Două modele BMW Z4 GT3 în Top 10 la Nurburgring 24H

Finalul ediţiei din acest an a cursei de 24 de ore de la Nürburgring (Germania) nu a fost unul fericit pentru echipele BMW Sports Trophy. În ciuda faptului că a avut evoluţii consistente şi a fost lider al cursei la un anumit moment, podiumul a evitat BMW la cea de-a 42-a ediţie a competiţiei de anduranţă, desfăşurată în faţa a 250.000 de spectatori. BMW Sports Trophy Team Schubert, cu modelul #20 BMW Z4 GT3, a fost implicată într-o fascinantă bătălie tripartită pentru şefia clasamentului, alături de Audi şi Mercedes, până cu două ore înainte de finalul cursei. Cu toate acestea, Claudia Hürtgen (Germania), Dominik Baumann (Austria), Jens Klingmann (Germania) şi pilotul BMW în DTM Martin Tomczyk (Germania) au coborât în clasament din cauza îndoirii unei bielete, piesă care a trebuit înlocuită în timpul unui pit stop mai lung. După 157 de tururi, cei patru au încheiat pe locul al şaselea. Ferdinand Stuck (Germania), Max Sandritter (Germania), Christopher Brück (Germania) şi Dennis Rostek (Germania) au terminat pe un remarcabil loc al optulea, cu modelul #28 BMW Z4 GT3 înscris de echipa Walkenhorst Motorsport.

2014_24h_Nurburgring_medium_1600x1065 (1)

Cursa s-a încheiat prematur pentru celelalte modele BMW Z4 GT3 înscrise de echipele BMW Sports Trophy – Schubert, respectiv Marc VDS. Maşina #19 BMW Sports Trophy Team Schubert s-a retras ca urmare a unei defecţiuni a suspensiei după doar patru ore de cursă. Cele două BMW Z4 GT3 ale BMW Sports Trophy Team Marc VDS au părăsit întrecerea pe parcursul nopţii, din cauza unor accidente suferite pe când se aflau în situaţii promiţătoare. Atât Marco Wittmann (Germania – pilot BMW în DTM), cât şi Bas Leinders (Belgia) au fost implicaţi în coliziuni. Maşinile lor au fost afectate prea mult pentru a mai putea continua cursa.

 

Încă o dată, cursa de 24 de ore ce se desfăşoară pe bucla Nordschleife de la Nürburgring s-a dovedit dramatică – cu un final dezamăgitor pentru noi“, a declarat directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt. “În ciuda numeroaselor obstacole, ne-am aflat printre lideri până aproape de finalul cursei datorită maşinii #20. BMW Sports Trophy Team Schubert şi piloţii Claudia Hürtgen, Jens Klingmann, Dominik Baumann şi Martin Tomczyk nu au fost recompensaţi pentru angajamentul de care au dat dovadă. Ei au fost obligaţi să renunţe la orice clasare pe podium ca urmare a unui pit stop necesar pentru reparaţii, petrecut cu două ore înainte de final, iar în final au ocupat locul al şaselea. Anterior, celelalte modele BMW Z4 GT3 ale echipelor BMW Sports Trophy au fost implicate în accidente şi au trebuit să abandoneze. Aceasta a demonstrat cât de nemiloasă a fost cursa şi în acest an. Din aceste motive, suntem mai mult decât bucuroşi că Walkenhorst Motorsport a reuşit o clasare în Top 10, clasându-se pe locul al optulea cu #28 BMW Z4 GT3. În plus, BMW M235i Racing a fost un plus de valoare pentru grilă la debutul său în cursa de 24 de ore şi a oferit multă acţiune în categoria Cup2. Cursa a fost plină de evenimente, foarte obositoare şi greu de anticipat. Din nefericire, de această dată nu am avut norocul de care ai nevoie pe cel mai dificil circuit din lume. Felicitări echipei învingătoare, Phoenix.

2014_24h_Nurburgring_medium_1600x1067

Locul întâi în mult disputata categorie BMW M235i Racing Cup – şi ocupanţii poziţiei a 29-a în clasamentul general – a fost obţinut de Daniel Zils (Germania), Norbert Fischer (Germania), Uwe Ebertz (Germania) şi Timo Schupp (Germania), piloţii echipei Adrenalin Motorsport. Cei patru s-au impus şi în clasamentul interimar – după şase, 12, respectiv 18 ore -, astfel că au obţinut puncte importante pentru clasamentul general.

 

Modelul BMW M235i Racing înscris de BMW Motorsport şi purtător al unui design special – pilotat de jurnaliştii Marcus Schurig (Germania) şi Jethro Bovingdon (Marea Britanie), fostul pilot MotoGP Alex Hofmann (Germania) şi juniorul BMW Motorsport Alexander Mies (Germania) – a trecut cu bine peste debutul într-o cursă de 24 de ore, fără nicio problemă tehnică, şi a încheiat pe un onorabil loc 53. Sâmbătă seară, maşina a fost implicată într-un incident în secţiunea Flugplatz a circuitului, ceea ce a dus la accidentarea unui comisar de traseu în momentul când acesta a sărit peste glisierele de protecţie – el a fost dus la spital. “Îmi pare foarte rău de acest incident“, a declarat Mies, care se afla la volan în acel moment. “Nu am văzut steagurile galbene şi nu am încetinit suficient. A fost greşeala mea şi îmi cer scuze. Îi urez comisarului însănătoşire grabnică.

