Valtteri Bottas a câștigat Marele Premiu al Statelor Unite iar Lewis Hamilton a fost incoronat campion in F1 pentru a sasea oara

Pilotul Mercedes, Valtteri Bottas a câștigat Marele Premiu al Statelor Unite cu două opriri, în timp ce coechipierul său a obținut al șaselea titlu după ce a terminat al doilea având o strategie cu o singură oprire. Așa cum a fost adeseori cazul pe Circuit of the Americas a existat și acum o mare varietate de strategii de-a lungul întregului pluton, cu o luptă tactic tensionată între primii trei care s-a dus până în ultimul tur.

MOMENTELE CHEIE

  • Bottas a pornit din pole dar a picat în spatele coechipierului efectuând o oprire suplimentară. Finlandezul a beneficiat mereu de avantajul pneurilor mai proaspete pentru a prelua șefia cursei și a obține în final victoria.
  • Hamilton a fost unul dintre primii cinci piloți pe grilă care a pornit cu pneuri medium, dar a efectuat un prim stint mai lung decât rivalii înainte de a trece pe hard pentru o strategie cu o singură oprire, ceea ce a necesitat un management perfect al pneurilor.
  • Max Verstappen de la Red Bull a fost prins într-o luptă tactic cu Bottas pentru cea mai mare parte a cursei pe o strategie similar cu două opriri medium-hard-medium, dar nu a putut trece de Hamilton și a încheiat în final pe trei.
  • Pilotul Ferrari, Charles Leclerc, care a încheiat pe patru, a avut o strategie diferită cu două opriri. Utilizând toate cele trei compozițiile nominalizate. În ultimul stint pe soft el a obșinut punctul bonus suplimentar pentru cel mai rapid tur.
  • În spatele său, Alex Albon de la Red Bull a încheiat pe cinci, după ce ajunsese ultimul în primul tur ca urmare a unei opriri la boxe cauzate de un contact. El a efectuat în total trei opriri: singurul pilot care a făcut asta.
  • În total au fost cinci strategii diferite între primii șase: subliniind astfel multipele abordări ce pot fi făcute în Marele Premiu al Statelor Unite.
  • Condițiile meteo pentru cursă au fost la fel de clade ca și ieri, ceea ce a influențat comportamentul penurilor favorizând compozițiile mai tari.

CUM AU PERFORMAT PNEURILE:

  • HARD C2: Cheia cursei, utilizat de fiecare pilot în afară de Alex Albon de la Red Bull. Hamilton a efectuat un impresionant stint de 32 de tururi pe această compoziție încercând să câștige cursa cu o singură oprire.
  • MEDIUM C3: Doar patru piloți nu au utilizat această compoziție. A fost utilizată însă de primii cinci piloți de pe grilă la start.
  • SOFT C4: Utilizat de un număr de piloți la finalul cursei pentru sprint cu combustibil puțin, inlcusiv de Leclerc care a încheiat în afara podiumului dar care a reușit cel mai rapid tur.

 

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „Ultimele tururi în mod special au fost extrem de tensionate toți așteptând să vedem cum Lewis Hamilton va reuși să făcă cu o strategie cu o singură oprire să câștige cursa, împortiva unor piloți cu pneuri mult mai proaspete. Nu a ajuns chiar pe prima treaptă a podiumului dar a dus o luptă spectaculoasă în care strategia a fost importantă, astfel că felicitările noastre merg către Lewis pentru un bine meritat al șaselea titlu la finalul unui grand prix disputat. Felicitări desigur și Pentru Valtteri pentru victoria în această cursă cu o strategie complet diferită. În final, în condiții de vreme relative caldă, după un start mai rece al weekendului, a fost o luptă strânsă între strategiile cu una sau două opriri cu comppozițiile mai dure: doi dintre primii trei clasați orpind de două ori. Oricum am fost martorii unei vaste varietăți a strategiilor de-a lungul întregii glile cu o luptă strânsă de la start la sosire, exact ceea ce am vrut să vedem.”