6 luni până la Red Bull Romaniacs, a 11-a editie


 • Noi categorii de concurs;
 • Cele 350 de locuri disponibile s-au epuizat de la jumătatea lunii ianuarie;
 • Rideri din 33 de tari;

 

Day 4 of the RedBull Romaniacs 2013, in Sibiu, Romania. July 6th 2013

Cea de a 11-a ediție a celui mai dificil raliu hard enduro din lume se va desfășura în perioada 15-19 iulie, iar așa cum este tradițional startul se va da cu Prologul din centrul Sibiului. Pentru a asigura o competiție de calitate și pentru a proteja mediul, numărul riderilor admiși a fost stabilit la 350. Toate locurile disponibile au fost ocupate deja de la mijlocul lunii ianuarie, iar cei care doresc să își depășească limitele și nu pot concura în acest an se pot înscrie la ediția din 2015 (înscrierile vor debuta pe 1 octombrie 2014). Printre cei care vor veni cu pretenții la top 5-ul clasei Gold se număra rideri precum: Graham Jarvis (Husqvarna – Marea Britanie), Jonny Walker (KTM – Marea Britanie), Alfredo Gomez (Husqvarna – Spania), Chris Birch (KTM – Noua Zeelandă), Andreas Lettenbichler (KTM – Germania), David Knight( Sherco – Marea Britanie), frații Dan și Ben Hemingway (Beta – Marea Britanie), Homero Diaz (KTM-Mexic).

 

Pentru ediția din acest an conceptul a suferit câteva modificări, Martin Freinademetz și echipa sa luând în considerare feedback-ul primit din partea concurenților dar și durata de parcurgere a traseelor si procentajul celor care ajung la finiș. În conculzie s-a dorit o diversificare optimă a traseelor și astfel s-a ajuns la schimbarea categoriilor. Vor fi în total patru categorii: Gold (Aur),  Silver (Argint), Bronze (Bronz), Iron (Fier). Două dintre ele, Silver și Bronze vor avea clasament atât pentru single cât și pentru echipe.

 

Gold înseamnă IMPOSIBIL de parcurs (asta dacă nu ești un semizeu în enduro extrem) și Iron se traduce prin “o dificilă cursă de patru zile fără secțiuni IMPOSIBILE “. Totuși, tineți cont că și clasa Iron nu este chiar o ”plimbare prin parc”, iar riderii trebuie să fie bine pregătiți ca să poată ajunge la finiș.

 

În general, traseul tuturor claselor are lungimi ce variază între 100 și 200 km/zi și include pauza de 20 de minute de la punctul de service. Timpul de parcurgere al traseului este similar pentru toate clasele, iar media este undeva între 6 și 8 ore.

 

Pentru a fi pe lista celor care termina raliul un rider trebuie să aibe suficiente abilităti tehnice pentru a-și duce motocicleta în fiecare zi la finiș; în plus trebuie să vină cu motocicleta bine pregătită pentru un eveniment de enduro extrem și să se antreneze când vine vorba de utilizarea GPS-ului.

 

Detalii despre traseul Red Bull Romaniacs 2014 :

 

Rutele pentru ediția a 11-a a celui mai dificil raliu hard enduro din lume sunt trasate, iar în perioada următoare vor fi definitivate. Directorul de traseu Klaus Sorensen ține însă să precizeze că nu este vorba de o plimbare prin parc : Va fi dur, dar scopul nostru este ca în fiecare zi orice pilot să spună la final că aceasta a fost cea mai bună zi a sa pe motocicletă!  Traseul din 2014 este un mix între porțiuni dificile și peisaje care îți taie răsuflarea. Anul acesta vor fi și două bivouacuri, unul în Voineasa și celălalt în Petroșani și asta pentru că organizatorii au dorit să introducă trasee noi 100%.

