Două medalii de aur şi una de argint pentru Alessandro Zanardi la Campionatele Mondiale de paraciclism

Trei competiţii, două medalii de aur şi o medalie de argint: la Campionatele Mondiale de paraciclism, desfăşurate sub egida UCI la Greenville (statul Carolina de Sud, SUA), Alessandro Zanardi (Italia) a confirmat din nou că este unul dintre cei mai buni ciclişti cu dizabilităţi din lume. Ambasadorul mărcii BMW şi pilotul oficial BMW a sărbătorit numeroase succese în categoria MH5 (handcycle masculin). Joi, el a câştigat proba de ştafetă cu echipa naţională a Italiei, sâmbătă şi-a apărat titlul mondial la contratimp, iar luni a obţinut medalia de argint în proba de fond pe şosea.

Alessandro Zanardi

În închiderea Campionatelor Mondiale de la Greenville, sportivii au parcurs un traseu de 61,2 kilometri, Zanardi fiind campionul en-titre la startul întrecerii. Concursul s-a dovedit a fi un adevărat thriller. Grupul fruntaş format din mai mulţi ciclişti a mers compact de la start până aproape de sosire, iar soarta cursei avea să se decidă pe ultimii metri. Până aproape de linia de sosire, Zanardi şi rivalul său sud-african, Ernst van Dyk, au luptat din greu pentru cununa de campion mondial. De această dată, van Dyk a fost cel care a triumfat, trecând linia de sosire cu doar câteva sutimi de secundă în faţa lui Zanardi, ocupantul poziţiei a doua.

 

Cu siguranţă, sunt fericit de rezultatele pe care le-am obţinut aici, la Greenville – medalie de aut la ştafetă, medalie de aur la contratimp şi medalie de argint în proba de fond pe şosea“, a concluzionat Zanardi. “Desigur că mi-aş fi dorit să-mi apăr titlul mondial în proba de fond, dar am pierdut în faţa lui Ernst van Dyk, care este un sportiv de excepţie şi care a avut un sprint fantastic. Trebuie să recunosc că am avut o mică problemă, pentru că la începutul sprintului am lovit o denivelare, am fost obligat să încetinesc pentru o secundă, moment în care el a luat un mic avans şi a fost foarte dificil să revin. Dar, în orice caz, ar fi fost greu să câştig împotriva lui chiar şi fără acea problemă, aşa că locul al doilea este fantastic. Au fost Campionatele Mondiale şi mă întorc cu trei medalii, aşa că nu cred că aş fi putut cere mai mult. Pentru vârsta mea – mă apropii de 48 de ani -, este minunat şi vestea cea bună este că nu voi renunţa şi voi reveni şi mai puternic – aşa că Ernst este avertizat de pe acum.

Alessandro Zanardi 3

După aceste zile încununate de succes în Carolina de Sud, Zanardi se va întoarce în Europa, unde va reveni în cockpitul modelului BMW Z4 GT3. Week-endul care urmează, el va participa la cea de-a cincea etapă a sezonului 2014 din Blancpain Sprint Series, care va avea loc la Portimao (Portugalia), între 5 şi 7 septembrie.

 

Rezultate Alessandro Zanardi

Ştafetă: 1. Italia (Vittorio Podesta, Luca Mazzone, Alessandro Zanardi) 34:13; 2. SUA (William Groulx, William Lachenauer, Daniel Cnossen) +0:39; 3. Elveţia (Jean-Marc Berset, Tobias Fankhauser, Heinz Frei) +1:48.

Contratimp: 1. Alessandro Zanardi (Italia) 25:21,98; 2. Ernst van Dyk (Africa de Sud) +30,97; 3. Tim de Vries (Olanda) +35,28.