Raliul Suediei 2014 – Dominatia Scandinava

Echipajul finlandez format din Jari-Matti Latvala si Miikka Anttila a reusit sa isi treaca in cont cea de-a treia victorie in Raliul Suediei dupa cele din 2008 si 2012 ambele reusite alaturi de constructorul Ford. Latvala a reusit cea de-a doua victorie de cand s-a alaturat constructorului Volkswagen, prima victorie alaturi de constructorul german fiind anul trecut in Raliul Greciei. 

Rally Sweden 2014

Raliul Suediei si-a redobandit in acest an renumele, fiind cunoscut faptul ca acest raliu este castigat aproape numai de piloti din Peninsula Scandinava. Doar doi piloti non-scandinavi au reusit in istoria de 64 de ani a raliului, doi francezi ambii campioni mondiali Sebastian Loeb in 2004 si Sebastien Ogier in 2013. Dominatia scandinava din acest an si-a spus din nou cuvantul, nu mai putin de patru piloti din peninsula terminand pe primele patru locuri.

Rally Sweden 2014

Dupa ce in a doua zi a raliului Sebastien Ogier conducea cu un ecart de 5.8s in fata echipierului sau Andreas Mikkelsen, francezul a facut o mica greseala de pilotaj in debutul zilei a treia pierzand sefia clasamentului. Greseala avea sa il coste aproximativ 2 minute el cazand tocmai pe pozitia 20 in clasamentul general. Cursa de recuperare a fost una una care ne-a aratat de ce Ogier este campion mondial el reusind sa termine raliul pe locul al saselea. El a reusit totodata sa stabileasca si un nou record pentru saritura de la “Colin’s Crest” in lungime de 41 de metri la a doua trecere. Cu toate acestea trofeul “Colin’s Crest Award”, acordat la prima trecere pe speciala Vargasen, i-a revenit lui Juho Hanninen zburand 36 de metri. 

Hanninen SWE 2014

Duelul Latvala – Mikkelsen a fost extrem de disputat, Mikkelsen fiind cel care a facut prima greseala de pilotaj, iar Latvala cu un parcurs perfect pe durata intregului raliu a reusit sa isi adjudece victoria cu un ecart de 53.6s in fata coechipierului sau norvegian. “Este fantastic sa castig Raliul Suediei pentru a treia oara si este o victorie de care ma bucur din tot sufletul. Este o victorie foarte importanta pentru mine pentru ca in 2008 reuseam aici prima mea victorie din WRC. Andreas a pilotat foarte bine si merita locul de pe podium . Este extraordinar faptul ca echipa ne-a lasat sa ne batem de la egal la egal fara ordine de echipa, acesta este si unul din motivele pentru care ma simt foarte bine alaturi de cei de la Volkswagen.” declara Jari-Matti Latvala.      

OSTBERG Sweden 2014

Pe ultimul loc al podiumului s-a suit Mads Østberg, acesta fiind cel de-al patrulea sau podium consecutiv in ultimii 4 ani in Raliul Suediei. Mads poate fi considerat “ghinionistul” etapei care a pierdut destul timp datorita iesirilor in decor ale polonezului Robert Kubica. Repus pe traseu de spectatori, care au avut destul de lucru in Suedia, Kubica a revenit pe proba exact in mometul in care Østberg venea din spate. A durat ceva timp pana polonezul s-a lasat depasit de Østberg extrem de nervos si frustrat pentru situatie, adresandu-i fostului pilot de Formula 1 cateva cuvinte nu tocmai ortodoxe. Peripetiile dintre cei doi nu s-au incheiat Kubica iesind din nou de pe traseu, insa de aceasta data spectatorii nu au mai reusit sa il repuna pe traseu atat de repede, dar Mads a fost foarte aproape sa loveasca un spectator care impingea Ford-ul Fiesta RS WRC.

 

Nici Kris Meeke nu l-a iertat pe Mads cei doi intalnindu-se fata in fata dupa ce Meeke a reusit sa iasa din bancul de zapada in care se impotmolise, aceasta fiind tototdata si singura greseala a britanicului care a pilotat pentru prima oara pe zapada. Mads a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a se apropia de lupta la varf el schimbandu-si la jumatatea zilei secunde si stilul de pilotaj. Ecartul la finalul raliului dintre Mads si Mikkelsen a fost de +5.9s. “Incepand de vineri am inceput sa facem progrese. Sunt multumit de al patrulea podium consecutiv obtinut in Suedia. Cele trei puncte obtinute prin castigarea Power Stage-ului au fost de asemenea un bonus frumos. Ma simt din ce in ce mai sigur la volanul masinii, lucru promitator pentru urmatoarele runde. Am invatat foarte mult si acum abia astept sa atacam macadamul.” declara Mads.  