 

Programul și distanțele ce vor fi parcurse în fiecare zi

 

Duminică, 13 iulie

 Verificări administrative și tehnice – Sibiu

 

Luni, 14 iulie

Verificări administrative și tehnice – Sibiu

 

Marți, 15 iulie

 09.00 – Calificări Prolog – Sibiu

17.30 – Prolog – Sibiu

 

Miercuri, 16 iulie

Start și finiș în Sibiu

Gold – 107 km

Silver – 99 km

Bronze – 92 km

Iron – 83 km

 

Joi, 17 iulie

Start Sibiu – finiș Voineasa

Gold – 134 km

Silver – 123 km

Bronze – 120 km

Iron – 81 km

 

Vineri, 18 iulie

Start Voineasa – finis Petroșani

Gold – 160 km

Silver – 144 km

Bronze –132 km

Iron – 84 km

 

Sâmbăta, 19 iulie

Start Petroșani – Finiș Sibiu

Gold – 167 km

Silver – 150 km

Bronze – 141 km

Iron – 127 km

 

Distanța totală în off-road pe care riderii o vor parcurge în funcție de clasă:

Gold  – 568km

Silver – 516 km

Bronze – 485 km

Iron – 375 km

 

Descrierea caracteristicilor fiecarei clase. De ce trebuie sa tina cont riderii.

 

GOLD (Aur)

 • Comparabilă cu clasa Pro din anii anteriori;
 • Pentru a te inscrie aici trebuie să fi unul din cei 100 de rideri din clasamentul Enduro Extrem sau un rider de top din Campionatul Mondial de Enduro ori să ai un background solid în trial;
 • Condiția ta fizică, moralul și abilitatea de a face față durerii ar trebui să fie la cele mai înalte cote;
 • Vei avea secțiuni imposibil de parcurs pentru “oameni”.

 

SILVER (Argint)

 • Comparabilă cu clasa Expert din anii anteriori;
 • Ar trebui sa ai ceva experiență în enduro extrem sau sa te fi clasat în top în competițiile naționale de enduro și hard enduro;
 • Deprinderea câtorva tehnici din trial ți-ar fi utile;
 • Condiția ta fizică, moralul și abilitatea de a face față durerii ar trebui să fie excelente;
 • Vei avea de înfruntat urcări și coborâri pe care unii le catalogheaza o nebunie și va trebui să fi destul de rapid pentru a te încadra în timpul maxim de parcurgere al traseului. Trebuie să fi capabil să menți un ritm susținut chiar și în secțiunile dificile.

 

BRONZE (Bronz)

 • Comparabilă cu clasa Hobby din anii anteriori, însă ușor mai solicitantă;
 • Ar trebui să ai exeperiență în cursele de enduro;
 • E necesar să fi bun în enduro și să ai aptitudini tehnice;
 • Condiția fizică, moralul și abilitatea de a face față durerii ar trebui să ți le antrenezi înainte de cursă.  Ar trebui să fi capabil să îți reintri repede în ritm după ce ai fost nevoit să îți târăști motocicleta prin portiuni pe care înainte le credeai imposibile.

 

IRON (Fier)

 • Mai ușoară comparativ cu clasa Hobby din anii precedenti;
 • Ai avut dificultăți în a termina clasa Hobby în edițiile anterioare? Atunci aceasta este alternativa perfectă pentru tine. Nu vei trage de motocicleta, nu vei avea parte de sectiuni care seamănă cu trialul și nici de coborâri extreme!
 • Dar te vom trimite totuși pe cărări neumblate cu radăcini alunecoase și/sau pietre ude, vei avea de trecut peste bușteni și de traversat râuri ;
 • Participarea la Prolog este voluntară, însă e recomandată pentru a beneficia de o pozitie mai bună la start;
 • Conditia ta fizică trebuie sa fie una bună, însa nu este necesar să mergi special la sala pentru a te pregăti;
 • Ar trebui să ai deja un numar destul de mare de weekenduri petrecute pe motocicletă la antrenamente sau la competiții (în sezonul 2014);
 • Chiar dacă este cea mai ușoară clasa de la Red Bull Romaniacs și se adresează în general începătorilor vorbim totuși de cel mai dificil raliu hard-enduro din lume. Ai parte de patru zile în zone din România care te vor determina să îți depășești limitele așa că ține cont că prezența la această clasa nu reprezintă o garanție că vei ajune la finiș!

Comentarii

comentarii