30 de ani de BMW M5 aniversat cu cel mai puternic model construit vreodată: 600 CP

BMW M prezintă cel mai puternic BMW M5 din istoria modelului pentru a sărbători a 30-a aniversare a sedanului de înaltă performanţă. Pentru a marca a 30-a aniversare BMW M5 – fondatorul segmentului sedanurilor business de înaltă performanţă -, BMW lansează o ediţie specială exclusivă a actualului model. BMW M5 “30 Jahre M5” (30 de ani M5) va fi produs într-o serie limitată de 300 de unităţi şi se distinge prin performanţe crescute. Cu o putere maximă de 441 kW/600 CP şi un vârf al cuplului de 700 Nm, noul model special (consum mediu mixt: 9,9 l/100 km; emisii CO2 mixte: 231 g/km) este nu numai cel mai puternic BMW M5 ieşit vreodată din producţia de serie sub tutela BMW M GmbH, ci şi cel mai puternic automobil din istoria mărcii. “30 Jahre M5” sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde. Datorită aspectului exclusivist, inspirat de BMW Individual, şi numeroaselor detalii de echipare pentru îmbunătăţirea dinamicii şi a confortului, această ediţie specială se transformă într-un deziderat pentru orice colecţionar. Noul model poate fi comandat şi în România pentru un preţ de 113 418 Euro fără TVA.

BMW_M5_30_Jahre_medium_1600x1068 (2)

Pachet vast de măsuri pentru o creştere suplimentară a performanţelor

Sub capota BMW M5 “30 Jahre M5” se află un motor V8 de 4,4 litri, cu tehnologie M TwinPower Turbo, a cărui putere maximă – 441 kW/600 CP – o depăşeşte pe cea a modelului standard cu 29 kW/40 CP. Acest plus de putere a fost atins prin modificări bine calculate ale gestiunii motorului şi o creştere a presiunii de încărcare. Fundamentul acestor îmbunătăţiri a fost reprezentat de pachetul Competition. Conceput pentru a creşte semnificativ caracteristicile de manevrabilitate ale BMW M5, pachetul poate fi comandat opţional pentru modelul de bază şi face parte din echiparea standard a acestei ediţii speciale. Pachetul Competition cuprinde modificări printre care se numără reglajul revizuit al şasiului, cu arcuri şi amortizoare mai ferme, şi o scădere a gărzii la sol cu 10 milimetri. Pe lângă acestea, diferenţialul M activ din raportul final beneficiază de propria unitate de control pentru îmbunătăţirea suplimentară a tracţiunii. Pe de altă parte, direcţia cu funcţia M Servotronic are o gestiune mai directă. Iar modul M Dynamic al sistemului DSC (Dynamic Stability Control / control dinamic al stabilităţii) este orientat mai mult pe furnizarea unei manevrabilităţi sportive.

BMW_M5_30_Jahre_medium_1600x1068 (3)

Datorită potenţialului dinamic singular generat de aceste măsuri de îmbunătăţire a performanţelor, modelul special se transformă într-o propunere pentru distracţie, lucru evidenţiat suplimentar de timpul necesar pentru sprintul 0-100 km/h: 3,9 secunde.

 

Elemente de design pentru BMW M5 “30 Jahre M5”

În conformitate cu momentul aniversar care a inspirat crearea sa, ediţia specială a modelului a beneficiat de tratament BMW Individual. În consecinţă, automobilul beneficiază de un look mai dinamic comparativ cu “fratele” său cu specificaţie standard. Pentru aceasta, meritul principal îl are culoarea Frozen Dark Silver metalizat din portofoliul BMW Individual. Această finisare mată şi uşor strălucitoare accentuează silueta musculoasă şi elegantă a BMW M5. Conturul grilei radiatorului, branhiile cu marcaj “30 Jahre M5” de pe aripa faţă, inserţiile mânerelor uşilor şi ţevile duble de eşapament sunt finisate în negru cromat, ceea ce oferă accente sportive automobilului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru jantele M din aliaj uşor, de 20 de ţoli, în două culori, echipate cu anvelope mixte (faţă: 265/35 ZR 20, spate: 295/30 ZR 20).

 

Interiorul BMW M5 “30 Jahre M5” este şi el orientat spre sărbătorirea celei de-a 30-a aniversări a modelului. De exemplu, conducătorul şi pasagerul din faţă vor fi întâmpinaţi de inscripţia “30 Jahre M5” aflată pe pragurile uşilor faţă, în timp ce o plăcuţă pe care sunt înscrise “30 Jahre M5” şi “1/300” – cea din urmă face referire la seria limitată la 300 de unităţi a modelului – este integrată în banda decorativă Aluminium Trace de pe partea dreaptă a cockpitului. Logo-ul “30 Jahre M5” este brodat pe spătarul tuturor celor patru scaune ale sedanului.