Hirvonen Sweden 2014

Locul 4 i-a revenit lui Mikko Hirvonen care a facut o cursa de siguranta, obiectivul sau principal fiind sa termine raliul. “A fost un raliu greu dar cred ca am facut o treaba buna in final. Dupa prima proba am redus ritmul complet. Am avut foarte multe momente dificile in acei primi cinci kilometri si am inteles imediat ca daca vreau sa ma bat la varf as fi riscat sa nu termin deloc. Un lucru pe care nu am vrut sa il fac in acest weekend. Nu am avut ritmul pe care speram sa il avem, dar nu a fost foarte rau. Pe unele sectiuni a fost foarte bine si cred ca putem construi de aici astfel incat pe macadam sa fim mai rapizi.” spunea Hirvonen la finalul raliului.  

 

Ott Tanak revenit dupa aproape un an de absenta in WRC a reusit sa termine in pozitia a cincea, cea mai buna pentru un pilot privat. Hening Solberg si fiul sau vitreg Pontus Tidemand au terminat in pozitiile sapte si opt, o performanta pe care Hening cu siguranta nu o va uita prea curand, raliul Suediei fiind singura aparitie a norvegianului in acest an in WRC.

 MEEKE Sweden 2014

Craig Breen a reusit sa ia primele doua puncte prin clasarea pe locul 9 la prima sa aparitie la volanul unui model WRC. Ultimul loc in puncte ii apartine lui Kris Meeke care a reusit sa sa faca ce isi propusese adica sa termine raliul. El a facut o singura greseala minora pe intreg parcursul insa datorita lipsei spectatorilor din zona in care a ramas impotmolit el a pierdut timp important.

 

Blestemul spectatorilor s-a rasfrant asupra lui Martin Prokop. Dupa ce acesta a fost ajutat de fani care au muncit destul de mult pentru a-l ajuta sa revina pe traseu, Prokop s-a grabit sa plece fara nici macar sa le multumeasca, trangand dupa el cativa metri si pe doi dintre acestia. Urmatoarea iesire de pe traseu s-a soldat cu abandon, pentru ca spectatorii nu au mai fost prezenti si acolo pentru a repeta istoria. 

 Neuville SWE 2014

Pilotii Hyundai Motorsport, Thierry Neuville si Juho Hänninen au abandonat cu aproape aceasi problema. Ambii piloti au lovit vineri cate un bolovan cu roata dreapta fata, Hänninen abandonand imediat cu brat rupt, iar Neuville la finalul probei. Echipa a luat decizia ca cei doi sa revina in ultima zi a raliului sub regula Rally2, o decizie care le-a fost rasplatita, ambii piloti reusind sa ajunga la finalul raliului, acumuland astfel kilometri importanti pentru dezvoltarea modelului. 

 

Rezultate Raliul Suediei 2014

1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen 3h 00m 31.1s
2. Andreas Mikkelsen/Mikko Markkula (N/FIN), Volkswagen + 53.6s
3. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S), Citroën + 59.5s
4. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN/FIN), Ford + 2m 26.9s
5. Ott Tänak/Raigo Mõlder (EST/EST), Ford + 3m 00.5s
6. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen + 4m 29.9s
7. Henning Solberg/Ilka Minor (N/A), Ford + 4m 47.5s
8. Pontus Tidemand/Ola Fløene (S/N), Ford + 5m 38.2s
9. Craig Breen/Scott Martin (IRL/GB), Ford + 8m 55.4s
10. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën + 11m 18.0s

 

Clasament general piloti dupa Raliul Suediei 2014

1. Jari-Matti Latvala 40
2. Sébastien Ogier 35
3. Mads Østberg 30
4. Andreas Mikkelsen 24
5. Bryan Bouffier 18
6. Kris Meeke 17
7. Mikko Hirvonen 13
8. Ott Tänak 10
9. Elfyn Evans 8
10. Henning Solberg 6