Lewis Hamilton a egalat recordul de sapte titluri de campion al lui Michael Schumacher

Pilotul Mercedes, Lewis Hamilton a fost încoronat campion mondial egalând recordul de șapte titluri, al lui Michael Schumacher. Britanicul a obținut al patrulea său titlu mondial la rând, după ce a câștigat un incredibil de greu Mare Premiu al Turciei. Hamilton a utilizat pneurile de ploaie Cinturato Albastru timp de opt tururi, după care pneurile intermediare Cinturato Verde timp de 60 de tururi – fiind unul dintre cei trei piloți (alături de Sergio Perez de la Racing Point și Daniil Kvyat de la Alpha Tauri) care au oprit o singură dată.

Mario Isola*, directorul Pirelli F1: „Îl felicităm pe Lewis Hamilton pentru un incredibil al șaptelea titlu mondial obținut în mare stil după ce a plecat de pe poziția a șasea pe grilă, în timp ce managementul briliant al pneurilor i-a asigurat locul în istorie. A efectuat o singură oprire și efectiv și-a transformat pneurile intermediare în slick-uri spre finalul cursei, pentru a extrage maximum din ele. De la început a fost clar că vom avea o cursă complicată în care managementul startului și al pneurilor de ploaie, precum și confruntarea cu condițiile incerte ale unei piste în uscare vor fi cruciale, ceea ce s-a dovedit a fi cazul. Judecând după punctele de trecere, mai întâi de pe ploi pe intermediare după start, iar mai apoi la mijlocul cursei, cântărirea momentului ideal dacă să se treacă pe slick-iuri sau pe un nou set de intermediare pentru al doilea stint a fost lucrul decisiv. Admițând că punctul de trecere între ploi și intermediare era clar după datele acumulate ieri; decizia pentru a doua oprire a fost mult mai complicată în aceste condiții neobișnuite.” 

 

Întregul pluton a pornit pe pneurile de ploaie Cinturato Albastru, mai puțin cele două Williams, care au pornit pe pneurile intermediare Cinturato Verde. Punctul de trecere – în care timpii au devenit mai buni la schimbarea pe intermediare – a fost atins după 10 tururi de la startul cursei, ceea ce a declanșat o avalanșă a schimbărilor pe intermediare. Cei mai mulți piloți au mai oprit odată pentru un set nou de intermediare. Pilotul Williams, George Russel a efectuat cel mai lung stint pe setul inițial de intermediare, rulând 32 de tururi. Hamilton a rulat în al doilea stint pe intermediare timp de 50 de tururi, iar Perez 48.

 

Vremea a rămas rece pe timpul zilei, cu temperaturi ambientale și la nivelul pistei în jurul a 13 grade Celsius și cu ploaie înainte de start. Pista s-a mai uscat de-a lungul cursei, dar nimeni nu s-a decis să ruleze pe slick-uri – datorită asfaltului alunecos și a riscului de ploaie prognozat pentru finalul cursei, dar care nu s-a materializat.

 

* Mario Isola a fost testat pozitiv cu Covid-19 după Marele Premiu al Turciei, nemanifestand însă niciun simptom. In varstă de 51 de ani italianul, originar din Milano, este șofer de ambulanță voluntar și paramedic, el fiind implicat în acest rol de peste 30 de ani.