Noul SEAT Leon CUPRA si CUPRA 280

  • SEAT prezintă modelul de top din gama Leon
  •  Un nou propulsor de doi litri, în două variante, cu 195 și 206 kW / 265 și 280 CP, transmisie manuală și DSG
  • Maximum de performanță îmbinată cu eficiență uluitoare
  • Plăcerea condusului precis, cu diferențial blocabil, direcție progresivă, DCC
  • Disponibil în versiunile Leon cu cinci uși sau Leon SC, cu trei uși
  • Dotări superioare, variate posibilităţi de individualizare 

SEAT-LEON-CUPRA-3DFront

Dinamică fascinantă, tehnologie de ultimă oră, design extraordinar, combinat cu un nivel ridicat de eficiență şi utilitate în cotidian – noul Leon CUPRA încorporează valorile mărcii SEAT în cel mai bun mod posibil. Cu până la 206 kW / 280 CP, noul CUPRA nu este doar modelul de vârf din gama de succes Leon, ci este şi cea mai puternică maşină produsă în serie a mărcii. Și cea mai rapidă – trenul de rulare şi şasiul modelului Leon CUPRA garantează cel mai înalt nivel de precizie şi plăcere a condusului. Cu numărul mare de dotări şi calitatea excelentă, noul CUPRA oferă un raport calitate/preț excepțional de bun. Încă de la început, Leon CUPRA va fi disponibil în versiunea cu cinci uşi, dar şi în versiunea Leon SC CUPRA Sport Coupé cu trei uşi.

 

Cu noul Leon CUPRA, marca SEAT face din nou un salt uriaș. CUPRA este un automobil rafinat, de înaltă performanță, care combină dinamica expresivă cu relaxarea oferită pe distanțe lungi de nivelul ridicat de confort și un real sentiment al calității superioare,” declară Jürgen Stackmann, CEO SEAT S.A. “Plăcerea condusului și designul extraordinar sunt caracteristice oricărui Leon, dar noul CUPRA expune expertiza SEAT într-o dimensiune cu totul nouă. Suntem mândri de acest nou simbol al mărcii și siguri de succesul său.

 

Densitatea mare de tehnologii de ultimă oră garantează performanțele enorme ale noului CUPRA. În fruntea listei se regăseşte noul motor 2.0 TSI cu injecție duală şi distribuție variabilă. În funcție de versiune, acesta furnizează o putere de 195 kW / 265 CP sau 206 kW / 280 CP. Sistemul DCC pentru controlul dinamic al şasiului, diferențialul față, electronic, direcția progresivă, CUPRA Drive Profile şi farurile cu tehnologie LED, care fac parte din echiparea standard, sunt alte exemple ale tehnologiei sale de vârf.

SEAT-LEON-CUPRA-5DRear

Noul Leon CUPRA este esența pură SEAT – emoție și performanță, design și dinamică, toate intr-o combinație care oferă plăcere kilometru după kilometru. Tehnologia de ultimă generație este evindentă în uimitoarea precizie și în eficiența competitivă.” subliniază Dr. Matthias Rabe, Vice Preşedinte SEAT S.A. responsabil pentru Cercetare și Dezvoltare. “Noul Leon CUPRA este o mașină sport pentru fiecare zi, se simte ca acasă atât pe circuitul de curse, cât și la drumul lung.”

 

Cu noul Leon CUPRA, o poveste de succes trece către următorul nivel. Prima generație a fost lansată în 1996, cu modelul Ibiza, de când dinamicele modele CUPRA au fost dezvoltate pentru a deveni simboluri pentru marca SEAT. Acum, CUPRA este disponibil pentru prima dată în versiunea Leon cu 3 uşi.

 

Propulsie – performanțele de vârf sunt standard
CUPRA reprezintă putere, performanță, dinamică – iar noul Leon CUPRA îndeplinește la perfecțiune toate aceste promisiuni. CUPRA 280 cu transmisie DSG, oferită opțional, este modelul de vârf al gamei şi se catapultează de la zero la 100 km/h în doar 5,7 secunde, sau în 5,8 secunde, în cazul transmisiei manuale (Leon SC). Viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h. Cuplul maxim de 350 Nm, care este obținut pe un interval de turație cuprins între 1.750 și 5.300 rpm garantează o forță de tracțiune impresionantă în orice situație. Iar CUPRA cu 195 kW / 265 CP şi un cuplu maxim de 350 Nm este doar cu o fracțiune mai încet. Timpul de care are nevoie pentru a accelera de la zero la 100 km/h este de 5,9 secunde cu transmisia manuală şi 5,8 secunde cu DSG (Leon SC).

