nu se simte deloc aspiratia. Vom vedea la Monza ce stie de fapt masina asta.

motorsportnews.ro: Cit de mare este diferenta dintre o masina F2 si celelalte categorii in care ai alergat? Necesita o perioada de acomodare mai lunga, decit, sa spunem World Series by Renault?

Mihai Marinescu: F2 e cea mai bine facuta masina pe care am alergat. Ca si lucru, ca si detalii, este la nivel de F1, foarte atent lucrata, cu solutii inteligente.

motorsportnews.ro: Au fost prezente la circuit personalitati importante din Formula 1 care ar putea influenta viitorul tau?

Mihai Marinescu: Nu avea cum sa fie la Siverstone cineva, pentru ca a fost F1 in China si toata lumea a fost la Shanghai. Nici nu e nevoie sa vina cineva anume, lumea asta a motorsportului e mica, imediat se aude de tine daca faci rezultate.

motorsportnews.ro: Comentatorii vorbeau despre concurenta dintre noua formula GP3 si Formula 2. Din punctul de vedere al “vizibilitatii” catre Formula 1, care crezi ca e mai importanta?

Mihai Marinescu: Ca si importanta in drumul unui pilot catre F1 amandoua sunt importante, in ambele inveti ceva. Din F2 se poate intra in F1. Daca se poate intra si din GP3 in F1 ramane de vazut, nu pot sa ma pronunt, e noua, anul asta e primul sezon. Cu siguranta ca atrage prin mirajul de a concura in weekendul de F1, am facut-o si eu in BMW si am constatat ca nu se uita nimeni la tine, ei au treaba la pista, nu au timp sa se uite la cursele suport. Singura serie care-i intereseaza pe „greii” din F1 e GP2, dar nu se uita neaparat la cursa. In rest se uita la cine a castigat in F3 si F2, in rest nu-i intereseaza nimic, pilotii vin singuri la ei, au de unde alege. World Series e interesanta pentru „filiere” (teamurile care merg si in seriile inferioare si in GP2), atrag de aici piloti de calitate in GP2, asa cum o fac si din F2. Vom vedea unde se aseaza GP3. Tehnic insa, GP3 este Formula Renault 2.0 cu sasiu Dallara, motor de 2 litri supraalimentat la 280 CP la 6500 rpm, undeva la nivel de Formula 3 (cu care se compara cel mai bine tehnic) dar departe tare de seriile grele, cu puteri adevaratate: GP2 – V8 de 4 litri, 600 CP / 10.000 rpm , F2 – 4l de 1,8 l, 20 supape, supraalimentat, 480 CP / 8250 rpm sau World Series – V6 de 3,5 l, 480 CP / 8250 rpm.

motorsportnews.ro: Motorsportul din Romania (si nu numai) e in mare criza de sponsori. Crezi ca se poate trezi interesul unor sponsori importanti din Romania pentru cursele de circuit, tinind cont ca, de exemplu Formula 2 se transmite pe Eurosport, canal de larga acoperire?

Mihai Marinescu: Sper sa atraga, sper sa se uite la curse si sa considere F2 o platforma buna de promovare.

motorsportnews.ro: Succes in continuare si “pedal to the metal!”

One thought on “Formula 2: Mihai Marinescu la Silverstone”

Comments are closed.