31 de masini pentru cel de-al treilea sezon WEC

Cel de-al treilea sezon al Campionatului Mondial de Anduranta (FIA WEC) a luat startul joi prin conferinta de presa la care s-au anuntat cele 31 de masini care se vor afla pe grila de start a fiecarei curse de anul acesta, reprezentand un total de 10 tari.

WEC

In clasa regina, LM P1, s-au inscris nu mai putin de noua masini, sase ale echipelor de uzina, iar trei apartinand echipelor private. In lupta motoarelor hibride s-au inscris Audi cu doua prototipuri noi care pastreaza titulatura Audi R18 e-tron quattro, Toyota cu noul TS040 HYBRID si Porsche cu doua modele 919 Hybrid care isi vor face pentru prima data aparitia in public in timpul testelor de pe circuitul  din Le Castellet la sfarsitul lunii martie.

Porsche 919 Hybrid cockpit
Porsche 919 Hybrid cockpit

Rebellion Racing a inscris doua prototipuri Rebellion Toyota R-One avandu-i ca piloti principali pe Nicolas Prost si Matthias Beche, iar Lotus si-a anuntat prezenta cu un prototip nou, T129-AER, cu Christian Albers ca pilot principal.

 

Competitia de la clasa LM P2 va continua anul acesta cu 7 masini. Campionii din 2013 de la clasa LM P1 din randul echipelor private, Strakka Racing, se intorc in WEC cu un prototip Dome S103 cu motorizare Nissan.

 

G-Drive Racing ocupa unul din cele 3 locuri “rusesti” de pe grila din acest an. Echipa schimba masina  de anul trecut cu un Morgan-Nissan, iar ca pilot principal il mentine pe Roman Rusinov. Celelalte doua locuri sunt ocupate de echipa SMP Racing, echipa care anul trecut a uimit pe toata lumea castigand trofeul categoriei GTC din Seria Europeana Le Mans (ELMS) la prima participare. SMP Racing a inscris doua prototipuri Oreca-Nissan cu campionul categoriei GTC din ELMS Kirill Ladygin si Sergey Zlobin ca piloti principali.

Nissan LM P2 G-Drive

Millenium Racing va participa de asemenea cu doua prototipuri Oreca-Nissan cu Fabien Giroix si Stefan Johansson, iar ultimul loc din aceasta categorie este ocupat de o echipa cu bazele in Hong Kong, KCMG, cu un Oreca-Nissan.

 

7 masini s-au inscris si in lupta pentru titlul la clasa LM GTE Pro. Campioana de anul trecut la aceasta categorie din ELMS, RAM Racing va debuta anul acesta in WEC cu un Ferrari 458 Italia, la categoria LM GTE Pro, cu Matt Griffin ca pilot principal si  cu un al doilea Ferrari 458 in categoria destinata amatorilor.

Porsche 911 RSR

Ferrari si AF Corse isi vor apara titlul de la constructori si echipe cu o pereche de Ferrari 458 Italia, cu Gianmaria Bruni in prima masina si Davide Rigon in cea de a doua. Porsche va fi prezent prin echipa Manthey cu Patrick Pilet si Marco Holzer in doua 911 RSR, in timp ce doua Aston Martin Vantage V8 vor concura pentru echipa Aston Martin Racing cu Darren Turner in masina cu numarul 97 si Stefan Mücke in cea cu numarul 99.

 

Pilotii amatori nu se lasa mai prejos, astfel ca la clasa LM GTE Am s-au inscris 8 masini dintre care patru Ferrari, doua Porsche si un Aston Martin. AF Corse va avea doua masini la aceasta clasa, pilotate de Luis Perez Companc si australianul Stephen Wyatt. Campioana de anul trecut, echipa 8Star Motorsports s-a intors sa isi apere titlul cu un F458 cu directorul echipei ca pilot principal, Enzo Potolicchio. Al patrulea F458 va fi cel al lui Johny Mowlem din echipa RAM Racing.

 

Proton Competition revine alaturi de Christian Ried ca pilot pricipal pentru Porche-ul 911 GTR RSR, in timp ce echipa belgiana, Prospeed Competition, s-a inscris tot cu un 911, pilotat de Francois Perrodo.

 

Cele doua Aston Martin inscrise de Aston Martin Racing vor fi pilotate de danezul Kristian Poulsen si canadianul Paul Dalla Lana.

 

Pierre Fillon, presedintele ACO, a declarat: “Organizatia ACO este foarte multumita sa vada o asemenea grila pentru cel de-al treilea sezon al Campionatului Mondial de Anduranta. Aceste 31 de masini reprezinta crema curselor de anduranta si reprezinta ambasadorii Le Mans pe scena mondiala. 2014 va aduce numeroase schimbari pentru clasa LM P1. Suntem foarte bucurosi sa ii vedem pe cei de la Porsche revenind la cel mai inalt nivel al curselor de anduranta si abia asteptam sa vedem bataliile ce vor avea loc intre Porsche, Audi si Toyota. Suntem de asemenea multumiti sa vedem ca s-au inscris si echipe private in aceasta clasa si abia asteptam sa vedem masinile echipelor Rebellion si Lotus in actiune. Totusi, FIA WEC inseamna mai mult decat LM P1 si vrem sa le uram tuturor competitorilor succes in 2014. Ne vedem la Silverstone in aprilie.”