Marco Wittmann a reusit prima victorie a carierei in DTM

După 42 de tururi pe circuitul cu o lungime de 4,574 kilometri, germanul Marco Wittmann a trecut primul linia de sosire, cu modelul Ice-Watch BMW M4 DTM, după o cursă plină de evenimente ce a deschis sezonul aniversar al DTM. Nu numai că a fost prima victorie din cariera DTM a pilotului în vârstă de 24 de ani – reuşită după doar 11 curse -, ci şi primul succes pentru BMW Team RMG şi cel de-al 60-lea pentru BMW în această competiţie.

Marco Wittmann 2014 podium

Pe 11 martie 1984, acum 30 de ani, Harald Grohs (Germania) – aflat la comenzile unui BMW 635 CSi – a câştigat pentru BMW prima cursă din istoria DTM, la Zolder. Trei ani mai târziu, Grohs a câştigat la Hockenheim în ceea ce a fost debutul noului BMW M3 în DTM. Succesul lui Wittmann face ca BMW M4 DTM să continue tradiţia specială a victoriei chiar în cursa de debut.

Mattias Ekström (Red Bull Audi RS 5 DTM) a reusit sa isi adjudece cea de-a doua p[ozitie a podiumului si ramane unul dintre cei mai experimentati piloti din campionat acesta fiind cel de-al 14-lea sau sezon in DTM. Adrien Tambay (Playboy Audi RS 5 DTM) a incheiat podiumul, francezul plecand din pole-position. Campionul en-titre Mike Rockenfeller (Schaeffler Audi RS5 DTM) a plecat din a zecea pozitie de pe grila de start si a reusit sa termine cursa pe locul al patrulea.   

Motorsports / DTM 1. race Hockenheim

Şase dintre cele opt BMW M4 DTM au încheiat cursa în puncte. Timo Glock s-a clasat al cincilea cu modelul Deutsche Post BMW M4 DTM, urmat de Bruno Spengler (BMW Bank M4 DTM), Martin Tomczyk (BMW M Performance Parts M4 DTM) şi Augusto Farfus (Castrol EDGE BMW M4 DTM), care au ocupat locurile de la al şaselea la al optulea. Joey Hand a câştigat şi el un punct, după ce a fost al zecelea cu Crowne Plaza Hotels BMW M4 DTM.

www.hoch-zwei.net

Cel mai bine clasat pilot din tabara Mercedes-Benz a fost Pascal Wehrlein (Gooix Mercedes AMG C-Coupé) care a terminat pe pozitia a 11-a, urcand cinci locuri dupa pozitia ocupata pe grila de start. 

Cei doi debutanţi, Maxime Martin (Belgia) şi António Félix da Costa (Portugalia), au rămas fără niciun fel de bonificaţii la debutul în DTM după ce şi-au încheiat evoluţiile pe locurile al 20-lea, respectiv al 21-lea. Félix da Costa a avut parte de o cursă remarcabilă cu Red Bull BMW M4 DTM şi o bună perioadă de timp s-a aflat în disputa pentru podium. Toate eforturile sale au fost insa spulberate in momentul in care l-a acrosat pe Timo Scheider (Germania, Audi) şi a primit o penalizare “drive-through” ce a urmat unui pit-stop cu probleme.

Jens Marquardt (director BMW Motorsport): “Ce week-end de vis la debutul BMW M4 DTM! Să revii la Hockenheim cu noul BMW M4 DTM şi să câştigi prima cursă, la jumătate de an de la ultima victorie cu BMW M3 DTM – nici că se putea mai bine. În acelaşi timp, a fost un succes mare pentru BMW Team RMG şi Marco Wittmann, care a avut o evoluţie absolut incredibilă şi a fost în propria ligă de-a lungul întregii zile. El a controlat autoritar toată cursa. A fost o plăcere să-l privesc. Totuşi, mai avem mult de muncit după acest succes. Pe de-o parte, echipa de la BMW Motorsport a lucrat intens pe parcursul ultimului an pentru a pregăti BMW M4 DTM. Niciodată nu poţi şti cu exactitate cât de bun eşti în comparaţie cu adversarii până nu are loc prima cursă. De aceea, suntem foarte fericiţi de rezultat. O menţiune specială merită întreaga echipă a lui Stefan Reinhold, care a muncit din greu la teste şi a făcut câteva schimbări pe bancul de teste de-a lungul iernii – cu rezultate notabile, după cum vedem. Merită toate laudele în acest moment. De asemenea, suntem foarte mulţumiţi să vedem alte cinci BMW în Top 10 şi cea de-a 60-a victorie pentru BMW în istoria DTM – totul sub un soare strălucitor şi în faţa unor tribune arhipline. Îmi pare rău pentru António Félix da Costa care, până la incident, a reuşit un debut absolut impresionant în DTM.

2014_DTM_Cursa_1_medium_1600x1066 (1)

Seful programului DTM, Audi Sport, Dieter Gass a declarat: “A fost o cursa buna pentru Audi, am reusit sa aveam trei masini in top 4 si strategiile diferite vorbesc de la sine pentru noul RS5 DTM. Ar fi fost posibila si victoria insa Marco Wittmann a fost foarte puternic in acest weekend si il felicitam pentru rezultat. De la rezultatul din weekend vom incepe sa dezvoltam in continuare pentru Oschersleben.”  

Wolfgang Schattling, seful programului DTM, Mercedes-Benz:Dorim sa ii felicitam pe cei de la BMW si pe Marco Wittmann. Pentru noi insa nu a fost o cursa prea placuta. Intreaga echipa a lucrat din greu pe parcursul iernii si meritam un rezultat mult mai bun ca cel obtinut. E clar ca nivelul performantei nu este cel pe care ni-l dorim. Vom lucra sa imbunatatim acest lucru si sunt sigur ca echipa noastra va gasi o solutie pentru a fi competitivi din nou.”     

Clasamente după etapa 1/10

Clasamentul piloţilor

1. Marco Wittmann 25p; 2. Mattias Ekström 18p; 3. Adrien Tambay 15p; 4. Mike Rockenfeller 12p; 5. Timo Glock 10p; 6. Bruno Spengler 8p; 7. Martin Tomczyk 6p; 8. Augusto Farfus 4p; 9. Timo Scheider 2p; 10. Joey Hand 1p.

Clasamentul echipelor

1. BMW Team RMG 25p; 2. Audi Sport Team Abt Sportsline 18p; 3. Audi Sport Team Abt 15p; 4. Audi Sport Team Phoenix 14p; 5. BMW Team Schnitzer 14p; 6. BMW Team MTEK 10p; 7. BMW Team RBM 5p.

Clasamentul constructorilor

1. BMW 54 pct; 2. Audi 47 pct; Mercedes-Benz 0 pct

Calendar 2014:

4 mai – Hockenheim (Germania); 18 mai – Oschersleben (Germania); 1 iunie – Budapesta (Ungaria); 29 iunie – Norisring (Germania); 13 iulie – Moscova (Rusia); 3 august – Spielberg (Austria); 17 august – Nürburgring (Germania); 14 septembrie – Lausitzring (Germania); 28 septembrie – Guangzhou (China); 19 octombrie – Hockenheim (Germania).