Calendarul Pirelli 2012 “SWOON”, semnat Mario Sorrenti, prezentat la Bucuresti

Cea de-a 39 ediție a Calendarului (“The Cal™”) este opera lui Mario Sorrenti, primul fotograf italian din istoria Calendarului Pirelli, care a devenit un adevărat cult. Napolitan prin naştere şi new-yorkez prin adopție, Sorrenti a ales insula Corsica şi peisajul său sălbatic pentru a crea al său “swoon”: extazul capturat în imagini.

 

Calendarul Pirelli 2012 a fost prezentat presei de la Bucureşti, miercuri 21 decembrie.  După premiera sa globală care a avut loc la începutul acestei luni la New York, în clădirea “The Armory”, un reper militar din secolul al XIX-lea, calendarul Pirelli este prezentat pentru al saselea an consecutiv in Romania. Gazda evenimentului a fost dl. Giuseppe Cangelosi, CEO Pirelli Tyres Romania, care a mentionat ca Romania se numara printre putinele tari in care Calendarul este prezentat oficial mass-mediei, acest lucru evidentiind implicarea pe care compania Pirelli o are in Romania.

 

În Calendarul 2012  sunt prezente 12 protagoniste, nouă modele şi trei actriţe. Printre modele se numără braziliana Isabeli Fontana (Calendarul 2003, semnat de Bruce Weber, 2005 de Patrick Demarchelier, 2009 de Peter Beard şi 2011 de Karl Lagerfeld), rusoaica Natasha Poly (Calendarul Pirelli 2011 de Karl Lagerfeld), olandezele Saskia de Brauw şi Lara Stone (Calendarul 2009 de Peter Beard şi 2011 de Karl Lagerfeld), americancele Joan Small și Guinevere Van Seenus (Calendarul 2006 de Mert şi Marcus), poloneza Malgosia (Calendarul 2009 de Peter Beard), lituaniana Edita Vilkeviciute, britanica Kate Moss (Calendarul 1994 de Herb Ritts și 2006 de Mert şi Marcus). Actrițele sunt ucraineana Milla Jovovich (Calendarul 1998 de Bruce Weber), italianca Margareth Madè şi japoneza Rinko Kikuchi.

 

Relaţia intensă dintre un fotograf şi Muza lui este însăşi esenţa creării unui dialog estetic puternic care conduce la sublimul frumuseţii naturale. În realizarea Calendarului, am abordat subiecţii fotografiilor mele prin construirea unei relaţii directe, intime şi reale care mi-a permis să impregnez imaginile cu puritate. În “extaz”, am pus corpurile în contact direct cu Natura, care le cuprinde ca şi cum acestea ar fi o prelungire a ei, într-o serie de imagini în care pietre, pământ, trunchiuri de copac, cer şi mare sunt toate transformate într-un fundal pentru corpuri, spune Mario Sorrenti, un artist a cărui faimă s-a construit pe talentul său extraordinar pentru nuduri.

Mario Sorrenti s-a născut laNapoli, în Italia, în 1971. Când avea zece ani, familia sa s-a mutat la New York, ceea ce le-a oferit mari oportunităţi , fiind o familie foarte creativă. Tatăl lui Mario era artist, şi mama sa a lucrat în industria modei. În adolescenţă, Mario a început să-şi documenteze viaţa prin intermediul fotografiei şi unor jurnale elaborate, pe care le umplea cu fotografii proprii, desene, imagini care-l inspirau şi observaţii. Încă din adolescenţă, el a început să facă fotografii în mod profesionist la Londra, pentru The Face, şi a intrat destul de repede în arena mai mare a revistelor Elle şi Harper’s Bazaar. Munca lui a intrat în atenţia lui Calvin Klein şi, la vârsta de 21 de ani, a creatcampaniapentru parfumul Calvin Klein Obsession care avea ca vedetă pe tânăra model Kate Moss, şi cuprindea inclusiv spoturi de televiziune. Mutându-se la New York, Sorrenti a devenit rapid un fotograf vedetă pentru publicaţii cum ar fi Harper’s Bazaar, Vogue Franţa, Vogue Italia, V Magazine, W Magazine, Vanity Fair, Self Service, Another Magazine, Arena Homme Plus și Vogue Hommes International.