Red Bull Romaniacs 2012 – Graham Jarvis lider înainte de ultima zi

Britanicul Graham Jarvis a fost cel mai rapid și în ziua în care s-a revenit de la Voineasa în Sibiu. Chris Birch a avut al doilea timp al zilei izbutind să treacă peste problemele pe care le are cu piciorul drept. Neo-zeelandezul este alături de Jonny Walker și Xavier Galindo unul din pretendenții la ultima poziție a podiumului. Cu 139 de km înainte de finiș primele două locuri par a fi împărțite între Graham Jarvis și Andreas Lettenbichler.

Cea de a noua ediție a Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro din lume se apropie de final, pe dealul Gușterița din Sibiu, riderii fiind așteptați să ajungă începând cu ora 11.45. Ecartul dintre Jonny Walker, Chris Birch și Xavier Galindo îi face pe oricare dintre ei favorit la obținerea locului trei. Jonny Walker a pierdut astăzi (16 iunie) 30 de minute față de Andreas Lettenbichler după ce a căzut și s-a accidentat la umăr. Britanicul a surprins pe toată lumea cu evoluția sa la debut izbutind prin tehnică să compeseze faptul că a învățat să navigheze după GPS chiar în timpul raliului.

 

Chris Birch, după ce a intrat într-un pom în ziua a doua, a  pierdut contactul cu Lettenbichler și Jarvis, așa că singura sa șansă de a păstra tradiția clasărilor pe podium la fiecare ediție a Red Bull Romaniacs la care participă este să fie mâine mai rapid decât Jonny Walker. Xavier Galindo a avut ghinionul de a opri pe traseu chiar după urcarea ”Please no rain” din pricina sârmei care s-a înfășurat pe butucul roții spate. Spaniolul a pierdut minute bune pentru că a găsit cu greu cu ce să taie sârma. În cele din urmă a ajuns la finiș al cincilea, poziție pe care se află și în clasamentul general.

Erwin Kovacs se află pe locul șapte la general și deține titlul neoficial de cel mai bun român din raliu. Rienk Tuinstra olandezul mutat în Sibiu se află pe 10 la general, în timp ce Paul Frățilă ocupă locul 14, iar Mani Gyenes are al 18-lea timp. Traseul din ziua a treia a fost presărat cu zone rapide și drumuri de taf, însă mulți dintre riderii de la clasa Pro au pierdut ca și în ziua precedentă timp prețios din pricina dopurilor create pe urcări de piloții de la clasele Expert. Așa cum s-a promis încă de la început cea mai grea zi de la această ediție va fi ultima. Cei 139 de km de la clasa Pro, 131 km clasele Extrem și 119 km clasele Hobby îi vor pune la grea încercare pe riderii rămași în raliu.

 

Chiar dacă traseul din zilele precedente a fost considerat rapid de unii rideri, cu o zi înainte de final 20% din piloți nu au reușit să parcurgă integral probele. Procentajul mare de piloți rămași în raliu se datorează vremii bune pentru că dacă traseul din ziua a treia ar fi fost ud atunci la clasa Pro ar fi ajuns la finiș mai puțin de jumătate din rideri. Duminică de la ora 11.45 dealul Gușterița din Sibiu se va transforma în ultima locație din raliu unde bărbații vor fi departajați de băieți. O urcare extrem de dificilă în fața fanilor va pune punct ediției cu numărul nouă a Red Bull Romaniacs.

 

Festivitatea de premiere este programată la ora 22.00 în club Zen din Sibiu.