Marelui Premiu al Spaniei: 9-11 mai 2014

Formula 1 se intoarce in Europa pentru ceea ce reprezinta in mod traditional o cursa cheie: Marele Premiu al Spaniei. Circuitul Montmelo este familiar echipelor care folosesc in mod frecvent revenirea in Europa pentru a introduce up-grade-uri semnificative, destinate sa imbunatateasca performantele si sa creasca forta de apasare aerodinamica. Aceasta adauga adeseori sarcini suplimentare asupra pneurilor pe un circuit care este si asa destul de solicitant pentru pneuri. In consecinta, Pirelli va aduce aici cele mai dure dintre compozitiile gamei pentru Formula 1.

 Crowds-during-2013-Spanish-GP

Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport: „Se spune adesea ca Barcelona ofera cea mai exacta reprezentare a ceea ce se va intampla in restul sezonului, deoarece o masina care performeaza bine la Barcelona ar trebui sa fie competitiva oriunde. Acelasi lucru este valabil si pentru pneuri, deoarece circuitul spaniol este unul dintre cele mai solicitante din intreg sezonul. Virajele lungi si rapide pun o mare presiune pe pneuri, iar rezultatul este degradarea rapida a acestora. Suprafata pistei este de asemenea destul de abraziva, iar temperaturile ambientale pot fi ridicate, ceea ce creste si mai mult incarcarea pe pneuri. In trecut am vazut si pana la patru opriri la boxe in Spania. Cu schimbarile pe care le-am adus pneurilor anul acesta, speram sa nu vedem mai mult de trei opriri pentru majoritatea piloților. Avem si un bun start pentru pregatirea sezonului viitor cu primul test de pneuri din Bahrain, urmand ca in Spania sa avem a doua sesiune cu patru echipe, imediat dupa cursa.

 

Jean Alesi, consultant Pirelli: ”Pentru pneuri, Barcelona este unul dintre cele mai dure circuite ale anului. Suprafata este destul de abraziva, dar principala provocare este reprezentata de virajele rapide in care trebuie sa accelerezi, ceea ce solicita in special trenul spate. Astfel ca este aboslut esential sa ai un set-up corect pentru a controla degradarea. Daca nu faci asta ajungi sa-ti distrugi rapid pneurile spate si incepi sa pierzi ritmp. Cealalta problema este reprezentata de franare si accelerare: cu pneuri uzate dureaza mai mult sa franezi si sa gasesti tractiunea in viraje. Sunt curios cum se vor prezenta anul acesta masinile la Barcelona: in teorie vor avea o apasare aerodinamica mai redusa ceea ce inseamna ca vor fi mai putin obositoare pentru piloti decat pana acum, dar trebuie sa vedem si cu ce noutati vor veni echipele.

 

Circuitul din punctul de vedere al pneurilor:

In timp ce Barcelona este in mod traditional folosit pentru testele de iarnă de foarte mult timp, acest lucru nu s-a intamplat si anul acesta, cand testele din pre-sezon au avut loc la Jerez si in Bahrain. Drept rezultat, echipele si Pirelli au venit la Barcelona fara nicio informatie asupra comportamentului noilor masini pe acest circuit.

 

Partea stanga a masinii lucreaza in mod special mai mult in Spania, cu cerinte puternice de tractiune asupra pneului stanga spate. Fortele laterale care actioneaza asupra ambelor pneuri din stanga sunt cele mai ridicate din intregul an.

 

Energia puternica ce actioneaza asupra compozitiilor face ca suprafata benzii de rulare sa atinga temperaturi maxime de 130 de grade Celsius. Exista o singura linie dreapta, astfel ca pneurile nu au prea multe sanse sa se raceasca pe durata unui tur.

 

Pneurile hard reprezinta o compozitie care lucreaza in conditii de solicitare maxima, fiind concepute pentru cele mai fierbinti si extreme conditii ale anului, in timp ce pneurile medii lucreaza intr-un registru mai jos, fiind destinate pentru o varietate mai mare de conditii. Aceasta combinatie asigura ca exista o solutie pentru gama larga de conditii care pot fi intalnite in Barcelona.

 

Opt din ultimele 10 curse din Barcelona au fost castigate de cel care a pornit din pole-position, subliniind astfel importanta calificarilor si dificultatea de a depasi in Spania. Astfel strategia poate deveni cruciala pentru a obtine pozitii mai bune in timpul cursei, asa cum s-a dovedit in 2013.

 

Anul trecut, Fernando Alonso a castigat cursa pentru Ferrari cu o strategie cu patru opriri, invingandu-l pe Kimi Raikkonen (Lotus) sosit al doilea, care a oprit de trei ori. Alonso a reusit si un nou record, devenind singurul pilot care a castigat o cursa la Montmelo pornind de pe pozitia a cincea a grilei.