BMW_M5_30_Jahre_medium_1600x1068

La ediţia specială “30 Jahre M5”, atât conducătorul, cât şi pasagerul din faţă beneficiază de scaune M multifuncţionale, a căror varietate de reglaje electrice oferă un nivel ireproşabil de ergonomie şi confort. Combinaţia de Alcantara şi piele – de culoare neagră – contribuie la asigurarea unui confort excelent al scaunelor şi la o ambianţă rafinată a interiorului, aşa cum fac şi decoraţiunile Alcantara Anthracite de pe consola centrală şi panourile uşilor. Volanul sport M este şi el îmbrăcat în Alcantara Anthracite. Printre alte puncte de atracţie din echiparea ediţiei speciale “30 Jahre M5” se numără sistemul de sonorizare high-end surround cu 16 difuzoare. Clienţii pot opta între versiunea Harman Kardon, cu o putere de 600 watt, şi sistemul Bang & Olufsen de 1.200 watt.

 

Prin impactul vizual, echipare şi performanţe, ediţia specială “30 Jahre M5” înseamnă mai mult decât o versiune aniversară elegantă a sedanului de înaltă performanţă ce a pus bazele segmentului – reprezintă un nou punct de reper al unei istorii de succes. Iar povestea care a început în 1984, la BMW Motorsport GmbH în München, continuă să accelereze şi în prezent pulsul fanilor din lumea întreagă.

BMW_M5_30_Jahre_medium_1600x1068 (4)

Istoria BMW M5
1984: modelul supersport BMW M1 asistă la naşterea unei legende.

Când inginerii de la BMW Motorsport GmbH au început să lucreze la dezvoltarea BMW M5 în 1984, gândurile lor erau îndreptate spre tehnologia sistemului de propulsie de la supersportiva BMW M1, construită între 1978 şi 1981. Motorul de la M1 – de 3,5 litri, cu şase cilindri dispuşi în linie – era deja utilizat la BMW M635 CSi, model a cărui premieră mondială fusese la Salonul Auto de la Frankfurt din 1983. Datorită arhitecturii pe care o cunoaştem drept dublu ax cu came şi celor şase fluturi individuali de acceleraţie, puterea motorului cu patru supape per cilindru a crescut la 210 kW/286 CP – nouă cai-putere suplimentar faţă de BMW M1. BMW Seria 6 Coupé şi Seria 5 Sedan aveau platformă comună, ceea ce le permitea inginerilor BMW Motorsport GmbH să transfere puternicul propulsor cu patru supape în modelul BMW din clasa executive. Teoria s-a transformat în realitate în momentul în care s-a demarat activitatea la proiectul BMW M5.

BMW_M5_30_Jahre_medium_1600x1052

Lansarea noului automobil în vara anului 1985 a însemnat crearea unei noi nişe de piaţă: segmentul sedanurilor de înaltă performanţă. Deloc surprinzător, BMW M5 a depăşit BMW M535i – disponibil cu 160 kW/218 CP, 141 kW/192 CP (cu pregătire pentru convertor catalitic) sau 136 kW/185 CP (echipat cu convertor catalitic)  şi lansat cu doar câteva înainte – ca cel mai puternic membru al gamei Seria 5. Surprinzător, BMW M5 a fost o imagine a discreţiei alături de M535i, care etala spoilere generoase ca dimensiuni şi o serie de alte apendice aerodinamice. Doar combinaţia de pneuri/jante mari, scăderea uşoară a gărzii la sol şi ecusonul discret de pe grila radiatorului şi capota portbagajului îl diferenţiau de omonimul său de serie.

 

În momentul în care conducătorul pornea motorul, BMW M5 dovedea care îi este potenţialul: timpul de 6,5 secunde necesar pentru sprintul 0-100 km/h şi viteza maximă de 245 km/h erau valori de neimaginat la acea vreme. Suspensia sport, diferenţialul blocant al punţii spate şi frânele cu discuri mari şi puternice pe fiecare roată aveau misiunea de a gestiona potenţialul dinamic îmbunătăţit al automobilului. La toate acestea se adăugau pneurile Michelin TRX în format 220/55 VR 390, a căror construcţie contribuia la menţinerea carcasei anvelopei pe jantă în cazul unei pierderi a presiunii. Din acest motiv, această tehnologie TRX poate fi considerată un precursor al anvelopelor run-flat din prezent.

 

Peste 2.200 de unităţi ale primei generaţii BMW M5 au părăsit halele BMW Motorsport GmbH din München atunci când producţia a fost oprită spre finalul anului 1987.

