Pneuri noi in Formula 1

Incepand cu Marele Premiu al Canadei, Pirelli va introduce o gama revizuita a pneurilor P Zero pentru Formula1. Aceasta schimbare a fost luata dupa ultima cursa desfasurata in Spania, unde echipele au avut o strategie cu patru opriri la boxe per pilot. Noua gama va combina elementele din  2012 si 2013 pentru ca pneurile sa ofere deopotriva performanta si fiabilitate.

Paul Hembery

Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport, declara: 

 

Scopul nostru este sa furnizam echipelor o noua gama de pneuri care sa combine stabilitatea pneurilor din 2012 cu performanta celor actuale. Ca si companie, noi vom face intotdeauna cu rapiditate imbunatatiri acolo unde credem ca este necesar. Dupa evaluarea datelor din primele curse ale acestui sezon, am decis sa introducem o noua evolutie, dupa ce la Marele Premiu al Spaniei a fost clar ca numarul de opriri la boxe a fost prea mare. Marele Premiu al Spaniei a fost castigat cu patru opriri la boxe, ceea ce s-a mai intamplat o singura data in istorie. Aceste schimbari mai inseamna ca pneurile nu vor mai lucra atat de mult, reducandu-se numarul de orpiri la boxe.

 

Cu un timp limitat pentru teste, este evident ca gama initiala de pneuri pentru 2013 a fost probabil prea mult orientata spre performanta, pentru actualele regulamente. Oricum, identificand acum aceasta problema, suntem hotarati sa o rezolvam rapid. Merita subliniat ca actualele regulamente pentru testele de iarna limiteaza posibilitatea de a testa pneurile in aceleasi conditii precum cele din cursa, din cauza temperaturilor scazute si a timpului restrictiv.

 

Echipele sunt de aceeasi parere ca si noi ca este nevoie de mai mult timp si locatii diferite pentru viitoarele teste. Am dezvoltat gama 2013 pe baza simularilor atente, dar care oricum nu au fost suficiente, luand in considerare viteza imbunatatita a masinilor (de pana la 3 secunde pe tur).

 

De asemenea facem acest pas pentru a evita decopertarea care ne-a fost cauzata de debriurile de pe pista. Este important sa subliniem, ca aceste exfolieri ale pneurilor, care s-au produs prin desprinderea cauciucului, nu au compromis securitatea pneului, structura de rezistenta a acestuia nefiind afectata in niciun fel, ajutand pilotii sa incheie turul si sa schimbe in siguranta pneurile uzate. Aceste exfolieri au fost cauzate de debriurile care au supraincalzit pneul. Vrem sa multumim echipelor pentru continuitatea si extrem de valorosul suport acordat pe parcursul colaborarii cu ele pentru a identifica compromisul corect intre viteza pura, care ne-a facut lideri mondiali in segmentul pneurilor Ultra High Performance, si spectacolul global care este usor de urmarit azi de fanii Formulei 1.