Un prototip Maserati MC20 dedicat lui Stirling Moss

Prototipul dezvoltat de Maserati va sta la baza viitorului super automobil sport Maserati MC20. Acesta este un omagiu adus lui Sir Stirling Moss, asul britanic al curselor auto, care ne-a părăsit pe 12 aprilie, la vârsta de 90 de ani.

Designul folosit pentru acest prototip este inspirat de la Maserati Eldorado, iconicul monopost, pilotat la debutul său din 1958 de la Monza, de către însuși Stirling Moss, în cadrul cupei „Trofeo dei due Mondi”.

 

Data dezvăluirii nu este deloc întâmplătoare pentru marca din Modena, întrucât pe 13 mai 1956 marele campion britanic reușea victoria în Marele Premiu al Principatului Monaco din F1, la volanul monopostului Maserati 250F. A fost o victorie categorică, în care Moss a dominat cursa din primul până în ultimul dintre cele 100 de tururi ale circuitului sinuos din Monaco. Triumful mărcii Maserati a fost completat atunci pe podium de pilotul francez Jean Behra, clasat pe locul al treilea, care a condus spre victorie tot un exemplar 250F.

 

Moss a înregistrat 16 victorii în cele 66 de starturi în cursele de Formula 1 și este unul dintre cei mai de succes piloți care nu au câștigat niciodată titlul mondial. Sir Stirling Moss a fost de multe ori aproape de victoria absolută, după ce a terminat pe locul al II-lea în patru ocazii și pe al III-lea în trei campionate. Din acest motiv, el a fost supranumit „regele fără coroană”. În sezonul din 1956 și în câteva dintre cursele anului 1957, Moss a pilotat un Maserati 250F („preferatul său”, după cum amintea deseori) și a fost învins doar de o altă legendă a motorsport-ului: Juan Manuel Fangio. Mai mult, rivalul argentinian al lui Moss a obținut titlul din 1957 la volanul unui alt 250F, confirmând fiabilitatea și superioritatea monopostului construit în Modena.

Prin intermediul prototipului MC20 care “poartă” semnătura lui Stirling Moss, Maserati comemorează unul dintre cele mai mari nume din istoria sportului cu motor mondial, care a scris unele dintre cele mai frumoase pagini din propria sa istorie de curse. Lista modelelor Maserati pilotate de pilotul britanic include, de asemenea, Tipo 60 Birdcage, Tipo 61 și 300 S.

 

Dezvoltarea unui prototip MC20 dedicat lui Sir Stirling nu este o coincidență: prin acest model, marca italiană își propune să sublinieze vocația sa sportivă și, mai ales, să revină la rolul de lider pe circuitele de curse, după cel mai recent campionat mondial câștigat în 2010 cu o altă mașină extraordinară, MC12.

 

Sosirea lui MC20 este un eveniment deosebit de important pentru compania din Modena, nu numai datorită revenirii în motorsport, ci și pentru că va fi primul model care va adopta un nou motor 100% proiectat, dezvoltat și produs chiar de Maserati.

 

Sir Stirling Moss ar fi apreciat cu siguranță noul MC20: un automobil care întruchipează pe deplin cele mai puternice valori ale mărcii Maserati din punct de vedere al performanței, al plăcerii de a conduce și al soluțiilor inovatoare, exprimate la superlativ pe modelele fabricate de Trident.