 

În contrast cu toate acestea, noul Leon CUPRA este extraordinar de eficient. Consumul mediu de combustibil pentru ambele variante de propulsoare este de numai 6,4 litri cu transmisia DSG (Leon 5U: 6,6) şi de 6,6 litri cu transmisia manuală. Acesta înseamnă emisii de CO2 de numai 149, respectiv 154 de grame. Iar în comparație cu modelul precedent, reprezintă o reducere a emisiilor cu 41 de grame.

 

Tehnologie de ultimă oră pentru motor
Ca un veritabil motor sportiv, propulsorul 2.0 TSI reacționează instantaneu la orice apăsare a pedalei de accelerație şi ajunge într-un mod plăcut la turații înalte – împreună cu un sunet bogat și rafinat, ajutat şi modulat de un actuator de sunet. Noul propulsor, cu turbina sa cu reacții excepționale, este înțesat de tehnologii de ultimă oră şi  tehnologii inovatoare – în sistemul de injecție dual, injecția directă pe benzină este completată, în momentele de sarcină parțială, de un sistem de injecție în galeria de admisie. Reglajele optime ale acestuia reduc consumul de carburant şi emisiile de particule. Umplerea cilindrilor are loc întotdeauna într-un interval optim –arborii cu came sunt reglabili, sistemul de ridicare a supapelor reglând deschiderea din zona de evacuare. Galeria de evacuare este integrată în chiulasă şi face parte din sistemul inteligent de management termic. Un nou tip de strat de acoperire a pistoanelor din aluminiu şi a lagărelor menține coeficientul de frecare la minimum. Pachetul de eficiență CUPRA include și sistemul start/stop și funcţia de recuperare a energiei la frânare.

SEAT-LEON-CUPRAInt3

Șasiul – tehnologie superioară, pentru precizie și dinamică
CUPRA a fost dintotdeauna sinonim cu dinamica excepțională, agilitatea precisă şi un caracter sportiv uluitor. Însă, noul Leon CUPRA reuşește să ridice ștacheta cu mult mai sus – în toate aspectele. Noul Leon CUPRA reuşește să obțină timpi considerabil mai buni pe pista de curse, în comparație cu deja impresionantul său predecesor, datorită sistemului DCC de control dinamic al şasiului, al diferențialului de pe puntea din față şi al direcției progresive, toate acestea făcând parte din dotarea standard. În acelaşi timp, se conduce mult mai relaxat, cu un nivel de confort surprinzător de rafinat, chiar şi în călătoriile lungi pe autostradă. Decelerația sigură şi de încredere este asigurată de sistemul de frânare de înaltă performanță, specific pentru CUPRA, care poate fi recunoscut după etrierele de frână roşii.

 

Sistemul DCC pentru controlul dinamic al șasiului
Elementele fundamentale ale dinamicii sunt masa redusă şi o structură rigidă. Designul uşurat sistematic al noii familii Leon este evident şi la CUPRA. În ciuda dotărilor considerabil îmbunătățite, noua generație cântărește cu 55 kilograme mai puțin decât modelul similar anterior. Noua generație a sistemului DCC pentru controlul dinamic al şasiului, creată special pentru CUPRA, dispune de o sensibilitate mai mare şi timpi de reacție reduşi, şi adaptează şasiul în câteva milisecunde la condiţiile curente. Acelaşi lucru se aplică şi pentru preferințele șoferului – CUPRA Drive Profile permite o personalizare extinsă a ţinutei de drum.

 

Diferențialul pentru puntea față
Noul diferențial de pe puntea față îmbunătățeşte semnificativ tracțiunea şi manevrabilitatea acestui automobil cu tracțiune față. Sistemul utilizează mai multe plăci, acționate hidraulic şi controlate electronic. Forța maximă de blocare este de 1.600 Nm şi, în cazuri extreme, tracțiunea poate fi transmisă în proporție de 100% către o singură roată. Diferențialul este integrat în toate sistemele implicate în manevrabilitate, precum ESP şi EDS. Acesta nu îmbunătățește doar tracțiunea, ci elimină şi efectul torque steering. Mai mult, controlul subtil pe care-l exercită nu are niciun impact negativ asupra modului în care şoferul simte direcția.

 

Servodirecția cu asistare variabilă în funcție de viteză
De asemenea oferită ca dotare standard, direcția progresivă îmbunătăţeşte manevrabilitatea noului Leon CUPRA. Șoferul resimte precizia şi relaxarea cu care se manevrează sistemul de direcție, printr-o mişcare mai puțin amplă a direcției, reducând numărul de schimbări de priză, mai ales în timpul manevrelor de virare şi parcare. Direcția noului Leon CUPRA funcționează cu un raport progresiv prin intermediul zimților variabili de pe cremalieră.