 

Pentru cursa de 24 de ore de la Nürburgring, modelele BMW Z4 GT3 înscrise de echipele BMW Sports Trophy au avut faruri echipate cu tehnologie BMW laser. Prima apariţie în cursă a acestei tehnologii inovatoare, la etapa de calificare pentru maratonul din Masivul Eifel – în aprilie -, a fost o premieră mondială.

 

Declaraţii după 24 de ore.

 

Claudia Hürtgen (BMW Sports Trophy Team Schubert, locul 6): “Cu siguranţă că eşti dezamăgit după o asemenea cursă. Am vrut să câştigăm – şi am dat totul pentru a reuşi. Cu toate acestea, nu a fost să fie. Îmi pare rău pentru întreaga echipă, care a făcut o treabă foarte bună şi de această dată. Maşinile au fost pregătite foarte bine, dar îţi trebuie şi un pic de noroc în cursă – iar noi nu l-am avut.

 

Dominik Baumann (BMW Sports Trophy Team Schubert, locul 6): “Faza finală a fost interesantă. Am încercat să scot maximum posibil din maşină. Maşina a fost foarte bună, deşi am fost obligaţi să înlocuim o bieletă. A fost şi foarte cald pentru pneuri. Cu toate acestea, am discutat cu echipa şi am decis că ar trebui să atac din nou pentru a încerca recuperarea poziţiilor. A fost un interval atractiv, dar mă bucur că am ajuns la final şi că s-a încheiat. A fost o cursă dificilă şi, din păcate, au fost câteva incidente care ne-au costat un rezultat mai bun. Dacă privim strict din punct de vedere al vitezei şi al rezistenţei, am fi putut câştiga cursa.

2014_24h_Nurburgring_medium_1600x1065

Jens Klingmann (BMW Sports Trophy Team Schubert, locul 6): “Cred că meritam să fim pe podium. Am reuşit să punem sub presiune modelul Audi învingător pentru o lungă perioadă. Pe de-o parte, sunt mulţumit, pachetul nostru fiind cel potrivit şi am fi putut realiza un rezultat bun. Pe de altă parte, dezamăgirea este firească. Din moment ce ai ajuns pe prima poziţie, este clar că vrei să continui şi să câştigi. A fost un sprint de 24 de ore, cu foarte multă acţiune – iar tehnologia BMW laser s-a dovedit un real avantaj pe timpul nopţii.

 

Martin Tomczyk (BMW Sports Trophy Team Schubert, #20, 6th): “Această ediţie a cursei de 24 de ore de la Nürburgring a demonstrat încă odată ce se poate întâmpla. Din nefericire, ghinionul a lovit ultimul dintre cele patru BMW Z4 GT3 spre finalul cursei. Este păcat pentru că eram bine plasaţi să atacăm una dintre primele două poziţii. În cele din urmă am ocupat locul al şaselea. Am venit aici să câştigăm. Acesta era obiectivul. Orice alt rezultat este o dezamăgire.

 

Max Sandritter (Team Walkenhorst, #28, locul 8): “Am vrut să ne clasăm în Top 10 – şi am reuşit acest lucru, ba chiar am ocupat locul al optulea. Niciodată nu ne-am gândit că vom fi al doilea cel mai bine clasat model BMW. Maşina noastră, BMW Z4 GT3, a funcţionat fără probleme şi echipa a făcut o treabă remarcabilă. A fost prima mea cursă de 24 de ore într-un model GT3 şi am reuşit să ajung la final de la prima încercare – senzaţional.

 

Alex Hofmann (BMW M235i Racing, #235, locul 53): “A fost o cursă extrem de plăcută. A fost o onoare pentru mine să pilotez la start şi să trec linia de sosire. La început a fost puţină nebunie pe circuit, după care lucrurile s-au calmat şi ne-am găsit ritmul potrivit. Am învăţat multe şi sper că voi avea posibilitatea de a transfera fascinaţia acestei curse din cockpit spre telespectatori. Aş dori să mulţumesc întregii echipe pentru munca perfectă pe care a depus-o pe tot parcursul week-endului şi, bineînţeles, echipei BMW Motorsport pentru şansa oferită.

 

Matthias Unger (Team Principal, Adrenalin Motorsport, BMW M235i Racing, #308, locul 1 în clasa Cup2): “Am obţinut ceea ce ne-am propus. Am intrat în cursă cu o strategie clară – şi am respectat-o. S-a dovedit a fi de succes. Ca director al echipei, am pilotat şi eu, aşa că ştiu ceea ce înseamnă cursa de 24 de ore. Am avut o formulă de piloţi foarte buni, care au dovedit inteligenţă în cockpit şi care au respectat ceea ce am stabilit anterior. În plus, am avut o superechipă şi o maşină pregătită excelent. BMW M235i Racing a funcţionat perfect. Nici că putea rula mai bine de atât.