 

A doua generaţie în două variante de putere, disponibil şi ca versiune Touring

A doua generaţie BMW M5, dezvăluită în august 1988, a reprezentat continuarea perfectă a primului capitol de mare succes din istoria modelului. Noul model dezvolta 232 kW/315 CP din motorul cu şase cilindri – dezvoltat suplimentar -, a cărui capacitate a fost mărită cu 80 cmc (la 3.535 cmc) şi care acum includea tratare a gazelor de eşapament printr-un convertor catalitic. Prin urmare, sprintul de la 0 la 100 km/h se realiza în doar 6,3 secunde, în timp ce viteza maximă (limitată) era de 250 km/h.

 

Când a fost vorba de stil, nava-amiral a gamei Seria 5 a continuat tema discreţiei. Logo-urile “M5” din faţă şi din spate, evacuările mai mari şi garda la sol redusă cu 20 de milimetri erau singurele semne exterioare că era vorba de “über Seria 5”. Pe lângă acestea, jantele de 17 ţoli figurau în echiparea standard – pentru prima dată la un model BMW. Interiorul era cel care făcea o diferenţă mult mai clară între acest automobil şi versiunile obişnuite Seria 5, datorită scaunelor sport din faţă şi scaunelor individuale bine conturate din spate.

 

Spre sfârşitul anului 1991, moment până la care fuseseră comercializate 8.079 de unităţi, BMW M5 a beneficiat de un upgrade al motorului. Capacitatea a crescut la 3,8 litri, iar puterea maximă a ajuns la 250 kW/340 CP, ceea ce a permis ca sedanul să coboare sub şase secunde pe sprintul 0-100 km/h: 5,9 secunde. Electronica motorului intervenea şi de această dată pentru limitarea vitezei maxime la 250 km/h. O altă noutate în arsenalul BMW M5 era suspensia M adaptivă, care se baza pe sistemul de control electronic al amortizoarelor (Electronic Damper Control/EDC). Pentru clienţii care doreau o agilitate şi mai mare, BMW oferea “pachetul de suspensie Nürburgring”, care consta dintr-o bară antiruliu mai mare în spate, anvelope 255/40 mai late pentru puntea spate, direcţie sport Servotronic şi, mai ales, un reglaj sport comutabil pentru ajustarea forţei de amortizare.

 

Un alt tratament avea să urmeze la scurt timp când BMW Motorsport GmbH a lansat o variantă foarte specială a modelului: BMW M5 Touring. De asemenea un produs al măiestriei manufacturiere, tehnologia şi performanţele acestui “break puternic” le replicau în mare pe cele ale sedanului. În 1994, ca parte a procesului continuu de optimizare, BMW M5 a primit alte modificări suplimentare, printre care transmisie manuală cu şase trepte şi frâne compuse – o caracteristică aproape revoluţionară pentru acele timpuri. Discurile multicomponente cu rulmenţi antifricţiune ar putea să se extindă liber când se încălzesc, ceea ce le permite să evite trepidaţiile cauzate de discurile deformate de căldură. Frânele compuse au şi avantajul unui ciclu de viaţă mai lung şi a unei mase reduse. Între 1988 şi 1995 au fost vândute aproximativ 12.000 de unităţi BMW M5 – inclusiv aproape 900 de versiuni Touring.

 

1998: Rămas bun motorului cu şase cilindri dispuşi în linie

În toamna anului 1998, după o pauză de trei ani, BMW M5 a intrat în scenă cu cea de-a treia generaţie a modelului. De sub capotă a dispărut motorul cu şase cilindri dispuşi în linie, care a echipat modelul anterior – noul propulsor era un V8 de 4,9 litri, ce dezvolta 294 kW/400 CP. Cu detalii de design precum carcasele proeminente ale oglinzilor retrovizoare şi cele două evacuări cu ţevi duble, noul M5 a adoptat elemente provenite de la BMW M Roadster – bazat pe Z3 -, model care fusese lansat cu trei ani înainte, şi de la BMW M Coupé.

 

Pe lângă gestiunea Double-VANOS şi compensarea jocului supapei hidraulice, printre particularităţile împrumutate de la BMW M3 de către sedanul de înaltă performanţă a fost şi sistemul de lubrifiere cu carter cvasiuscat. O pompă de presiune şi două pompe de aspiraţie asigurau furnizarea optimă de ulei către motor, chiar şi când se conducea la limită. De asemenea, modelul dispunea de un diferenţial blocant mecanic, cu blocare în proporţie de 25% pentru tracţiune îmbunătăţită. Potenţialul dinamic disponibil era evidenţiat şi de performanţele automobilului – sprintul 0-100 km/h în 5,3 secunde şi o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h. Puterea de tracţiune a motorului V8 era şi ea impresionantă. Cuplul maxim de 500 Nm permitea ca BMW M5 să realizeze acceleraţia în reprize (80-120 km/h, treapta a patra) în doar 4,8 secunde. Puterea brută a motorului era stăvilită cu ajutorul discurilor de frână compuse. După ce şi-au făcut debutul pe puntea faţă şa precedenta generaţie M5, acestea erau disponibile acum şi pe puntea spate.