 

Sistemul ESP a fost dezvoltat şi mai mult pentru CUPRA şi astfel permite abordarea unui stil de condus foarte sportiv, păstrând în acelaşi timp în totalitate siguranța în funcționare. Pentru utilizarea foarte dinamică, precum pe un circuit de curse, acesta poate fi dezactivat în două etape – prima etapă dezactivează controlul tracțiunii şi pune sistemul ESP în modul sport, permițând derapaje mai mari. A doua etapă dezactivează complet sistemul ESP.

 

CUPRA Drive Profile
CUPRA Drive Profile permite adaptarea caracteristicilor noului Leon CUPRA pe o plajă largă, în aşa fel încât să răspundă preferințelor individuale ale şoferului. Pe lângă modurile Comfort şi Sport, modul CUPRA a reprezentat, desigur, un punct central pentru inginerii din Martorell. Răspunsul la acționarea pedalei de accelerație este foarte sensibil în această setare, în timp ce transmisia DSG funcționează în modul cel mai sportiv de schimbare a treptelor de viteză, iar actuatorul de sunet suportă toată gama de tonuri ale motorului supraalimentat. Sistemul DCC de control dinamic al şasiului, direcția progresivă şi diferențialul de pe puntea față, funcționează, de asemenea, cu setările cele mai sportive.

 

Designul – emoțional și puternic
Designul emoțional este unul dintre punctele forte ale familiei Leon. Pentru noul CUPRA, acesta a făcut un pas mai departe. Noua parte frontală, cu prizele sale mari de aer şi farurile cu tehnologie LED, asigură o imagine puternică, aşa cum o face şi terminația barei din spate, care are rol de difuzor de aer şi terminațiile ovale ale țevilor de eșapament. Jantele din aliaj sunt create exclusiv pentru CUPRA, în timp ce etrierele de frână roşii şi geamurile laterale şi luneta fumurii, subliniază individualitatea modelului.

SEAT-LEON-CUPRAInt

Interiorul se concentrează pe volanul sport CUPRA, cu al său design unic, completat de padelele pentru schimbarea treptelor de viteză, destinate transmisiei DSG, oferită opțional, precum şi asupra scaunelor sport de calitate, tapițate cu Alcantara de culoare gri închis şi finisate cu ajutorul cusăturilor albe. Este disponibilă, de asemenea, şi o tapițerie din piele neagră, de asemenea îmbogățită vizual de cusături albe. Pentru susținerea laterală extremă, sunt oferite opțional şi scaune sport. Pedalele şi ornamentele de pe praguri sunt confecționate din aluminiu.

 

CUPRA 280 se diferențiază din punct de vedere vizual prin jantele sale unice, de 19 inch, cu finisare de culoarea titanului, prin Pachetul Aerodinamic, care include un eleron pe marginea din spate a plafonului, inscripția CUPRA pe etrierele de frână şi carcase negre pentru oglinzile retrovizoare exterioare. Ornamentele din cockpit-ul acestei versiuni sportive sunt finisate în negru lucios (sau, alternativ, în crom clasic).

 

Dotări – exclusiv și individual
Leon CUPRA își declară poziția de model de top din gama SEAT şi prin direcția progresivă, controlul dinamic al şasiului, diferențialul față, CUPRA Drive Profile şi sistemul de frânare de înaltă performanță, cu jante de 18 inch (CUPRA 280: 19 inch).

 

Tot pe lista de dotări standard se regăsesc farurile cu tehnologie LED şi blocurile optice spate cu tehnologie LED. Pe lângă designul distinctiv al acestora, farurile cu tehnologie LED au multe alte avantaje – acestea iluminează drumul cu o temperatură a culorii de 5.300 Kelvin. Deoarece aceasta este foarte asemănătoare cu lumina zilei, reduce foarte mult stresul asupra ochilor. Atunci când este vorba despre eficiență, LED-urile consumă minimum de energie – spre exemplu, luminile de întâlnire, utilizează numai 20w pe unitate.

SEAT-LEON-CUPRAInt2

Scaunele sport acoperite cu Alcantara, volanul CUPRA şi sistemul Media System Plus cu ecran tactil color, de 5,8 inch, se numără printre dotările standard de la interior, adăugându-se la lista cuprinzătoare de dotări de bază a modelului Leon FR. O caracteristică particulară a interiorului CUPRA este iluminarea ambientală. LED-urile din panourile ușilor subliniază conturul designului interior şi accentuează senzația premium pe care o dă compartimentul pasagerilor. În acelaşi timp, iluminarea ambientală oferă ocupanților posibilitatea de a se orienta mai bine şi o senzație şi mai pregnantă de spațiu mare. Culoarea LED-urilor poate fi adaptată prin intermediul CUPRA Drive Profile – acestea strălucesc roşu în modul CUPRA, iar setarea standard este cu alb.