MINI John Cooper Works GP

Două locuri, 160 kW/218 CP, frâne sport, jante de 17 ţoli, din aliaj, suspensie reglabilă elemente aerodinamice suplimentare,  acceleraţie de la 0 la 100 km/h în 6,3 secunde, viteză maximă 242 km/h, cel mai bun timp pe un tur al buclei Nordschleife de la Nürburgring: 8m23s – acesta este cel mai rapid MINI construit vreodată. Premiera oficială va fi la Salonul Auto de la Paris 2012 – urmând a fi produs într-o ediţie limitată de maximum 2.000 de unităţi, cu începere din 2012. Debutul pe piaţa din România este anunţat la sfârşitul acestui an, preţul de început fiind de 34 285 Euro, fără TVA.

 

Automobil de stradă produs în ediţie limitată cu tehnologie dezvoltată în motorsport, MINI John Cooper Works GP este cel mai sportiv şi cel mai rapid model de producţie fabricat vreodată sub emblema acestei mărci premium din Marea Britanie. Premiera mondială va avea loc în cadrul Salonului Auto de la Paris (va avea loc între 29 septembrie şi 4 octombrie 2012), iar producţia acestei ediţii limitată la doar 2.000 de unităţi va demara spre finalul acestui an. Vast echipat cu tehnologie John Cooper Works din motorsport, acest model cu două locuri se bucură de performanţe remarcabile care sunt la acelaşi nivel cu aspectul distinctiv. Motorul turbo cu patru cilindri, supus unor numeroase modificări şi care acum dezvoltă 160 kW/ 218 CP, suspensia reglabilă, sistemul de frânare sport foarte performant, jantele din aliaj specifice modelului şi pneurile sport asigură o manevrabilitate de excepţie şi o bucurie remarcabilă a condusului. Disponibile standard, pneurile sport cu tracţiune ridicată oferă o aderenţă incredibilă în viraje, o reacţie impecabilă la frânare şi performanţe impresionate. Şi pentru a completa toate acestea, cu o masă proprie de 1.160 de kilograme, MINI John Cooper Works GP este una dintre cele mai uşoare maşini sport din categoria ei.

 

Echilibrul dintre motor, suspensie şi aerodinamică au fost reglate cu fineţe pe parcursul testelor intensive ce au avut loc pe bucla Nordschleife de la Nürburgring, unde MINI John Cooper Works GP a înregistrat 8m23s pe cel mai bun tur al său – infinit mai bine decât multe maşini sport importante din segmentele superioare. Cu un sprint de la 0 la 100 km/h în 6,3 secunde şi o viteză maximă de 242 km/h, GP aduce sentimentul autentic de maşină de curse în traficul cotidian.

 

Unghiul de cădere al roţilor faţă a fost mărit în comparaţie cu versiunea obişnuită MINI John Cooper Works, astfel încât potenţialul de performanţă al pneurilor sport – care diferă semnificativ de cauciucurile de stradă – să poată fi utilizat la maximum, fără penalităţi pentru subvirarea timpurile, care duce inevitabil la uzura pneurilor. Alte particularităţi sunt convergenţa redusă a roţilor faţă şi unghiul de cădere crescut pentru puntea spate, ceea ce modifică transferul spre în faţă al masei pentru a oferi o viteză mai mare şi un caracter mai neutru al direcţiei atunci când se pilotează la limită. În acelaşi timp, convergenţa redusă îmbunătăţeşte agilitatea în viraje. Amortizoarele faţă sunt montate invers în tub, tija pistonului efectuând cursa în jos pentru a spori rigiditatea longitudinală şi laterală.

 

Performanţele remarcabile de frânare sunt oferite de sistemul de frânare MINI John Cooper Works GP derivat din curse, care dispune de discuri de frână – ventilate în faţă – cu etriere cu şase pistoane fixe. Discurile faţă au diametrul de 330 de milimetri şi o grosime de 25 mm, în timp ce discurile de la roţile spate măsoară 280 mm (diametru) x 10 mm (grosime). Din nou exclusiv pentru MINI John Cooper Works GP, jantele cu masa redusă – 17 ţoli, din aliaj – sunt echipate cu pneurile sport 215/40 R17 cu tracţiune ridicată. Opţional, pe aceleaşi jante sunt disponibile şi pneurile cu dimensiunea standard, 205/45 R17, ceea ce oferă un bun echilibru sportiv între performanţe şi manevrabilitatea bună în condiţii de umezeală sau temperaturi joase. Jantele 7.5 x 17 H2 ET45, care au fost special dezvoltate pentru MINI John Cooper Works GP, sunt derivate de la modelul de curse MINI Challenge şi dispun de contururi uşoare pe muchii.