 

Până în primăvara anului 2003, aproximativ 20.500 de clienţi optaseră pentru un model BMW M5 cu motor V8. A treia generaţie a sedanului foarte performant era cel mai bine vândut M5 de până la acel moment, dar reamintea lumii şi de statutul special şi de poziţia de lider pe care le deţinea în segmentul pe care îl fondase.

 

2005: Intrarea într-o nouă dimensiune cu motorul V10

Noua încarnare a BMW M5 avea toate calităţile necesare pentru a scrie următorul capitol din istoria tot mai spectaculoasă a modelului. Cu o configuraţie V10 a motorului, a patra generaţie BMW M5 a stabilit un nou reper pentru tehnologia sistemului de propulsie în segmentul sedanurilor de înaltă performanţă. Cu o capacitate de 5,0 litri, o putere de 507 CP şi un cuplu maxim de 520 Nm, M5 era cel mai puternic automobil de serie din întregul portofoliu de modele BMW. Puterea specifică de 100 CP/litru însemna că motorul ar fi putut fi folosit şi în competiţii. Aprecierea de care s-a bucurat motorul BMW M5 la nivel mondial a fost evidenţiată şi de cele două victorii consecutive în prestigioasa competiţie “Engine of the Year Awards” (2005 şi 2006). Era pentru prima dată în istoria premiilor când acelaşi motor a câştigat, doi ani la rând, locul întâi în clasamentul general. Iar reuşita a fost completată de V10 cu succesele reuşite în 2007 şi 2008 la categoria “peste 4,0 litri”.

 

Motorul cu 10 cilindri era combinat standard cu transmisia M secvenţială cu şapte trepte, astfel că a patra generaţie M5 era propulsată de la 0 la 100 km/h în doar 4,7 secunde. Vitezometrul depăşea plafonul de 200 km/h în 15 secunde şi se oprea la 250 km/h când intervenea electronica. O apăsare rapidă a butonului Power de pe consola centrală era necesară pentru a se dezvolta întreaga putere a motorului, pentru că electronica oferea, într-o setare axată pe confort, doar 400 CP la pornirea propulsorului.

 

În 2007, gama M5 a fost încă o dată extinsă pentru a face loc şi unei variante break. În ciuda unei mase mai mari cu 100 kg, BMW M5 Touring a reuşit să obţină performanţe dinamice asemănătoare variantei Sedan, sprintul 0-100 km/h fiind realizat în 4,8 secunde.

 

Până în vara anului 2010, BMW a vândut 20.548 de unităţi din cea de-a patra generaţie BMW M5, 1.025 dintre acestea fiind versiuni Touring. Aceasta înseamnă că modelul cu motor V10 a depăşit vânzările înregistrate de predecesorul său.

 

Revenirea motorului V8 pentru a cincea generaţie

Actualul BMW M5, lansat în 2011, este disponibil doar în versiune Sedan şi are din nou un motor V8 care furnizează puterea cu ajutorul tehnologiei M TwinPower Turbo, astfel că se dezvoltă 412 kW/560 CP la o capacitate de 4,4 litri. Combinat cu o transmisie M cu dublu ambreiaj cu şapte trepte, diferenţial M activ pe puntea spate şi tehnologie a suspensiei specifică modelului – adaptată cu precizie pentru caracteristicile de performanţă ale automobilului -, motorul capabil să urce în turaţii furnizează performanţe dinamice remarcabile.

BMW_M5_30_Jahre_medium_1600x1068 (1)

După cea mai recentă serie de îmbunătăţiri aduse modelului în vara anului 2013, clienţii au posibilitatea de a accentua caracteristicile de performanţă ale M5 prin comandarea pachetului Competition opţional. Acesta aduce diferite modificări şasiului şi sistemului de propulsie, dar şi un plus de putere motorului V8 – totalul ajunge la 423 kW/575 CP. Sprintul de la 0 la 100 km/h se realizează în 4,3 secunde – faţă de 4,4 secunde. Totodată, viteza maximă – limitată electronic la 250 km/h cu pachetul Competition – poate fi crescută la 305 km/dacă se comandă pachetul opţional M Driver. Mai mult, din martie 2013, clienţii pot comanda opţional şi frânele ceramice M Carbon, mai robuste şi mai eficiente.