Marele Premiu al Canadei – Avancronica Pirelli

La fel ca Monaco, Canada nu este un circuit convențional și din acest motiv au fost selectate din nou cele mai moi compoziții din gama P Zero Formula 1: pneul hard este C3, cel medium C4 și cel soft C5. Dar aici similarițățile încetează. Circuitul Gilles Villeneuve – denumit astfel după cel mai de succes pilot canadian – vine cu încercări unice pentru piloți, fiind a doua apariția a celei mai soft compoziții, C5.

  • Montreal este un circuit semi-permanent cu asfalt fin, ce folosește parțial drumuri publice în zona Parc Jean Drapeau, care sunt deschise publicului pentru activități recreative în restul anului. Aceasta înseamnă că pista este în mod special „verde” și alunecoasă la începutul weekend-ului de Grand Prix, cu un mare grad de evoluție pe măsură ce suprafața de acoperă de gumă.
  • Canada se rezumă la accelerație și frânare, astfel că aducerea pneurilor față în temperatură reprezintă primul pas. Nu prea există zone de evacuare, astfel că apariția safety-car-ului este ceva comun, ceea ce desigur influențează strategia.
  • Vremea este variabilă, dar temperaturile scăzute și ploaia sunt ceva obișnuit aici în această perioadă a anului (in 2011, întreruperile cu steag roșu din cazua ploii au generat cel mai lung grand prix din istoria F1, a durat mai mult de patru ore). Ca rezultat al vremii scăzute și a condițiilor pistei, este așteptat un anumit grad de graining, în special al startul weekendului.
  • Spre deosebire de Monaco, există multe oportunități de depășire în Canada, viteze medii mult mai mari și multe zone de frânare. Aceasta îl face un circuit destul de sever cu frânele: echipele trebuie permanent să aibă grijă de acest aspect.
  • Anul trecut a fost folosit un mix de strategii, cei mai mulți piloți alegând varianta unei singure opriri, de asemenea influențată de apariția devreme a safety-car-ului. Primii doi la final (și la start) nu au pornit în cursă pe cea mai soft compoziție, ceea c ear putea fi cazul și acum. Sebastian Vettel (Ferrari) și Valtteri Bottas (Mercedes) au început pe ultrasoft – echivalentul actualului C4 – înainte de a trece pe supersoft, care nu mai apare în gama de anul acesta.

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „Vorbind pe larg, nominalizările noastre pentru Canada sunt similare cu cele de anul trecut, când hypersoft-ul a avut de asemenea a doua apariție după Monaco. Principala diferență este că cea mai dură compoziție disponibilă în acest weekend este ceva mai dură decât anul trecut și nu există niciun echivalent al supersoft-ului în gama 2019, asfel că alegerile sunt mult mai variate. În timp ce avem aceleași nominalizări ca și la Monaco, câteva echipe au comparat Montreal cu Baku – pentru care am făcut o selecție mai dură- din cazua vitezelor mai mari, a liniilor drepte mai lungi și a încercărilor mai dificile de a echilibra temperatura între pneurile față și spate. Montreal este de asemenea o cursă care are multă varietate în privința strategiei, a acțiunii pe pistă și a vremii. Echipele nu știu niciodată la ce să se aștepte, astfel că e important să acumuleze cât mai multe date despre pneuri pentru a avea o reacție potrivită la condițiile schimbătoare.”

 

ALTE NOUTĂȚI PIRELLI

  • Spre deosebire de Monaco, când echipele au făcut stocuri din cea mai moale compoziție, compoziția cea mai dură a fost selectată pentru Montreal. În particular, Ferrari  a ales cinci seturi din pneurile medium: mai mult decât oricare altă echipă de pe grilă. Aceasta ar putea indica că unele echipe le-ar putea utilize în Q2 pentru a porni cu ele în cursă.
  • Canada este unul dintre cele două grand prix-uri unde Pirelli este sponsor principal, alături de Franța. Compania italiană va fi de asemenea prezentă oficial la Formula 1 Fan Festival, care are loc la Chicago, duminică, în timpul weekendului Marelui Premiu al Canadei.
  • Pirelli a efectuat recent două zile de teste pentru pneurile prototip 2020 pe pista circuitului Paul Ricard, din Franța, cu Ferrari și Red Bull. Următorul test (pneuri slick) pentru 2020 va avea loc după Marele Premiu al Austriei.